Nasıl Öğreniyoruz? Okul ve İş Hayatında Çok Önemli Olan Öğrenme Eğrisi Nedir?

Her gün yeni bilgiler öğreniyor, hayatımıza yeni bir şeyler katıyoruz. Öğrenme hayat boyu devam ediyor. Özellikle okul döneminde veya iş hayatında yeni bilgiler ve yetenekler edinmek için uğraşıyoruz. Bilgi ve yetenek haznemizi genişletirken de çeşitli öğrenme zorlukları ile karşı karşıya kalıyoruz. Ancak yeni bir bilgiyi öğrenirken veya yetenek edinirken, edinmeye çalışırken beynimizde farklı aksiyonlar gerçekleşiyor. 

Öğrenme eğrisi(Learning curve) olarak adlandırılan tanım, aslında bir bilgiyi veya yeteneği nasıl ve ne kadar sürede öğreneceğimizi belirliyor. Peki öğrenme eğrisi nedir ve ne işe yarar? Nasıl geliştirilir? 

Gelin hep birlikte inceleyelim.

Öğrenme eğrisi nedir?

Öğrenme eğrisi birey veya kurumların öğrenme süreçlerinin iki boyutlu olarak gösterildiği iki boyutlu eğriye verilen isimdir. Yatay çizgide öğrenme, dikey çizgide ise tecrübe(zaman+deneme süreci) belirtilir.

Öğrenme süreci nasıl gerçekleşir? İdeal bir öğrenme eğrisi var mıdır?

Yeni bir şeyler öğrenme sürecinde iken bireyin kendisi öğrenci konumundadır. Ardı ardına öğrenme denemelerinde öğrenme eğrisi başlangıçta hızlı yükselir, sonra düz gider ve öğrencinin öğrenme gücüne göre biçim alır. 'S' harfi şeklinde olan eğri ideal eğridir

Yeni bir şeyler öğrenme süreci yabancı dilden tutun da bisiklet veya araba sürmeye, sınava hazırlanırken yeni bir kitap okumaya hatta bir makina çalıştırmaya kadar her öğrenmeyi kapsar.

Öğrenme eğrisini genel olarak 3 kırılımda inceleyebiliriz.

Öğrenmenin ilk başladığı zaman yavaş öğrenme gerçekleşir. Birey bilgilere teorik olarak adapte olur ve pratikte uygulamaya başlar(Trafik kursuna giden bir öğrencinin sınıf ortamında önce teorik bilgileri öğrenmesi gibi düşünün). Birey bilgileri hazmetmeye çalışır ve adapte olmak için çaba gösterir. 

İkinci aşamada dik öğrenme, bol bol pratik yapmak söz konusudur. Birey bol bol pratik yaparak teorik bilgilerini pekiştirmeye ve pratik bilgilerini de hızlandırmaya çalışır. Grafik dik hareket eder. Ardından hızlı bir şekilde düşebilir. Bu aşamada öğrenci ben öğrenemiyorum sanırım diyip vazgeçebilir. Daha hızlı hareket edebilmek, düşünmek ve bilgileri uygulamak için çaba sarf eder. 

Son aşamada ise öğrenme gerçekleşmiş olur. Eğri tamamlanmıştır.

Öğrenme eğrisi neden önemlidir?

Hani olur ya bazı okul veya iş ortamlarında 'Abi ben bunu hızlı öğrenebiliyorum' ya da 'Ahmet/Ayşe bu işi hemen kapar' diye konuşulur. İşte genellikle bu bahsedilen arkadaşların öğrenme eğrileri yüksektir ve bazı derslerde veya işlerde daha önemli görevlerde bulunabilirler. Ya da akla gelen ilk isim olabilirler.

Konudan konuya değişmek ile birlikte öğrenme eğrisinin(learning curve) hızlı ilerlemesi okul ve iş hayatında güzel başarıları da beraberinde getirebilir.

Yeni ve hızlı bir öğrenilen ve uygulanabilen bilgiler, beceriler kariyerinize büyük katkı sağlar.

Öğrenme eğrisinin hızlı olması hangi alanlarda katkı sağlar?

  • Yeni beceriler edinmek: Araba, bisiklet sürmek; yabancı dil öğrenmek, yeni bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenmek,

  • Yeni bilgiler edinmek: Yeni bir kitap okuduktan sonra teorik bilgi havuzunu genişletmek, bunları pratiğe dökerken kolayca uygulayabilmek,

  • Yeni kariyer becerileri edinmek: Yeni bir yazılım dili öğrenmek, yeni bir iş kolunda hızlı ilerleyebilmek ve uygulayabilmek.

Peki öğrenme eğrisi hızlandırılabilir mi? Bunun için neler yapabilirsiniz?

Öğrenme eğrisini hızlandırmanın yolları var ve bu güzel bir haber. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Burada size önerebileceğimiz 3 temel ipucu var.

1) Daha önce yapılan benzer uygulamaları ve ipuçlarını takip edin, deneyin.

'Best practice' olarak adlandırılan, daha önce yapılmış benzer uygulamaları deneyebilirsiniz. Her beceride mümkün olmasa da örneğin yazarlık konusunda çalışma yapıyorsanız yazılan makaleleri, ipuçlarını okuyarak işe başlayabilirsiniz.

2) Haftalık gelişiminizi takip edin, notlar alın ve başardıklarınızı tekrar hatırlayın.

Haftalık gelişiminiz ile ilgili notlar tutmak bu noktada size yardımcı olacaktır. Örneğin yeni bir dil öğreniyorsanız öğrendiğiniz kelime veya gramer yapısı sayılarını ve örnekleri not tutabilir ve bir süre sonra geriye dönük tarama yaparak neler öğrendiğinizi görebilirsiniz.

3) Geri bildirimler alın.

Yeni bir beceri, bilgi edinmeye başladıktan sonra o alanda bilgi sahibi veya uzman kişilere danışarak geri bildirimler alın. Örneğin yeni bir müzik aleti çalmaya başladıysanız, o müzik aletini çalmayı bilen kişilerden geri bildirim alarak hangi noktaya geldiğinizi öğrenebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
06.09.2018

Best practice çok önemli fakat diğer yandan kişiye uygun değilse yıpratıcı olabilir. Bir çok insan tarafından öğrenme aşamasında tatbik edilmiş ve sonuç alınmış pratikler bazı insanlarda aynı sonucu vermeyebilir. Bu sebeple best practice konusunda çoğunluğun yaptığı şekilde öğrenemiyorsanız farklı yöntemler deneyin. Fakat asla vazgeçmeyin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ