NASA'nın Yeni Oluşturulan Araştırma Ekibine Kabul Edilen Türk Bilim İnsanı: Dr. Betül Kaçar Kimdir?

Yılın ilk gururlandıran haberini aldık. 🌸

Peki Dr. Betül Kaçar kimdir ve kaç yaşında? Haydi gelin detaylara bakalım.

Arizona Üniversitesi'nde Astrobiyoloji Yardımcı Doçenti Betül Kaçar, NASA'nın evrendeki yaşam izlerini araştırmak için kurduğu ekibe kabul edildiğini sosyal medya hesabından duyurdu.

Astrobiyoloji, moleküler biyoloji ve evrim alanlarında çalışmalar yapan Betül Kaçar, İstanbul doğumlu.

Aile Karadeniz'den İstanbul'a gelmiş. Çocukluğu Giresun, Bulancak'ta geçmiş. Kaçar'ın ailesinde kendisinden önce kendisi gibi eğitim alan bir kadın olmamış. 

Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü'nde eğitim görmüş ancak eğitim görmek istediği bölüm bu değilmiş. Öğrenciliği sırasında gönüllü olarak bazı çalışmara katılmış. Alzheimer ile ilgili uluslararası bir konferansta gönüllü çalışırken, enzimlerin moleküler özelliklerinin yaşla nasıl değişebileceğini öğrenmiş.

Bu ona Howard Hughes Tıp Enstitüsü'ne başvurması için ilham vermiş.

Başvurduğu proje ile ödüle layık görülen Kaçar Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden doktora programına başlamış. Doktorasını da Parkinson ve Alzheimera neden olan proteinler üzerine yaptıktan sonra evrimsel biyoloji ve astrobiyoloji alanlarına geçiş yapmış. Bu alanda araştırma konusunu belirlemiş, bu çalışması ile NASA Genç Araştırmacı ödülünü ve NASA Astrobiyoloji Enstitüsü ve NASA Egzobiyoloji araştırmacı ödüllerini almış. Ayrıca bu çalışması için NASA tarafından fon da sağlanmış. Yani Kaçar aynı zamanda NASA'nın burs verdiği il Türk kadın bilim insanı.

2011 yılında Blue Marble Uzay Bilimleri Enstitüsü'ne üye olmuş, 2012 yılında Harvard Üniversitesi'ne katılmıştır ve burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Bölümü'nde çalışmıştır.

Burada küresel jeokimyasal rezervuarlar ve biyolojik aktivite arasındaki tarihsel enzimatik ara maddelerin nasıl yeniden yapılandırılacağını belirlemeye çalışmış. Kaçar burada eski bir proteini canlandırmayı başarmış ve bir koli basili içinde gelişmesini sağlamış. Araştırmaları yer yüzünde kalıntı bırakan mikro boyuttaki canlıların biyolojik yapısını anlamak üzerine olan Betül Kaçar; laboratuvarda canlandırdığı geçmişe dair biyolojik yaşamı, güneş sistemi ve dışındaki gezegenlerden elde edilen veriler ile karşılaştırmakta ve evrendeki yaşamın izlerini aramaktadır.

2017'de Arizona Üniversitesi'ne yardımcı doçent olarak atandı.

Aynı zamanda Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nün Dünya-Yaşam Bilimleri Enstitüsü'nde de doçentlik görevini eş zamanlı olarak sürdürmektedir. 

Kaçar, eğitim ve bilgiye ulaşım sıkıntısı çeken gençler için dünyadaki tek astrobiyoloji eğitim platformu olan NASA - SAGAN'ın kurucuları arasındadır. NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nün 'önde gelen üyelerinden biri' olarak tanımlanmaktadır.

Biz de kendisini tebrik ediyor, milyonlarca insana verdiği ilham ve cesaret için teşekkürlerimizi sunuyoruz. 🌸

Popüler İçerikler

9 Yaşındaki Çocuğa İmam Odasında Yıllarca İstismar İddiası: İmam Tutuklandı!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
YORUMLAR
17.01.2020

Bravo başarıları daimi olsun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ