NASA'nın Jüpiter'e Giden Aracı Lucy, Bir Türk Atasözü ve Orhan Pamuk'tan Alıntı Taşıyor!

NASA'nın Jüpiter'e gönderdiği uzay aracı Lucy'ye insanlığa ve Dünya'da yaşama dair anlamlı mesajlar içeren plakalar yerleştirildi.

Lucy uzay aracı, 16 Ekim'de Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan Atlas V roketiyle fırlatmıştı.

Enerjisini yakıt ve güneş enerjisi panellerinden sağlayan 14 metreyi aşkın uzunluktaki uzay aracı, Jüpiter'in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek.

Independent Türkçe'den Yasin Sofuoğlu'nun derlediği habere göre, uzay aracının üzerindeki plakadaysa edebiyatçılardan, bilim insanlarından, aktivistlerden ve sanatçılardan alıntılar yer aldı.

2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk'un sözlerine Türkçe olarak yer verildi 👇

'Daha çok sevmek, daha çok gülmek, daha çok düşünmek isterdik. Daha çok görmek, daha çok anlamak, daha çok güvenmek isterdik. Şimdi bizden kalanlar bu istekler ve bu kelimeler. Huzur, rüyalar, uyku ve öpüşler vardı. İnsanlar, meyveler, kağıtlar ve kalemler de vardı. Çünkü hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz. Yazı hariç. Evet, tabii, tek teselli yazı hariç.'

ABD'li şair Billy Colins'in ağzından bir Türk atasözü de yer alıyor.

'Ağaca balta vurmuşlar 'sapı bendendir' demiş' şeklindeki Türk atasözü İngilizce çevirisiyle plakadaki yerini aldı. 

Görev süresince 6,5 milyar km'lik mesafe kat etmesi planlanan Lucy'nin, Truva asteroitlerine ilk kez 2025'te yaklaşması bekleniyor.

Bilim insanları, uzay aracının incelemeleri sonucunda Güneş Sistemi'nin erken evrimi hakkında önemli ipuçları bulabileceğine inanıyor.

981 milyon dolar (yaklaşık 9 milyar TL) bütçe ayrılan projede Lucy, 12 yılda en az 8 asteroiti ziyaret edecek.

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR
17.10.2021

Salda gölü paylaşımlarından üzerimize oynadıklarını anlamalıydık :P Şaka bir yana sadece 20 mesajla uzaya gönderildi ve 2 tanesi Türkçe. NASA'nın 1977'de uzaya gönderdiği Voyager I ve Voyager II isimli uzay sondalarında da Türkçe bir ses kaydı ve Türkiye'den bir fotoğraf bulunuyor. Güneş sistemimizin dışına çıkacak sondalara altın plak diye tabir edilen bir diskin içinde dünyamızdan 116 görsel ve ses dosyası yerleştirilmiş. Türkçe ses kaydında: ”Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.” gibi bir cümle kullanılmış :))

17.10.2021

diyanetinkinden az bütçeyle yapılan işe bak bir de bizdekilere bak lol

17.10.2021

Bundan daha iyi Turk yazarlari var. Baska birini secmezler zaten. Bu picin ermeni ve kürt cikislari bilinen bir azili Turk dusmani oldugunun uzerini ortemez.

TÜM YORUMLARI OKU (6)