Ingenuity'nin, ön keşifleri ile Perseverance'a zaman kazandırdığını aktaran bilim insanları, helikopterin çalışmasından ciddi oranda verim aldıklarını ifade etti.
Öte yandan yaklaşık 1 yıldır uzayda faaliyet gösteren mini helikopterin henüz arıza çıkarmadığı ve yeni gibi olduğu bildirildi.
NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda inşa edilen ve plütonyum yakıtıyla çalışan Perseverance keşif aracı, 30 Temmuz 2020'de fırlatıldıktan yaklaşık 7 ay sonra 18 Şubat'ta Mars'a inmişti.
Mars'a gönderilen araçlar içinde en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip Perseverance'ın Kızıl Gezegen'deki yeni misyonunun gerçekleşmesi için altyapı çalışmalarına 2,4 milyar dolar, aracın yüzeye inmesini ve çalıştırılmasını mümkün kılan sistem için de 300 milyon dolar harcanmıştı.
mars degilde saturnun uydusu titanda ucan bir arac korkunc verimli olurdu. yercekimi dusuk atmosfer cok yogun, perseverance boyutlarinda buyuk bir arac bile nukleer bataryalariyla kirlangic gibi hic konmadan butun gezegeni dolasabilir. tabi bunun icin gelismis bir yapay zeka ile tam otonom olmasi gerekli. dunyadan 1 saat gecikmeyle gelen komutlarla yonetilmesi mumkun degil. buda ciddi arastirma gelistirme demek. bu islerin ne kadar yavas yurudugunu bir aracin kac senede hazirlanip kac senede hedefine ulastigini dusununce yasam suremizde gormemiz mumkun olmayabilir. sirf bu tip seyleri gorebilmek icin bazen keske olumsuz olsaymisim diyorum.