NASA, Kızıl Gezegen'deki Drone'larının Parlayacağını Duyurdu

NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre gezegene gönderilen drone'ların üzerindeki dönen pervaneler havada küçük elektrik akımlarının oluşmasına neden olabilir.

Kızıl Gezegen'de uçan helikopterler, Mars atmosferinden gelen tuhaf bir etki nedeniyle karanlıkta parlayabilir. Bu süreç Dünya'da taç (yağmur damlalarının ışığı kırması sonucunda Ay ve Güneş'in etrafında gözlenen renkli şekil) ya da gemilerde ve uçaklarda ara sıra görülen, Aziz Elmo'nun Ateşi adı verilen parıltıya neden olan şeyle aynı.

Nasa'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden yeni araştırmanın başyazarı William Farrell, “Soluk parıltı en net arka plandaki gökyüzünün daha karanlık olduğu akşam saatlerinde görülecektir” ifadelerini kullandı:

'NASA'nın deneysel Ingenuity helikopteri bu süre zarfında uçmuyor fakat gelecekteki drone'lar akşam uçuşuna çıkarılabilir ve bu parıltıyı arayabilirler.'

Farrell şöyle devam etti:

'Drone'larda hızla dönen pervanelerin ürettiği elektrik akımları, taşıt veya Mars ortamı için bir tehdit yaratmayacak kadar küçük. Fakat 'triboelektrik şarj' denen elektrik yükünün birikmesine dair anlayışımızı geliştirmek için bazı ek bilimsel çalışmalar yapma fırsatı sunuyor.'

Independent Türkçe'nin haberine göre bu tür bir yükleme, statik elektriğe benzer şekilde sürtünme nesneler arasında aktarıldığında gerçekleşir.

NASA'dan araştırmacılar, drone'ların pervanelerinin döndükçe Mars atmosferindeki küçük toz tanecikleriyle etkileşime girdiğini, helikopter yüzeye yakınken bu etkileşimin daha fazla olduğunu tespit etti.

Pervaneler tozla etkileşime girdikçe yük aktarılır ve bir elektrik alanı oluşur. Bu alansa elektrik iletebileceği noktaya ulaşana kadar daha yüksek seviyelere çıkar.

Bu bozulma, Dünya gibi diğer gezegenlere kıyasla Mars'ta daha olası çünkü Mars atmosferi, gezegenimizin atmosferinin yalnızca yüzde biri kadar.

Mars'ta atmosferi oluşturan moleküller Dünya'daki kadar yoğun değil, yani iletkenliğe neden olan serbest elektronlar, başka bir moleküle çarpmadan önce yüksek hızlara çıkabilir, bir "elektron çığına" sebep olabilecekleri noktaya ulaşabilirler.

Bu, Mars'ta metre başına yaklaşık 30 bin voltluk düşük bir elektrik alanıyla gerçekleşebilirken, Dünya'da metre başına yaklaşık 3 milyon volt gerekir.

Ancak araştırmacılar bunun sadece bir tahmin olduğunu özellikle vurguluyor. Gerçek etki yeterince güçlü olmayabilir.

Farrell, 'Teoride, bir nebze etki olmalı fakat elektron çığının bir parıltı oluşturacak kadar güçlü olup olmadığı, operasyonlar sırasında zayıf bir parıltının gözlemlenip gözlemlenemeyeceği, bunların hepsi Mars'ta daha sonra gerçekleştirilecek drone uçuşlarında belirlenecek' dedi.

'Aslında, herhangi bir yükün etkilerini takip etmek için pervanelerin yanına ve aracın ayaklarına küçük elektrometreler bile yerleştirilebilir. Bu tür bir elektrikli monitör bilimsel açıdan değerli olabileceği gibi uçuş sırasında drone'un durumuna dair de önemli girdiler sağlayabilir.'

İlginizi çekebilir:

Elon Musk’ın Jetini Takip Eden Genç Bedava Tesla Teklifini de Reddetmiş!
TikTok'ta Babasının 43 Yıldır Hiç Yayınlanmamış Şarkısını Paylaştı, Viral Oldu! 🎙
Podcast Krizi Sonrası Son Bir Ayda Spotify Kullanıcıların Yüzde 19'u Üyeliklerini İptal Etti
Türkiye'nin İnsansız Hava Araçları Ukrayna Krizinin Yönünü Değiştirebilir mi? 6 Maddede Türkiye'nin İHA'ları

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti