NASA'dan İyi Olmak Yetmez: Bir An Önce Geçmemiz Gereken 9 Uzay Araştırma Kurumu

Bakan Eroğlu: ‘NASA da Kim Oluyor? Bizim Teknolojimiz Daha İleri’

Her şey aslında bu açıklamayla başladı. Bakan Veysel Eroğlu, NASA'dan teknoloji anlamında çok daha ileride olduğumuzu ''NASA da kimmiş?'' diye sorarak tartışmayı alevlendirdi.

Fakat, NASA ile teknoloji yarışına girmeden önce geçmemiz gereken maalesef pek çok uzay kurumu var.

Uzayla ilgili kurum ve kuruluşların tamamını içeren bir liste hazırlamak imkansız olsa da bütçesi, yaptığı çalışmalar ve bilinirliği açısından en önemlilerinden 9 tanesi şöyle!

1. Rus Uzay Ajansı: Roskosmos

Uzaya ilk insanı gönderen, Venüs'e sayısız sonda gönderen ülke olduğu eski ihtişamlı SSCB günlerinden uzak olsa da Roskosmos halen uzay çalışmalarındaki en önemli uzay kuruluşlarında biridir. Uluslararası Uzay İstasyonu'na insanlı uçuşları gerçekleştiren Roskosmos diğer gezegenlere göndermeye çalıştığı uzay araçlarında son yıllarda problemler yaşamaktadır.

Bugünden yaklaşık 55 yıl önce Sovyet Rusya Uzay Ajansı büyük bir başarıya imza atmış ve uzaya ilk kozmonotu gönderme başarısı göstermişti. Bu uzay araştırmaları açısından gerçekten dönüm noktasıydı. Daha da önemlisi Uzay Yarışını başlatan hamleydi.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 7.7 Milyar Dolar

'Hadi Gidelim!' Uzaya Giden İlk Kozmonot Yuri Gagarin'in 108 Dakikalık Yörünge Macerası

2. Avrupa Uzay Ajansı: ESA

Avrupa ülkelerinin ortaklaşa uzay çalışmaları yaptığı uzay kurumudur. Gün geçtikçe uzay konusunda ağırlığını artıran kuruluş, diğer kurumlarla ortak çalışmalarının yanı sıra uzaya gönderdiği ve göndermeye planladığı uzay araçlarıyla yakın gelecekte daha fazla gündeme gelecektir.

Bu kuruma Avrupalı 17 ülke üye iken, maalesef Türkiye üye olmamıştır. Nedeni ise 'gereksiz' harcamalardan kaçınmamız...

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 5.5 Milyar Dolar

3. Çin Ulusal Uzay İdaresi

Rusya ve Amerika tarafından başlatılan uzay yarışına geç katılmasına rağmen son yıllardaki ataklarıyla dikkat çeken Çin'in ulusal uzay kurumudur. Uzaya insan gönderebilen üçüncü ülke olmasının yanı sıra bir uzay istasyonu kurma projesini halen yürütmekteler. 

Ayrıca Çin, 2020 yılına kadar Mars'a insansız bir uzayı aracı gönderme planı da yapmakta.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 1.3 Milyar Dolar

4. Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA)

Diğer kuruluşlar kadar adı duyulmasa da JAXA uzay yarışında kendi yerini edinmiş durumda diyebiliriz. Uzaya insansız hava aracı gönderebilen sayılı uzay kuruluşlarından olan JAXA, özellikle Itokava asteroidinden örnek alıp dünyaya dönmeyi başaran Hayabusa uzay aracı ile büyük başarı elde etmiştir.

Henüz resmi bir açıklama gelmese de yakın zamanda Mars'a da uzay aracı göndermeyi planladıkları biliniyor.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 2.4 Milyar Dolar

5. Fransa Uzay Ajansı

Fransa Uzay Ajansı, henüz çok büyük gelişmeler kaydedemese de bütçe bazında baktığımız zaman uzay araştırmalarına en çok para harcayan ülkelerin başında geliyor. Teknolojisi dahilinde şu an sadece insansız yapay uydularını uzaya gönderebilen Fransa, yakın zamanda uzayı keşfetme çalışmalarına hız verecek gibi.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 2.5 Milyar Dolar

6. Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO)

Uzay yarışında son yaptığı hamleler ve ayırdığı bütçeyle ön plana çıkan bir diğer ülke de Hindistan. Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği'nden sonra yarışı 4. sırada götüren ve en büyük rakibi Çin'i bu yarışta saf dışı eden Hindistan, 2014 yılının son aylarına doğru Mangalyaan uzay aracını Mars'a göndermeyi başarmış ve bu alanda önde gelen ülkelerden birisi olmuştu.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 1.1 Milyar Dolar

7. İtalya Uzay Ajansı

İtalya Uzay Ajansı'nı pek çoğumuz 2014 senesinde uzaya gönderdiği kadın astronot Samantha Cristoforetti ile duydu. O tarihe kadar uzay yarışında oldukça geride olan İtalya, o günden sonra ayırdığı bütçeyi de artırdı ve uzay yarışında yerini almaya başladı. 

Şu an itibariyle uzaya insanlı ya da insansız hava aracı gönderebilme yetisine sahip olan İtalya, yakın zamanda Mars'a yolculuk etmeye hazırlanıyor.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 1.8 Milyar Dolar

8. Alman Uzay Ajansı (DLR)

2013 yılına kadar uzay araştırmaları için ayırdığı bütçenin büyük bir bölümünü Avrupa Uzay Enstitüsü'ne aktaran Almanya, o seneden itibaren kendi uzay ajansı olan DLR'a para akıtmaya başladı. Öncelikli olarak yapay uydu üretiminde gelişim sağlayan Almanya, şu aralar asteroide robot yollama çalışmalarını hızlandırmış durumda.

Uzay araştırmalarına ayırdığı güncel bütçe: 2 Milyar Dolar

9. Belçika Uzay Ajansı

Son zamanlarda ayırdığı bütçe ve yaptıkları çalışmalarla ön plana çıkan Belçika Uzay Ajansı, bütçesine rağmen ciddi bir başarı elde edememiş kuruluşlardan bir tanesi.

Bonus 1: Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü

Ülkemizde çalışmalarını sürdüren uzay araştırma kurumu. Kendi yapay uydularımızı fırlatabilmemize rağmen şu ana kadar pek fazla başarı maalesef elde edemedik. Bunun en önemli sebebi de elbette çalışan mühendis ve kişilerin çok da kalifiye olmamalarının yanında, ayrılan bütçe.

Bonus 2: Ülkelerin uzay araştırmalarına ayırdıkları bütçeler de şöyle!

www.evrimagaci.org

Şu anda uzay alanında yapılan atılımları göz önüne aldığınızda, dünyanın genelinde bu miktarın sadece 2 katının uzaya ayrılması halinde neler olacağını düşünmek ister misiniz?

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
12.04.2016

Normalde uzay meraklısıyım ama ülkenin halletmesi gereken çok önemli işleri var terör, mülteciler, sınırda bitmeyen savaşlar ve şuan ki hükümet. Bunlar halledilirse uzayda yol katederiz gibime geliyor

12.04.2016

isin aci yani su an diyanetin butcesinin burdaki kurumlarin cogundan buyuk olmasi. gelismek ilerlemek aslinda oyle cok buyuk paralar, sira disi gayretler istemiyor. kaynaklari daha dogru yerlere kullansak, egitime bilime yonlendirsek bizim kusagimizda olmasa bile sonraki kusaklarsa sicrama illaki yasanacaktir. bu yuzden hep diyorum geri kalmislik kader degildir, toplumun secimidir. kimse ulkeyi yonetenler soyle boyle demesim. halk neyse lideride o.

Pasif Kullanıcı
12.04.2016

olum ne gerek var ya hepsi kuranda yazıyor ztn.

TÜM YORUMLARI OKU (34)