İtalya'daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nün bilim ekibi lideri Elisabetta Dotto düzenlediği basın toplantısında, 'Etki öncesi ve etki sonrası görüntüleri karşılaştırabilirsiniz. DART'ın etkisiyle oluşan parıltıyı açıkta görebiliyoruz' dedi.
DART sondası ile birlikte ismi LICIACube olan minik bir uydu da, olayları kuşbakışı incelemesi için bu konuma gönderildi. İtalyan Uzay Ajansı Program Müdürü Simone Pirrotta, 'Herkes bunun çok riskli bir görev olduğunu biliyordu' diyor. Uzay aracı etkileyici bir şekilde asteroit üzerinde belirlenen darbe noktasından sadece 17 metre kadar şaştı. Bu da 11 milyon kilometreden fazla yol kateden, saniyede 6,6 kilometre hızla giden bir obje için hiç de fena değil.
Southern Queensland Üniversitesi'nden astronom ve astrobiyolog Profesör Jonti Horner 'DART sondasının, küçük asteroit Dimorphos'a çarparken başarılı bir şekilde ölümünü görmek kesinlikle harikaydı. Aslında bu biraz garip; sanırım gökbilimcilerin bir uzay aracının yok oluşunu görmekten bu kadar heyecanlandığını ikinci kez görüyorum. Ama bu durumda, bu yok oluş çok iyi yapılmış bir işin hikayesini anlatıyor” diyor.
Gökbilimciler, DART'ın Dimorphos üzerindeki etkisinin nasıl olduğunu gözlemlemek için oldukça yoğun mesailer yapmaya başladılar bile. LICIACube'den alınan bu ilk görüntüler, misyona erken bir bakış sağlıyor.
Curtin Üniversitesi Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nde Doçent olan Katarina Miljkovic, 'Artık işin bilim kısmı başlayabilir. Bu tek çarpma olayından, küçük cisimlere çarpmanın mekaniği, momentum aktarımı ve asteroitleri yörüngelerinden çıkarmak için yapay çarpma cihazları kullanma yeteneği hakkında daha fazla şey öğrenebiliriz. Geçmişte darbe simülasyonları yapılmış olmasına rağmen, bu daha önce hiç eyleme dökülmemişti” diyor. Webb teleskobu ve ATLAS projesi de dahil olmak üzere diğer farklı gözlemevleri de bu olayı gözlemleyebildiler. Gözlerinizi dört açın: Önümüzdeki haftalarda bu cüretkar görev hakkında çok daha fazla görüntü göreceksiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!