Bu katmanda Güneş'ten gelen parçacıklar iyonize ediliyor. İyonosfer, yüklü parçacıkların etkileşimleriyle doğal radyo sinyalleri üretebiliyor.
İyonosferler Güneş'ten etkilendiği için bilim insanları Venüs'ün üst atmosferinin, solar maksimum ve minimum evrelerinde kalınlaşıp incelebileceğinden şüpheleniyordu.
Parker Solar Probe ekibi, kaydedilen radyo emisyonu sayesinde Venüs atmosferinin yoğunluğunu hesapladı ve iyonosferin son minimum evresi sırasında önemli ölçüde daha ince olduğunu ortaya koydu. Böylelikle bilim dünyasındaki şüpheler doğrulanmış oldu.
Araştırmanın yazarları, 'Uzay aracındaki bilimsel araçlardan biri, iyonosferde doğal olarak üretilen türden, düşük frekanslı bir radyo emisyonu tespit etti' diye yazdı:
'Bu emisyonun frekansını ölçerek, iyonosferin yoğunluğunu doğrudan hesaplayabildik ve yoğunluğun önceki görevlerde saptanandan çok daha az olduğunu gördük. Bu, Venüs iyonosferinin 11 yıllık Güneş döngüsü boyunca önemli ölçüde değiştiği teorisini destekliyor.'
Güneş'in gizemlerini keşfetme amacıyla, 'Touch the Sun (Güneş'e dokun)' diye anılan görev için 2018'de fırlatılan Parker Solar Probe, şu anda Güneş Sistemi'nin iç kısmından geçiyor.