Kahraman gökada kümesine ek olarak, başka bir ünlü kara deliğin yeni bir sonifikasyonu yayınlanıyor. Bilim adamları tarafından onlarca yıldır incelenen Messier 87 veya M87’deki kara delik, 2019’da Event Horizon Telescope (EHT) projesinden ilk kez yayınlandıktan sonra bilimde ünlü statüsü kazandı.
Bu yeni sonifikasyon EHT verilerini içermiyor, daha çok görünüyor M87’yi çok daha geniş ölçeklerde kabaca aynı zamanda gözlemleyen diğer teleskoplardan elde edilen verilerde. Görsel formdaki görüntü, yukarıdan aşağıya, Chandra’dan X-ışınları, NASA’dan optik ışık olmak üzere üç panel içerir.
Bu sonifikasyonlar Chandra X-ray Merkezi (CXC) tarafından yönetildi ve NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu/Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden ek destekle NASA’nın Öğrenme Evreni (UoL) programının bir parçası olarak dahil edildi. İşbirliği, görselleştirme bilimcisi Kimberly Arcand (CXC), astrofizikçi Matt Russo ve müzisyen Andrew Santaguida (her ikisi de SYSTEMS Sound projesi) tarafından yürütüldü. NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi, Chandra programını yönetiyor. Smithsonian Astrofizik Gözlemevi’nin Chandra X-ray Merkezi, Cambridge Massachusetts’ten bilimi ve Burlington, Massachusetts’ten uçuş operasyonlarını kontrol ediyor. NASA’nın Öğrenme Evreni materyalleri, NASA tarafından Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne verilen NNX16AC65A numaralı işbirliği anlaşması kapsamında desteklenen ve Caltech/IPAC, Astrofizik Merkezi | Harvard & Smithsonian ve Jet Propulsion Laboratuvarı.