NASA, SpaceX ve Gökyüzü: 2019 Yılında Uzay ile İlgili Gerçekleşecek En İlginç Olaylar

2019 uzay bilimi açısından oldukça sıra dışı bir yıl olacak. Tıpkı 2018'de tanık olduğumuz Falcon Heavy'nin uzay fırlatışı, NASA'nın Dünya benzeri gezegenler arayışı, Güneş'e değmesi beklenen bir uzay aracı inşa etmesi ya da Çin'in eski bir uzay istasyonunu okyanusa fırlatması gibi birçok ilginç olay bu yıl da bizi bekliyor.

İşte 2019'da uzay meraklılarını yakından ilgilendirecek en önemli gelişmeler!

1 Ocak 2019 1: NASA'nın New Horizons (Yeni Ufuklar) araştırma aracı, insan ırkının ulaştığı en uzak cisim olan Ultima Thule'un yakınından geçecek

2015 Temmuz ayında Pluton gezegeninin yanından geçen robot, yolculuğunu sürdürdü ve nükleer enerjisi sayesinde Ultima Thule adlı buzlu oluşuma kadar ulaşmayı hedefledi. 

3-4 Ocak'ta ise Quadrantids meteor yağmurunu az da olsa görebildik. Saatte 50 ile 100 arası meteorun gözlemlendiği bu olay uzay severleri mest etti. 

6 Ocak'ta ise kısmi bir Güneş tutulması yaşandı ve kuzeydoğu Asya ve Kuzey Pasifik Okyanusu'ndan gözlemlendi.

17 Ocak: SpaceX'in planladığı Crew Dragon uzay gemisinin uluslararası uzay istasyonuna fırlatışı gerçekleşti.

Test fırlatışı için Florida'dan kalkan uzay aracında herhangi bir mürettebat bulunmuyordu, ayrıca araç NASA için üretilmiş ve test edilmişti.

İlk deneme ziyaretinde Crew Dragon, istasyonun yörüngesine kendi kendine oturdu ve çıktı. Başarılı olması ile NASA'nın astronotlarının yeni uzay aracı olması planlanıyor.

Ocak 20-21: Tam Güneş tutulması (Mavi Kanlı Ay)

Bu tutulma ile ilgili tüm detayları sizler ile şu içeriğimizde paylaşmıştık! 

Ocak ayının ilerleyen günlerinde ise, İsrail'de kar amacı gütmeyen ve bir milyoner tarafından finanse edilen kuruluş SpaceIL Ay'a doğru ilk yolculuğunu planlıyor.

Uzay aracı, Endonezya iletişim uydusu olan PSN-6'nın yörüngesine girecek ve Ay'a doğru fırlattığı roketi ile toprağa ayak basmış olacak. Ocak ayı için planlanmış bu fırlatış 2 ay sürebileceği için, SpaceIL'in Ay'a ulaşması muhtemelen Mart ayında gerçekleşecek.

30 Ocak: Hindistan'ın Chandrayaan-2 roketi fırlatılacak ve ülkenin ikinci Ay görevi gerçekleşmiş olacak.

Hindistan uzay ajansı ISRO'nun ikinci Ay misyonunda, Chandrayaan-2 uydunun yüzeyine oturmayı hedefliyor.

Chandrayaan-1 misyonu 2008 Ekim ayında gerçekleşmiş, hem Ay'ın fotoğrafları alınmış hem de Ay yüzeyine giren bir araştırma cihazı yerleştirilmişti. Fakat daha sonra 2009 Ağustos ayında araştırma cihazı ile iletişim koptu.

12 Şubat: NASA'nın Juno uzay aracı bu tarihte ve sonrasında 6 kez daha Jüpiter'in üzerinden uçup geçecek.

1 milyar dolarlık bütçeye sahip olan Juno misyonu, bize Jüpiter ile ilgili en derin sırları verdi ve vermeye devam ediyor. 

Aslında yörüngesi yüzünden Juno her 53.5 günde Jüpiter'e yakın geçiş yapıyor. Detayları sizinle bu uzay görevi başlarken de paylaşmıştık. Buradan hatırlayabilirsiniz!

Şubat ayında henüz kesinleşmemiş başka gelişmeler de var!

Elon Musk'ın Londra merkezli rakibi OneWeb, ilk 10 uydusunu uzaya göndermeye ve SpaceX'in tüm dünyaya sunmayı planladığı internet planlarına rekabet yaratmaya hazırlanıyor. OneWeb yıl içinde uydu sistemlerini arttırmayı da planlıyor.

SpaceX ise bu internet ve iletişim sistemlerini geliştirmek için Dünya yörüngesine 12.000'e yakın uydu fırlatmayı hedeflediğini açıkladı.

March ayında Boeing'in ilk uzay görevi olan CST-100 Starliner'ın fırlatışını izleyebiliriz!

Tıpkı SpaceX gibi, Boeing de NASA'nın astronotlarını uzaya taşıması için çeşitli uzay araçları geliştirmeye devam ediyor. 

CST-100 Starliner'ın ilk uçuşu insansız olacak ve araç kendi kendine uzay istasyonuna ulaşacak. Boeing bu denemeyi aslında sene başında yapmayı planlıyordu fakat test sırasında akıntı yaptığı bulunan bazı valf kapakları test uçuşunu erteletti.

2019 yılının başlarında SpaceX'in ünlü Falcon Heavy'sinin ikinci versiyonunu semalarda görebiliriz.!

Falcon Heavy ile ilgili tüm detayları da hatırlamak isterseniz bu içeriğimiz büyük ilgi görmüştü!

İkinci Falcon Heavy fırlatışında ise, birtakım askeri uyduların yörüngeye gönderilmesi planlanıyor. Ayrıca NASA'nın Derin Uzay Atomik Saati'de Falcon Heavy'nin üzerinde uzaya gönderilecek. Bu saatin görevi uzayın derinliklerine yapılan görevlerde, iletişim ve navigasyonu iyileştirmek.

4 Nisan ve 1 Eylül: NASA'nın 1.5 milyar dolarlık Solar Araştırma Aracı Güneş'e giderek daha da yaklaşıyor.

NASA'nın insan tarafından yapılan en hızlı nesne rekoru kırmış PSP(Parker Güneş araştırma cihazı) Kasım 2018'de saniyede 193 km hızla Güneş'in yanından geçmişti. 

Bu hız New York ve Tokyo arasında 1 dakika içinde seyahat etmek demek!

Aracın Güneş'in yanından geçmesi ile bilim insanları 60 yıldır açıklayamadıkları gizemleri cevaplandırmak, Güneş ile ilgili detaylı bilgiler edinmek istiyor.

PSP ayrıca 29 Aralık 2019'da Venüs'e yaklaşacak, gezegenin yer çekimini kullanarak Güneş etrafında daha sıkı bir yörüngeye oturmak için manevra yapacak.

6-7 Mayıs: Eta Aquarids meteor yağmuru

Halley kuyruklu yıldızından kopan parçacıkların görüleceği meteor yağmurunda dakikada 1 gök cismi görmek mümkün olacak.

Haziran ayı SpaceX ve Çin için büyük önem taşıyor!

Crew Dragon'un iki adet NASA astronotu ile ilk insanlı uçuşu planlanıyor. Bu ayrıca şirketin ilk insan yolcuları taşıyacağı demek!

Çin her ne kadar sürekli adını duyduğumu şirketler kadar kendini göstermese de, uzay araştırmaları ve çalışmaları sürüyor. Bu yıl test uçuşu yapacak olan New Generation Manned Spacecraft (Yeni Nesil İnsanlı Uzay Aracı) adı verdiği programda, gelecekte 4 ile 6 astronotu uzaya göndermeyi planlıyor.

2 Temmuz'da tam Güneş tutulması, 16 Temmuz'da ise kısmi Ay tutulması

Güneş tutulması Güney yarım kürede net bir şekilde izlenebilecek! Ay tutulması ise Afrika ve batı Asya'da en net şekilde görünürken, hemen hemen dünyanın her yerinden gözle görülür olacak.

12-13 Ağustos: Perseids meteor yağmuru bu yılın en iyi meteor yağmuru olacak!

Geçtiğimiz yılın Perseids meteor yağmurunu da sizlerle detaylı şekilde paylaşmıştık!

11 Kasım: Merkür gezegeninin Güneş'e yaklaşmasını görebileceğiz.

Merkür'ün çok küçük ve yıldızımıza bu kadar yakın olması sebebi ile genellikle bu yakınlaşmaları gözlemlememiz mümkün olmuyor. 

Fakat 11 Kasım 2019 günü bu geçişe tanıklık edebileceğiz.

2019'un sonlarına doğru Çin, yapacağı Ay misyonundan birtakım örnekler getirmeyi planlıyor.

Çin'in agresif lunar keşif misyonu ismini bir Ay tanrıçası olan Chang'e'den alıyor. 

Şimdiye kadar yapılan 4 görevde birtakım gelişmeler kaydeden Çin, Chang'e-5 ile Ay yüzeyine inmek ve araştırma için örnek toplamayı hedefledi. 

Yine yıl sonlarında Elon Musk'ın ünlü Big Falcon Rocket'in test fırlatışını görme olasılığımız var. 

13 - 14 Aralık: Geminid meteor yağmuru

Geminid genellikle meteor yağmurlarının kralı olarak bilinir, çünkü en yoğun anlarında dakikada 2 meteor görmek mümkündür. 

Bu yılın meteor gösterisi ise dolunaya denk gelecek fakat yine de yılın en parlak ve renkli meteorları gökyüzünde bir şenlik havası yaratacak. Bu parlak cisimler ise 3200 Phaethon adlı bir asteroidden geliyor.

Yılın kapanışı ise 26 Aralık günü, halkalı Güneş tutulması ile gelecek

Ay Dünya'nın yörüngesinde düz bir çizgide dönmediği için, kimi Güneş tutulmaları Ay ile olan mesafeden kaynaklı olarak halka görünümü ile gerçekleşir. İşte Avrupa, Asya, Avustralya ve Afrika'dan gözlemlenebilecek bu gökyüzü olayı tam da bu şekilde gerçekleşecek.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Ali Atay'dan Türkiye'deki Linç Kültürüne Tepki: "Bu Ülkenin Seliyle, Yangınıyla Ben Niye Mücadele Ediyorum"
YORUMLAR
21.01.2019

tank palet fabrikamız olduğu için hepsini tek seferde yeneceğiz inşaallah

21.01.2019

Boru bir kullanabilsek biz ebesinin nikahına kadar gideceğiz ama işte hep avrupa ve ameriga korkusundan kullandırtmıyor. Yoksa piuuu bizim zuzay aşansı varya, atom bombasını durduran tabanca yapmış kenyada da uzaylılar çalmasın diye açıklamıyorar.

22.01.2019

güzel içerik olmuş fakat ,Diş fırçalamak orucu bozar mı? Bunun cevabı yok 😏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ