Nazileri İktidara Getiren ve Propaganda Yöntemleriyle Hitler'i Dünyaya Musallat Eden Yalan Ustası: Joseph Goebbels

Hitler sadece Almanya değil, belki de tüm dünyayı sarsacak korkunç uygulamalarını ortaya koyduğunda yalnız değildi. Hatta tüm bunları planlayan kişi bir başkası, Goebbels idi.

Joseph Goebbels'in hayatını araştırırken şu yarı-akademik çalışma ilgimizi çekti. Ardından hayat hikayesini şurada inceledik, birden fazla yazarın katkıda bulunduğu Goebbels: A Biography kitabından faydalandık.

‘‘Yalan ne kadar büyükse, inananı o kadar çok olur!’’ sözünü duymuş muydunuz?

Yanıtınız evetse fotoğrafın tam ortasında yer alan Goebbels ile zaten tanışmışsınız. 1897’de doğduktan sonra eğitim hayatını bir kenarda bırakıp gazeteciliğe soyunan, ufak tefek oyunlarla ayakta kalmaya çalışan Goebbels'in en ilginç özelliği 'Ari ırk' fikrine derinden bağlı olmasıydı. Neden ilginç, onu da anlatalım.

Neo-Nazi'lerin Taylor Swift'i Ari ırkın temsilcisi olarak gördüğünü düşünecek olursak Goebbels'ın Ari ırktan olma ihtimali hayli düşüktü.

İlkin, sarışın değildi. Topaldı, göz rengi kahverengiydi. Boyu da bugünün standartlarına göre hayli kısaydı, 1.60 civarındaydı. Tüm bu özelliklerden onu eleştirmek için değil, inandığı ideolojiye aykırı olduğu için bahsediyoruz. Belki de bu yüzden Nazizm'i de destekleyen bazı edebi yazıları ilgi görmemişti, bunun en önemli sebebi dilinin tıpkı Divan edebiyatı eserlerinde olduğu gibi ağdalı oluşuydu.

Bu dil edebiyat için yetersiz olsa da politika için işe yarayabilirdi. Maalesef yaradı da.

27 yaşında Nazi partisine resmi olarak kaydoldu, hayatını adadığı entelektüel yaşamı reddetme pahasına...

Üniversite mezunu, edebiyat söz konusu olduğunda hem okumaya hem de yazmaya tutkun, şiddetin her türlüsünden çekinen Goebbels okumuşlardan nefret eden, şiddetin benimsendiği Nazi ideolojisinin peşinden gitmeye karar vermişti. Partiye katıldıktan sonra kendi gibi olan herkesten nefret etmeye başlamıştı, o bir politikacıydı.

Sırada Hitler'in gözüne girmek vardı. 1926'da idolüyle tanıştı birkaç saatlik sohbetin ardından artık o da idolü için vazgeçilmez biri olmuştu.

Hitler Goebbels’in Nazi partisi için neler yapabileceğinin farkındaydı, onu terfi ettirdi ve Berlin Nazi teşkilatının başına geçmesini teklif etti. Berlin o dönemler 'kızıl' olarak anılıyordu, yani Goebbels bir başarı sergileyecekse bu zorlu sol görüşlü şehirde sergilemeliydi.

Nazi propaganda biriminin başına geçerek Berlin'e korku saldı, çekindiği şiddetin en iyi dostu olduğunu da orada öğrendi.

Sokaklarda yaptığı konuşmalarda kurduğu o ağdalı cümlelerin yerinin politika olduğunu da gösterir olmuştu. Nazi partisinde Hitler'den sonra onun adı anılmaya başlamıştı, öylesine etkiliydi ki!

Irkçılık, göçmen düşmanlığı, entelektüel nefreti... Ne ararsanız Goebbels'in propagandalarında boldu. Edebiyata yatkınlığı sayesinde insanlar onu saatlerce dinliyor, yazdığı propaganda metinleri kitleleri sürüklüyordu. Bu yıllar sona erdiğinde parti yönetiminde yerini almış, tüm propagandaları yönetme yetkisi verilmişti ona.

Propagandalar gittikçe agresifleşiyor, politikada Goebbels etkisi doğuyordu: "Tek millet, tek devlet, tek lider, büyük Almanya!"

1933’te Hitler, başbakan olduktan sonra Propaganda Bakanı olarak görev aldı, tüm kültür unsurlarının bu propaganda malzemeleri için kullanılmasına önayak oldu. Radyolar propaganda yayıyor, sanat merkezlerinin her köşesi Goebbels'in kışkırtıcı mesajlarıyla dolup taşıyordu. 

İktidar hırsı arttıkça propagandalarda yalanlar artıyor, insanları teşvik edebilmek için yaşanmamış olaylar piyasaya sürülüyordu.

Kültürlü bir yönetici olarak halkın cahil kalması için elinden gelen her şeyi yapıyordu ve bunu itiraf da ediyordu!

Kültüre dair ne varsa bakanlık denetimine girdiği ve baskılar arttığı için ülkeden aydınlar kaçmaya başlamış, büyük bir beyin göçünden söz edilir olmuştu. Tüm bu olayların ardında ülkenin en çok satan yayın organları ve daha da önemlisi radyoların kontrolü Nazilerin eline geçtiğinde Almanya ve Avrupa, felaketin eşiğine geldi.

Radyonun iktidar için öneminden sık sık bahsediyordu Goebbels. İktidarın garantisi radyoda yapılan manipülatif yayınlar oldu.

seyler.ekstat.com

Almanya'yı felakete sürükleyen kararların yanında Goebbels'in onayından geçmeyen kitaplar, sanat eserleri, şarkılar yok olup gidiyor, Nazileri öven sanatçılar için özel bütçeler ayrılıyordu. Akla hayale sığmayan ödemeler yapılıyor ve propaganda için insanları etkileyen sanat eserleri pompalanıyordu.

Tüm bu eserler herkes tarafından tüketilsin diye radyolar ucuzlatıldı, sinemalar küçük köylere bile gitti, sergiler teşvik edildi...

İşte, Hitler'in ardındaki o kötücül akıl Goebbels Nazizmin yaygınlaşması için her şeyi yaptı, maalesef başarılı da oldu.

Politik amaçlar uğruna kültür ve sanata yapılan müdahalelerin nasıl zarar verdiği de böylece acı yüzlerce tecrübeyle tarihe geçmiş oldu. 

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
17.09.2019

Küçük bir adamın kendinden bile büyük gölgesi; yalan ve manipülasyonla örülü propagandayı biz bulduk, siyasal islamcılar bokunu çıkardı.

17.09.2019

"Tek millet, tek devlet, tek lider" sloganımızı çalmayın lan! Sloganı bile bizden çalmışlar bak görüyor musun(!?) Bizi kıskandıkları o yıllardan belliymiş.

17.09.2019

Ben bu filmi nerde izledim ya cok tanidik

gecen secim oncesi fragmani

TÜM YORUMLARI OKU (26)