Ne Borsa Ne Altın Enflasyondan Korunmanın Zengin Alternatifleri: İkinci El Saat Pazarı Hızlı Büyüyor

Dünya, özellikle pandemi çıkışıyla başlayan bir enflasyon tehlikesiyle boğuşulurken, herkes bir şekilde kendini enflasyondan korumaya çalışıyor. Kimisi ev, kimisi araba alıyor, kimileri Borsa'da hisse alıyor. Zenginlerin ise alternatifleri değişebiliyor. Mücevher, çanta, mobilya, saat hatta sanat eseri gibi yatırımlar beklediğinizden daha yüksek getiri sağlıyor ve fakir fakir bakarken 'para parayı çeker' diyebiliyorsunuz.

Zengin yatırımcılar, portföylerini çeşitlendirmek ve enflasyona karşı korunmak için giderek daha fazla alternatif yatırım arayışına giriyor.

Büyük montanlı yatırımcılar için de lüks saatler, güçlü talep nedeniyle ve son 5 ila 10 yılda piyasada genel olarak güçlü fiyat performansı sergiledikleri için alternatif bir varlık sınıfı olarak öne çıkıyor.

BCG Partner'ın araştırması ikinci el saatlerin, sıfır piyasasını sollamaya hazırlandığını, kimlerin bu saatlere yatırım yaptığını ve resesyon göstergelerini anlatıyor.

Bu grafikte ABD'de S&P 500 endeksine kıyasla en çok değer kazancı gösteren (yeşil çizgi) ünlü 3 markanın (Rolex, Patek Philippe, and Audemars Piguet) özel modellerinden oluşan endekste ikinci el fiyatları görülüyor.

web-assets.bcg.com

Mavi çizgi de başka pahalı markaların ikinci el fiyatları endeksini gösteriyor.

İkinci el saatlerin finansal getiri performansları, yeni alıcıları çekerek pazarın büyümesini hızlandırdı.

web-assets.bcg.com

İkinci el saat satışları 2021'de 22 milyar dolara ulaşırken, toplamda 75 milyar dolar olan lüks saat pazarının yaklaşık üçte birini oluşturdu ve sıfır saat pazarından daha hızlı büyüyor. Tendin sürmesi de olası gözüküyor.

2013'ten 2022'ye kadar olan dönemde saatler, mücevher, el çantası, şarap, sanat eseri ve mobilya gibi varlıkları geride bırakarak, yıllık ortalamada yüzde 7 ve 2020'den 2022'ye kadar da yüzde 27 oranında değer büyüdü.

web-assets.bcg.com

Eskiden orijinalliğinin şüpheli, sahtecilik ve dolandırıcılık riskinin de yüksek olduğu ikinci el saat pazarında, bugün şeffaflık halim oluyor. Çevrimiçi ticarette bilgi paylaşımı, kimlik doğrulama hizmetleri, donanımlı alıcılarla yerleşik satıcılar buluşuyor. Ayrıca bu piyasadaki saatlerin yaklaşık yüzde 95'i de artık üretilmediğinden nadir ve özel saatler arayan koleksiyonerlere hitap ediliyor. 

Yatırımcılar portföylerini çeşitlendirmek için saatlere yatırım yaparken, hisse senetleri gibi geleneksel finansal yatırımlar ve diğer alternatiflerle karşılaştırıldığında, uzun vadede performansı güçlü görünüyor.

İkinci el piyasası, pandemide artan talep ve azalan kapasite nedeniyle yeni saat modellerine ulaşımın neredeyse imkansız hale geldiğinden yükselişini sürdürüyor.

Çoğu üründe fiyat mağazadan çıkar çıkmaz düşerken, lüks saatlerde bu durum tam tersi eğiliminde. 

Pandemi ve buna bağlı ürün kıtlığı, (otomobillerde çip kıtlığına benzer şekilde) birinci el saat pazarlarında satışlar yüzde 17 düşerken, ikinci el saat satışlar yüzde 3 arttı. İkinci el lüks saatler, pandemi sırasında perakende fiyatlarının 1,5 ila 2 katı fiyattan işlem gördü.

Peki kim bu lüks saatleri alanlar? Lüks saat tutkunları genel kanıya göre 4'e ayrılıyor.

Zamansız Klasikler (Classic Timeless), geleneksel finansal varlıklara yatırım yapan bu kişiler, dayanıklı, güvenilir ürünleri seçer. Güçlü bir marka ya da ayırt edici bir tasarıma sahip klasik ya da zamansız saatler arıyorlar. İkinci el pazarda pek bulunmazlar. 

Moda Profesyoneli (Fashionable Professional), eğitimli, şık, kendine güvenen ve ortalama alıcılardan daha genç yaştaki  kişilerden oluşan bu kesim, şık, modaya uygun, yüksek kaliteli veya özel bir imaja sahip saatleri tercih eder. Satın alım periyotları yaklaşık 24 ay olurken, çevreci nedenlerle ikinci el bir saat satın alımı da yaparlar. 

Lüks Saat Hobisi (Luxury Watch Hobbyist), genellikle değer artışı beklenen süper lüks modellerle ilgilenirler. Yüzde 77'si erkek olan bu kesimin ikinci el bir saat alım sebebi özel bir parça arayışıdır.

Koleksiyoner/Yatırımcı (Collector/Investor), en aktif alıcı grubudur. Ultra lüks saatleri tercih ederken, daha çok ödeme yapmaya hazırdırlar. Piyasadaki alıcıların yüzde 44'ü olan bu sınıf, ikinci el pazarı yakından takip ederler.

İkincil pazarın büyümesinin başlıca nedenlerinden biri, yatırım fırsatları arayan tüketiciler olurken, BCG Partners araştırmasında , Z ve Y kuşağından genç alıcıların yüzde 54'ünün son 2 yılda lüks saat harcamalarının arttığı görüldü.

Bunun en önemli nedeni alım satımın kolaylaşması olurken, daha fazla yatırım fırsatı da içeriyor. Bu kesimin yüzde 66'sı saatin 'beklenen elde tutma değeri' veya 'değer artışının' satın alma kararlarında etkili olduğunu söyledi. Saat alıcılarının yarısı da yeni modeller ve fiyat artış beklentileriyle gelecek 24 ayda lüks saatlere daha fazla harcama yapmayı düşündüklerini söylerken, bu durum uzmanlar tarafından bir durgunluk (resesyon) habercisi olarak da algılanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Dünyada Enflasyon Zirvedeyken Lüks Tüketim Nasıl Artıyor? Z Kuşağının Lüks Tüketimi Nasıl?
Zenginler Ucuz Ürün Almazken, Fakirler Neden Pahalı Ürün Alıyor? Ekonomide Giffen ve Veblen Çelişkileri
Yalnızca Lüks Otellerin Size Sağlayabileceği 14 Özel An
Dudak Uçuklatan Fiyatlarını Görünce Şok Olacağınız Dünyanın En Lüks ve Pahalı 25 Malikanesi
Son 5 Yılda Lüks Haline Gelen Ürünler Cebimizi Yakmaya Devam Ediyor

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!