NASA Mars'ta 'Yaşamın Kanıtları Olabilecek' Mor Kayaçlar Keşfetti

NASA, uzay aracı Perseverance'ın Kızıl Gezegen'de çok sayıda 'mor kayaç' tespit ettiğini bildirdi. Uzmanlara göre mor tabakanın varlığı, 'hikayenin önemli bir parçası olabilir'...

Kayaçların üzerindeki mor izler, Perseverance'ın incelediği hemen hemen her yerde göze çarpıyor.

Independent Türkçe'nin National Geographic'ten aktardığı habere göre renk bazı taşlarda ince, pürüzsüz bir kaplama oluştururken, bazılarında ise boya görünümlü lekeler halinde ortaya çıkıyor.

Bu izler oluşurken, kimyasal ve mineral yapıları içeren çevre koşullarına dair bilgileri kaydetmiş olabilir. Bu da bilim insanlarının Mars'ın geçmişte nasıl bir gezegen olduğuna dair simülasyonlar yapmasına olanak tanıyabilir.

Ayrıca mikroskobik canlıların daha önce Dünya'da kayaçlar üzerinde renkli izler oluşturduğu biliniyor. Bu nedenle mor kayaçların Mars'ta yaşamın daha doğrudan kanıtlarını sunması da mümkün.

Öte yandan bilim insanları, bu tuhaf kayaçların sırrını henüz çözemedi.

Mor kayaçlar karşısında şaşkınlığa uğrayan araştırmacılar daha fazla veri elde etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda Uzay ve Gezegen Araştırmaları ekip lideri Nina Lanza, 'Analizlere devam ederken dört gözle beklediğimiz çok şey var' ifadelerini kullandı.

Bu tür izlerin incelenmesi, diğer gezegenlerdeki çevresel koşulların ve gök cisimlerinin iç yapısının da daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

Niagara Üniversitesi'nden mikrobiyolog Cassandra Marnocha'ya göre bu izler, 'Jeolojik süreçler ne kadar evrensel ve gezegenleri nasıl değiştiriyor?' sorusunun cevabını da verecek.

Kızıl Gezegen'deki mor kayaçlar, milyarlarca yıl önce bir göle ev sahipliği yapan Jezero kraterinde bulundu.

Şubat 2021'de kratere inen Perseverance, o zamandan beri bölgeyi keşfediyor. Araştırmacılara göre gezginin rotasındaki hemen hemen her durakta mor parıltılar beliriyor.

Purdue Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Bradley Garczynski, 'Geçmişteki uzay araçları bu mor yamaları hiç görmemişti'  diye konuştu.

Garczynski'ye göre analizlerden elde edilen ilk sonuçlar, mor renkli kısmın, kayaçların alt katmanlarından daha yumuşak ve kimyasal açıdan daha farklı bir katman olduğunu gösterdi. Renkli katmanın demir oksit içerdiği tahmin ediliyor.

Ayrıca bunların, hidrojen ve yer yer de magnezyum açısından zengin kayaçlar olduğu anlaşılıyor.

Hidrojenin varlığı, suyun mor lekelerin oluşumunda rol oynadığı anlamına geliyor. Demir oksit de yağmur altında bırakılan bir bisikletteki pas oluşumuna benzer bir sürece işaret ediyor.

İleri araştırmalar, kızıl gezegenin 'ıslak' geçmişine dair bir bilgi hazinesinin kilidini açabilir. Garczynski, sözlerini şöyle sürdürüyor:

'Mor tabakaların varlığı hikayenin önemli bir parçası olabilir.'

İlginizi çekebilir:

Tesla'dan Türkiye Müjdesi: Tüm Modeller Türkiye'ye Geliyor!
İnternetin Mucidi İnternetin Geldiği Noktadan Rahatsız!
Bir Dönemin Vazgeçilmezi 3G'nin Fişi Çekiliyor!

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!