NASA'nın Perseverance Mars Aracı, Kızıl Gezegende Toprağın Altında Birikmiş Organik Materyaller Keşfetti

NASA'nın Perseverance gezgini, eski bir Mars nehir yatağında devam eden araştırmasının bir parçası olarak, Kızıl Gezegen'de devam eden yaşam belirtileri arayışında şimdiye kadarki en umut verici örneklerden bazılarını topladı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

30 Temmuz 2020'de fırlatılan NASA'nın Perseverance gezgini, Mars'a iniş yaptığından beri insanlığın Kızıl Gezegendeki gözü oldu.

Perseverance'ın ana görevi, Mars'ın toprak yapısını ve bileşenlerini incelemek. Aracın son dönemlerde topladığı örnekler arasında, yaşam için gerekli kimyasallar olan organik bileşiklerle dolu bir kayadan toplanan çamurtaşı parçaları da var. Perseverance, Eylül 2021'den bu yana Jerezo Krateri olarak bilinen bir bölgede dolaşıyor ve şimdiye kadar 12 kaya örneği topladı. Kızıl Gezegen'de kaldığı süre boyunca topladığı tüm örneklerin, 'Mars Sample Return' görevinin bir parçası olarak 2033 yılında analiz için Dünya'ya geri getirilmesi planlanıyor.

Jerezo Krateri, Mars ekvatorunun hemen kuzeyinde yer alıyor.

Krater yaklaşık 45 km genişliğinde ve 3.5 milyar yıl önce nehirlerin krater duvarlarını aşıp bir göl oluşturmasıyla oluşan yelpaze şeklindeki antik bir deltaya ev sahipliği yapıyor. NASA'nın Washington'daki bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, 'Perseverance'ı gönderecek en iyi yer olarak Jezero Kraterini seçtik çünkü bu mekanın bilimsel olarak mükemmel örnekler sağlama şansının üksek olduğunu düşündük - ve şimdi geziciyi doğru yere gönderdiğimizden eminiz' diyor.

Perseverance'in üzerinden bulunan son derece sofistike ve gelişmiş araçlar sayesinde örnekler incelenebiliyor.

Organik moleküllerin bulunduğu kayadan alınan örnekler, 'Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals' (SHERLOC) isimli bir Perseverance enstrümanı tarafından incelendi.

Her ne kadar yeni bir keşif sayılmasa da, bu oldukça heyecan verici bir gelişme.

Daha önce Perseverance ve Curiosity araçları ile Mars'ta organik madde kanıtları bulunmuş olmasına rağmen, SHERLOC'un analizi, en son alınan örneklerin bugüne kadar toplanan en fazla sayıda organik bileşik içerdiğini gösteriyor.

Pasadena'daki Caltech'ten Perseverance proje bilimcisi Prof Ken Farley, "Uzak geçmişte, kaya parçasından aldığımız örneği oluşturan kum, çamur ve tuzlar, yaşamın potansiyel olarak gelişebileceği koşullar altında birikmişti" diyor.

'Organik maddenin - Dünya'daki eski yaşamın fosillerini koruduğu bilinen - tortul bir kayada bulunması gerçeği oldukça önemli. Bununla birlikte, Perseverance'daki araçlarımız ne kadar gelişmiş olursa olsun, alınan örneklerin kapsamlı bir incelemeden geçmesini beklememiz gerecek. Bu da kaya parçalarının Dünya'ya dönüşünü beklemek zorunda olduğumuz anlamına geliyor' şeklinde sözlerini bitiriyor.  

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Şimdiye Kadar Kaydedilen En Büyük Güneş Fırtınası Carrington Olayı Bugün Gerçekleşseydi Neler Olurdu?
Juno Uzay Sondasının Çektiği Yeni Görüntülerle Birlikte Jüpiter'in Gerçek Renkleri Ortaya Çıktı
Dünya'ya En Yakın Olan Kara Deliğin Aslında İki Yıldızdan Oluşan Bir Sistem Olduğu Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt