NASA Uydularının Bu Zamana Kadar Çektiği Birbirinden Hayranlık Uyandırıcı 10 Kuş Bakışı Fotoğraf

NASA'yla ABD Jeoloji Kurumu'nun ortak girişimi sonucu 1972'de başlatılan Landsat projesi gereğince Dünya'nın fotoğraflarını çekmek üzere uzaya 8 adet uydu fırlatıldı ki, 9. uydu da önümüzdeki ay gönderilecek. Bu uydular bugüne değin 9 milyondan fazla fotoğraf çekti. Projenin 50. yılını kutlamak için bir yarışma düzenlendi. Yarışmada finale kalan fotoğrafları merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

1. Louisiana'daki Atchafalaya Deltası, 1 Aralık 2016

Renklerin değiştirildiği bu sahte renkli fotoğrafta suyla kara arasındaki fark öne çıkarılırken, sudaki çöküntü de net bir şekilde görülüyor. Mississippi Nehri delta ovasının genişlemesinde rüzgârın oynadığı rolü incelemek adına bunun gibi on bin civarında fotoğraf çekildi.

2. Namibya'daki Namib-Naukluft Parkı, 13 Kasım 2019

Bu fotoğraf, dünyanın denize kıyısı bulunan tek çölü olan Namib Çölü'yle Naukluft Parkı'nın kayalık dağları arasındaki çarpıcı renk farkını gösteriyor. İki doğal unsurun arasında kalan taşmaya eğilimli Kuiseb Nehri, demir oksit varlığından ötürü kırmızımsı-turuncumsu bir görüntüye sahip olan kumların dağlık araziye saçılmasını engelliyor.

3. Alaska'daki Yukon-Kuskokwim Deltası, 19 Mayıs 2021

Alaska’nın ucundaki Bering Denizi'ne dökülen deltanın bu fotoğrafında renklerle oynandığı; yeşilin canlı bitki örtüsü bulunan yerleri, sarının boş toprakları, açık kahverenginin ise ölü bitki örtüsünü simgelediği görülüyor.

4. Rusya'nın kuzeyindeki Markha Nehri, 29 Ekim 2020

Fotoğraftaki açık ve koyu renkli çizgiler, Markha Nehri'ni çevreleyen tepelerde yılın her mevsiminde görülüyor olsa da asıl kış mevsiminde belirginleşiyor. Bilim insanları bu örüntüye neyin sebep olduğu konusunda kararsız. Buzu çözülmeyen tabakanın çözülmesi ya da yağan yağmur sonucu karların erimesi bu benzersiz erozyona sebep oluyor olabilir.

5. Çin'in Kuzeydoğusundaki Heilongjiang Vilayeti, 25 Eylül 2017

Mavi, mor ve sarı renkteki kısımların geniş tarım arazilerini simgelediği fotoğrafta ginseng yetiştirilen bölgeler dikkat çekiyor. Ginseng, doğrudan Güneş ışığına maruz kaldığında hayatta kalamayan ve yavaş büyüyen bir kök bitkisi olduğundan, renkli kısımlarda bitkiyi örtmede kullanılan plastik gölge örtüleri bulunuyor.

6. Pensilvanya'daki Tektonik Plakalar, 9 Kasım 2020

Bölgenin topoğrafik yapısını öne çıkarmak için dijital yükseklik modellemesinin de kullanıldığı bu fotoğraf, iki tektonik plaka arasındaki sınırda oluşan kıvrımlı dağları gösteriyor. Renklerle oynanmayan fotoğraf, yaprakların kırmızıya dönüp ağaçlardan düştüğü sonbahar mevsimini de tüm doğallığıyla görmemizi sağlıyor.

7. Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Batı Jason Adaları, 18 Ekim 2020

Bu fotoğrafta adaların çevresindeki yosun patlaması gözlemleniyor. Açık mavi girdaplar, Malvinas Akıntısı'nın besin yönünden zenginleştirdiği sulardaki fotosentez yapan yosunların hızla çoğalması sonucu ortaya çıkıyor.

8. Tanzanya'daki Natron Gölü, 6 Mart 2017

Bazik bir su birikintisi olan Natron Gölü'nün bu fotoğrafında göze çarpan kan kırmızısı renk, çevredeki yanardağlardaki erimiş sodyum karbonat ve kalsiyum karbonat tuz karışımlarının kaplıcalar aracılığıyla göle taşınması sonucu meydana geliyor. Sıcaklığın yılda ortalama 40 santigrat derece, yağışın ise yılda 500 mm'den az olduğu bu bölge, dünyanın yaşaması en zor yerlerinden biri olarak tanımlanıyor.

9. Rusya'daki Sannikov Boğazı, 5 Haziran 2016

Yeni Sibirya Adaları arasında sıkışıp kalmış bir su kütlesi olan bu boğaz, batıdaki Laptev Denizi ile doğudaki Sibirya Denizi'ni birbirine bağlıyor. Yılın çoğu bölümünde buzla kaplı olsa da fotoğrafta yazın gelmesiyle buzun eridiği ve buzların, birbirinden kopmuş yapboz parçaları gibi ayrılıp uzaklaştığı gözlemleniyor.

10. Şili'deki Atacama Tuz Gölü, 4 Kasım 2018

Etrafı dağlarla çevrili olan Salar de Atacama'da bulunan bu küpler aslında dünyanın en büyük lityum tesisine ait. Lityum, araba, telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer şarj edilebilir cihazlarımıza güç sağlayan bataryaların ana bileşeni olarak kullanılıyor. Yerin altından çekilen lityum bakımından zengin tuzlu su, Güneş'in suyu buharlaştırdığı havuzlara aktarılıyor ve işlem tamamlandığında geriye bir tek saf lityum kalıyor. Küplerdeki renksel farklılıklara ise havuzların buharlaşma sürecinin farklı evrelerinde olması neden oluyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

HD Fotoğraflarla Dünya Üzerindeki En Etkileyici 40 Terk Edilmiş Mekan
Tüm Zamanların En Ünlü 25 Fotoğrafı
Her Yerde Rastlayamayacağınız İlgi Çekici 45 Tarihi Fotoğraf

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''