NASA'dan 'Kara Delik Haftası' Paylaşımı

NASA’nın Kara Delik Haftası kapsamında, iyi bilinen kara deliklerin iki yeni sonifikasyonu yayınlandı.

Tanınmış kara deliklerin iki yeni sonifikasyonu yayınlandı.

  • Perseus gökada kümesi, 2003 yılında NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi tarafından kara deliğinin etrafında tespit edilen ses dalgaları nedeniyle ünlendi. 

  • Görüntünün etrafını bir radar gibi tarayarak, veriler yeniden sentezlendi ve 57 ve 58 oktav ile insan işitme aralığına yükseltildi. 

  • M87 için dinleyiciler, bu dev kara deliğin etrafındaki üç farklı ışık dalga boyunun (X-ışını, optik ve radyo) temsillerini duyabilirler.

Kahraman Gökada Kümesi'nin merkezindeki kara delik

2003 yılından bu yana, Perseus galaksi kümesinin kalbindeki kara delik sesle ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, gökbilimcilerin kara deliğin yaydığı basınç dalgalarının, kümenin sıcak gazında bir notaya çevrilebilecek dalgalanmalar oluşturduğunu keşfetmesidir. delik ses makinesi. Bu yeni sonifikasyon, yani astronomik verilerin sese çevrilmesi, NASA’nın Kara Delik Haftası 2022 için piyasaya sürülecek.

Uzayda duyulan seslerin yeniden ölçeklendirilerek insanların duyabileceği seviyeye getirildi

Bazı yönlerden, bu sonifikasyon daha önce yapılanlardan farklı çünkü NASA’nın Chandra X-ray Gözlemevi’nden alınan verilerde keşfedilen gerçek ses dalgalarını tekrar ziyaret ediyor. Uzayda ses olmadığına dair yaygın yanılgı, uzayın çoğunun esasen bir boşluk olduğu ve ses dalgalarının yayılması için hiçbir ortam sağlamadığı gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan bir galaksi kümesi, içindeki yüzlerce hatta binlerce galaksiyi saran ve ses dalgalarının seyahat etmesi için bir ortam sağlayan bol miktarda gaza sahiptir.

Perseus’un bu yeni sonifikasyonunda, gökbilimcilerin daha önce tanımladığı ses dalgaları ayıklandı ve ilk kez duyulabilir hale getirildi. Ses dalgaları radyal yönlerde yani merkezden dışa doğru çıkarıldı. Sinyaller daha sonra gerçek perdelerinin 57 ve 58 oktav üzerinde yukarı doğru ölçeklendirilerek insan işitme aralığına yeniden sentezlendi. Bunu söylemenin bir başka yolu da, orijinal frekanslarından 144 katrilyon ve 288 katrilyon kat daha fazla duyuluyor olmalarıdır. (Bir katrilyon 1.000.000.000.000.000’dur.) Görüntünün etrafındaki radar benzeri tarama, farklı yönlerden yayılan dalgaları duymanızı sağlar. Bu verilerin görsel görüntüsünde, mavi ve mor, Chandra tarafından yakalanan X-ışını verilerini gösterir.

Galaxy M87'nin merkezindeki kara delik

Kahraman gökada kümesine ek olarak, başka bir ünlü kara deliğin yeni bir sonifikasyonu yayınlanıyor. Bilim adamları tarafından onlarca yıldır incelenen Messier 87 veya M87’deki kara delik, 2019’da Event Horizon Telescope (EHT) projesinden ilk kez yayınlandıktan sonra bilimde ünlü statüsü kazandı. 

Bu yeni sonifikasyon EHT verilerini içermiyor, daha çok görünüyor M87’yi çok daha geniş ölçeklerde kabaca aynı zamanda gözlemleyen diğer teleskoplardan elde edilen verilerde. Görsel formdaki görüntü, yukarıdan aşağıya, Chandra’dan X-ışınları, NASA’dan optik ışık olmak üzere üç panel içerir.

Bu sonifikasyonlar Chandra X-ray Merkezi (CXC) tarafından yönetildi ve NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu/Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden ek destekle NASA’nın Öğrenme Evreni (UoL) programının bir parçası olarak dahil edildi. İşbirliği, görselleştirme bilimcisi Kimberly Arcand (CXC), astrofizikçi Matt Russo ve müzisyen Andrew Santaguida (her ikisi de SYSTEMS Sound projesi) tarafından yürütüldü. NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi, Chandra programını yönetiyor. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi’nin Chandra X-ray Merkezi, Cambridge Massachusetts’ten bilimi ve Burlington, Massachusetts’ten uçuş operasyonlarını kontrol ediyor. NASA’nın Öğrenme Evreni materyalleri, NASA tarafından Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne verilen NNX16AC65A numaralı işbirliği anlaşması kapsamında desteklenen ve Caltech/IPAC, Astrofizik Merkezi | Harvard & Smithsonian ve Jet Propulsion Laboratuvarı.

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı