NASA Dünya'ya Asteroid Çarpma Olasılığına Karşı Planını Açıkladı

Dünya’ya bir asteroidin çarpma ihtimali ne kadar düşük olsa da hala böyle bir olasılık mevcut. NASA böyle bir senaryoyla karşılaşmamız durumunda neler yapılacağını açıkladı. Bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız bu senaryo gerçeğe dönüşürse NASA’nın bir planı var. İlk olarak yaklaşan asteroidin rotası saptırılmaya çalışılacak.

Dinozorların yeryüzünden silinmesini sağlayan asteroid gibi bir çarpışma durumunda ne yapacağız?

NASA'nın Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda (JPL) bulunan Yakın Dünya Nesne Çalışmaları Merkezi (CNEOS), asteroitler ve kuyruklu yıldızlar olan Dünya'ya Yakın Nesnelerin (NEO'lar) olasılıklarının kapsamlı bir analizini yapıyor. Olası bir tehdit durumunda ise izlenebilecek birkaç yol var.

Gezegen bilimci Detlef Koschny'ye göre, yarıçapı 1 kilometre veya daha büyük asteroitlerin %90'ının haritasını çıkarıldı ve 100 yıl içinde böyle bir olay yaşanması muhtemel değil. Peki ya bir sürpriz olursa?

Yarıçapı 1 kilometreden küçük bir asteroidin Dünya'yı tehdit etmesi durumunda, bilim insanları bu tür bir tehdide karşı koymak için stratejiler geliştirmek için çalışıyorlar. NASA, Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı (APL) ile Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı bir görevde ortaklık kurdu ve önümüzdeki Eylül ayında bir asteroidi yeniden yönlendirmeye çalışacaklar. Uzay aracı, 530 fit çapında bir asteroide çarpacak. Çarpmanın gücü, asteroidi mevcut yörüngesinden saptırabilecek üç ton TNT'ye eşdeğer olacak.

Gerçek bir tehdit durumunda NASA DART projesi gibi bir saptırma görevini uygulayacak.

Eğer böyle bir görev başarısız olursa daha sert önlemlerin alınması gerekecek. Bilim insanları, 1 megatonluk bir nükleer savaş başlığının, 330 fit genişliğe kadar olan bir asteroidin çarpma kütlesinin en az %99'unu durduracağını ortaya koyan bir simülasyon geliştirdiler ve saptırmanın başarısız olduğu bir durum olursa bu yöntem kullanılacak.

NASA'nın asteroidlerin rotasını değiştirme planı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilir:

NASA'nın Sır Gibi Sakladığı Uzayın İlk Turisti Dennis Tito'nun Nostaljik Uzay Gezisinde Başına Neler Geldi?
Bilim İnsanı NASA'yı Uyardı! Dünya'nın Konumunu Uzaya Göndermek Uzaylı İstilasına Zemin Oluşturabilir!

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR
18.07.2022

aklıma dont look up filmi geldi. bahse girerim o durumda aynı şeyleri yaşıcaz

18.07.2022

Nasıl yani dua ile falan halledilemiyor mu 🤔 Biz dekiler uzay mekiğinin civatalarini gevsekmislerdi. Ama yeter artik azcık örnek alın, azcık geliştirin kendinizi ya.. 😒😒

18.07.2022

Doğanın gücüne karşı varsayımla hareket edilemez. Rotasının değiştirileceğine dair kesin kanıt lazım.

22.07.2022

bu nedenle eylül ayında deneme yapacaklar...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ