Eser miktardaki organik bileşikler Mars'ta ısıtıldığında kolayca parçalanabileceğinden çözücüler, molekülleri türetilmiş formlara dönüştürerek parçalamadan kimyasal analiz yapma imkanı sağlar.
Araştırmacılar deney sonucunda gevşek kum örneklerinde kimyasal olarak türetilmiş benzoik asit ve amonyak buldu.
ünya'dan çalışan NASA mühendisleri Mars keşif aracı Curiosity'nin matkabını kullanmadıkları bir yıldan uzun bir sürenin ardından nihayet 2018'de matkabı tamir etmeyi başarmış ve Mars yüzeyinden daha fazla örnek toplanmasına olanak sağlamıştı.
Testten daha fazla sonuç bekleniyor. Curiosity keşif aracının topladığı örnekleri almak için 2030'da Kızıl Gezegen'e gidecek göreve dair çalışmalar da sürüyor.
Testler ayrıca fosforik, fenol, nitrojen taşıyan birkaç molekül ve 've henüz tanımlanamayan yüksek moleküler ağırlıklı bileşikler' dahil başka moleküllerin varlığına işaret etti.
Bilim insanları, NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden astro-biyolog Maëva Millan'nın öncülük ettiği çalışmada 'Mars'taki bu türetme deneyi Mars örneklerinde bulunan moleküller yelpazesini genişletti ve biyotik veya prebiyotik bağlantılara sahip polar organik moleküllerin daha derinlemesine aranması için güçlü bir araç olduğunu ortaya koydu' dedi.
marsda yasan bulunmasa bile organiklerin arastirilmasi yasamin baslangici konsuunda cok degerli bilgiler saglar. cunku dunyada yasamdisi dogal yollardan olusmus organikleri kolay kolay bulamazsiniz, yasam bunlari tuketir yok eder. bu yuzden yasamin baslangicindaki organikleri anlamak icin yasam olmayan bir gezegende organikleri incelemek cok faydali olacaktir. yasam varsa yada eskiden varolduysa bu tabiyki cok daha guzel haber olur, dunya disinda farkli bir yasamin nasil evrildigi ne kadar farkli oldugu, dunyadaki yasamla ortak koken varsa bu kokenin nerden geldigi.... cevaplanabilecek o kadar cok ilginc soru varki.
Samanlıkta iğne arıyoruz