NASA Nedir? NASA Ne Zaman ve Hangi Amaçla Kurulmuştur?

Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı bir kurum olan NASA, bugüne kadar birçok projeye imza attı. Bunların gerçekleştirilmesi ise Amerika'da milyon dolarlık maliyetlere yol açtı. Özellikle Ay'a dönük Apollo uçuşu en pahalı bilimsel programlardan biriydi. Bu projede 8 astronot görevlendirildi, yalnız sadece iki kişi Ay'a ayak basabildi. Amerikalı astronot ve uzay mühendisi olan Neil Armstrong, Ay'a ilk ayak basan kişi oldu. Bir diğer Amerikalı astronot olan Buzz Aldrin, Armstrong'un arkasından Ay'a ikinci ayak basan insan olarak tarihe geçti. Apollo Projesi, insanlık tarihinin uzay macerasındaki kilit noktalarından biri oldu. Peki, NASA nedir? NASA ne zaman kuruldu? İşte detaylar...

NASA; bilimsel araştırmalardan olan uzayda tıp, yer bilimleri ve ozon tabakasının incelenmesinde çeşitli araştırmalar yürütmektedir. Uzayda tıp araştırması ise astronotların dünyadan aldıkları komutlarla uzayda ultrason gibi taramaları gerçekleştirip, sağlık sorunlarına çözümler aramasını içerir. Bu ultrason tekniği sadece uzayda değil, insanın ulaşamadığı kırsal kesimlerde veya bir afet bölgesinde de yapılabilmesi amaçlanmıştır. Dünya Gözlem Sistemi ise ozon tabakasının incelenmesi amacı ile doğmuştur. Bu konuda ilk kapsamlı çalışmalar NASA tarafından yapıldı. Yer bilimleri için ise birçok tesisler kurulmuştur. Dünyadan tehlikeli atık maddelerin uzaklaştırılması için çalışmalar halen daha yürütülmektedir. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olarak bilinen NASA hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

NASA NEDİR? NASA NE ZAMAN VE HANGİ AMAÇLA KURULMUŞTUR?

NASA, uzay çalışmalarının hepsinden sorumlu olan bir kurumdur. NASA'nın kurulmasını sağlayan NACA, 1915 yılında faaliyetine başlamıştır. Bu kurum o zamanlar sadece uçaklar üzerine çalışmaktaydı. Farklı birçok cismin hava ile etkileşimlerini inceledi, zamanla birçok rüzgar tüneli inşa etti. Bu başarılarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin savaş uçaklarının tasarımlarında da görev aldı. NACA, ses hızını aşan ilk insanlı uçak olan Bell X-1 üzerinde çalışmaları ile bilinmektedir. 1957 yıllarında ise uzaya uydu gönderme konusunda ülkeler arasında rekabetler vardı. Bu yıllarda ilk insan yapımı uyduyu gönderen ülke ise Sovyetler Birliği oldu. Amerika ise bu duruma oldukça hırslanarak çalışmalarına hız kazandırdı.

NACA'ya katılan Alman uzmanların bu kuruma katkıları ise oldukça fazladır. Özellikle Jet motorları ve süpersonik uçakların gelişmesinden önemli rol oynadılar. 1958 yılında ise Amerikan Devlet Başkanı Dwight D.Eisenhower, kurumun isminin değiştirilmesiyle ilgili yasayı onayladı ve kurum NASA olarak değiştirildi.

Uzay çalışmalarına katkı sağlamak amacı ile kurulan NASA, birçok uçuş programına ve araştırmalara imza attı. Dünya ve Güneş Sisteminin keşfedilmesi için NASA 1000'den fazla insansız görevler gerçekleştirdi. Sadece keşif görevleri değil iletişim uyduları da gönderildi. Bu uydular, ya uzay mekiklerinden ya da Dünya'dan gönderilerek yapıldı. Mars'a ilk iniş 1976 yılında gerçekleşti. Viking 1 sondası tarafından yapılan bu iniş dünyada yankı uyandırdı. Tam tamına 20 yıl sonra ise Mars Pathfinder robotu Mars'a indirildi. NASA, birçok gezegenin araştırılmasında önemli çalışmalar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir.

Popüler İçerikler

Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar
Erkekler Verilen Komutları Yerine mi Getiremiyor Yoksa Beceriksiz Rolü mü Yapıyor?