Yaptığı başarılı “yapay deri” çalışmalarıyla bilinen Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin’in ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ üzerine yaptığı özel projesi NASA’nın ilgisini çekti.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü fiziksel engellilerin proteze dokunuşu hissetmelerini sağlayacak bir proje geliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin, dokunma hissi veren yapay deri üretti. 2016’da bitecek projeye göre derinin algıladığı dokunma duyusu bir cihazla beyne aktarılıyor. Bu, kişinin protezini kendi uzvu gibi hissetmesini sağlıyor.
Ulusal ve uluslararası patent başvurularını yaptıkları sistem ile dokunma ve sıcaklık algılama özelliğine sahip yapay deri ürettiklerini ifade eden Büyükşahin, “Proje, iki aşamalı olarak uygulamaya konulmaktadır. Birinci aşama, cihaz ve robotlara yüksek çözünürlük ve hassasiyetli dokunma hissinin sağlanması ve bu kapsamda dokunma hissine sahip yapay derinin imalatı, ikinci aşama ise dokunma hissine sahip yapay derinin algıladığı dokunma duyusunun insan beynine aktarılması” dedi.
Çok yüksek çözünürlükte, dokunma hissini bilgisayar ve robotlara aktarabilmeye yarayan sistemin uluslararası patenti de onaylandı. NASA bu teknolojiyi Mars’a gidecek Rovers’ta ve Robonaut’ta (robot astronot) kullanmak amacıyla Büyükşahin ile temasa geçti. Ancak bürokratik engellerle karşılaşan Büyükşahin, Facebook’ta çare arıyor.