NASA Fotoğraflarını Paylaştı: Mars'ta Uzaylı Yaşamının Olabileceğine Dair Kanıt Bulundu

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan yeni fotoğraflar, Mars'ta bir zamanlar uzaylı yaşamına ev sahipliği yapmış olabilecek eski bir nehir deltasını ortaya çıkardı. Bilim insanları deltaya ev sahipliği yapan Jezero kraterinin belirli bölgelerinde, yani Perseverance gezginin bulunduğu yerin yakınında, dünya dışı yaşamın fosilleşmiş kanıtlarını tutabilecek hayati organik bileşikler buldu.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından paylaşılan yeni fotoğraflar, bilim insanlarının bir zamanlar kızıl gezegenin uzaylı yaşamına ev sahipliği yaptığını kanıtlayan fosilleri bulmayı umduğu Mars'taki eski kurumuş nehir yatağını ortaya koydu.

Bilim insanları, Perseverance gezgini tarafından çekilen ve milyarlarca yıl önce gezegende suyun nasıl aktığını gösteren fotoğrafları Journal of Science'da yayınladı.

NASA’nın Persevance gezgini, “Kodiak Butte” olarak bilinen ve 'dalgalanan su seviyeleri ve sonraki aşamalarda değişen akış stilleri altında kapalı bir göl sistemini gösteren' bir kaya oluşumunun fotoğraflarını çekti.

Bilim insanları, bu yeni bulgunun, NASA'nın gezegenin daha fazla araştırılmasına ilişkin kararlarına rehberlik edecek 'benzeri görülmemiş bir bilgi  noktası' sağladığını söyledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Gezegen bilimleri profesörü olan Benjamin Weiss, 'Gezgin bu inanılmaz ıssız araziye indi ve hiçbir yere gitmeden, sadece uzaktan fotoğraf çekerken, Jezero'nun milyonlarca yıl önce gölün dibi olduğunu doğrulayan kayalar gördük' dedi.

Bununla birlikte, yeni yayınlanan Kodiak Butte fotoğrafları, normal nehir akışının olduğu dönemlerde oluşabilecek ince kil veya kum katmanlarını gösteriyor.

Fransa'daki Nantes Üniversitesi'nden bir jeolog olan Nicolas Mangold,“Kodiak'taki stratigrafiyi* anlamak, yaşamın korunması için en olası olan tortuları belirlememizi sağlıyor. Geçmişte bir noktada suyun yüzeyde aktığını biliyoruz, ancak bu aktivitenin süresini bilmiyoruz” dedi.

*Stratigrafi, aynı zamanda katmanbilim ya da tabakabilim olarak da adlandırılıyor. Jeolojinin bir alt kolu alan bilim dalı gezegenlerdeki yer kabuklarından alınan tabakalı kayaların formasyonlarını, bileşimlerini ve korelasyonlarını inceliyor.

Mangold, ayrıca alanın sel olaylarından kaynaklanan küçük kaya tabakaları ile kaplandığını sözlerine ekledi.

Diğer taraftan araştırmacılar, Mars’taki sellere neyin sebep olduğunu bilmiyor, ancak bunların şiddetli yağmur veya ani bir buz erimesinden kaynaklanmış olabileceğini varsaydıklarını açıkladılar.

Weiss, 'O zamanlar Mars muhtemelen daha fazla buza sahipti, bu da volkanik aktivite veya meteor çarpmaları ile aniden eriyerek kratere su, kaya ve silt akışı gönderdi. Kraterin etrafındaki bölge, Mars'taki bilinen en eski kayaları içiriyor. Şimdi, kraterden bile ayrılmadan o kayaları da örnekleyebiliriz” açıklamasını yaptı.

Öte yandan bilim insanları, yeni bulguların Kızıl Gezegen’in daha önce göllere sahip olabilecek diğer kraterleri ve potansiyel yaşam biçimleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacağını savundu.

Araştırmanın yazarlarından Amy Williams, 'Artık net fotoğraflara sahibiz. Kil ve  çamurtaşı bulduğunuza dair tam bir güvenimiz var. Bu resimlere bakmak bir kitabın kapağını okumak gibi. Keşfimiz yeni başlıyor' dedi.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
YORUMLAR
12.10.2021

Atalarımıza selamlar olsun :)))

12.10.2021

Şu espiriyi yapmasak olmaz “buralar eskiden hep dutluktu” 😀

12.10.2021

Eee zaten eskiden nehirler aktığını biliyorduk zaten. "Uzaylı yaşamın olabileceğine dair" kanıtlar nerede?

12.10.2021

Bir zamanlar su olmasını geçtik, şu an kutuplarda sıvı su olduğu ile ilgili bile bir çok şey zaten yıllardır biliniyordu. Yaşam kanıtı diye yeni bir şey çıkmamış ki ortaya.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ