NASA'dan Daha Önce Görülmemiş Görüntüler! İşte Chandra X-Işını Uzay Teleskobundan Uzayın Derinlerine

NASA, Chandra X-ışını Gözlemevi'nin 25. yıl dönümünü kutlamak için büyüleyici gökyüzü fotoğrafları yayımladı. Daha önce görmediğiniz bu görüntüler, Pavo (Tavuskuşu) takımyıldızındaki sarmal bir galaksi olan NGC 6872'ye ait! 

Uzayın büyüleyici güzelliğine şahitlik etmeye hazır olun...

Chandra'dan gelen görüntüler, X-ışını astronomisinin evrenin tüm köşelerini nasıl keşfettiğini gösteriyor.

Büyüleyici güzelliğiyle göz kamaştıran Pavo (Tavuskuşu) takımyıldızındaki sarmal galaksi NGC 6872, 522.000 ışık yılı genişliğinde. Bu da onu, Samanyolu galaksisinin 5 katından daha büyük yapıyor.

1. Crab Nebula (Yengeç Bulutsusu)

Yengeç Nebulası, 1054 yılında Çinli ve diğer gökbilimcilerin tanık olduğu muhteşem bir süpernova patlamasının ürünüdür.

2. Orion Nebula (Orion Bulutsusu)

Orion Bulutsusu, dünya'ya en yakın yıldız oluşum bölgelerinden biri olarak biliniyor. Bu gizemli ve büyüleyici bölge, yeni yıldızların doğum yeri olarak hizmet veriyor.

3. The Eyes Galaxies (NGC 4438 & 4435)

Virgo Kümesi'nde birleşen bu galaksi çifti ise, milyonlarca derece sıcaklıktaki gaz yayıyor.

4. The Cat's Paw Nebula (Kedi Pençesi Bulutsusu)

'Kedi Pençesi' olarak adlandırılan bu bulutsu, Samanyolu galaksimizde yer alır. The Cat's Paw Nebula'sı da yeni yıldızların doğuşuna ev sahipliği yapıyor.

5. The Milky Way's Galactic Center (Samanyolu'nun Galaktik Merkezi)

Samanyolu'muzun merkezi birçok ışık türünde gaz ve toz tarafından engelleniyor. Fakat, X-ışınları nüfuz edebiliyor ve galaksimizin devasa kütleli kara deliğinden gelen aşırı ısınmış gaz ipliklerini ve patlamaları bu şekilde ortaya çıkıyor.

6. M16 (Kartal Bulutsusu)

Bu bölgedeki yıldız oluşumu, Hubble Uzay Teleskobu'nun popülerleştirdiği Yaratılış Sütunları'nı da barındırıyor.

7. NGC 7469

NGC 7469, genişlemekte olan süper kütleli bir kara deliği barındıran ve yüz yüze bakan bir sarmal galaksi olarak biliniyor. 

Burada gördüğünüz ise Chandra'dan NASA'ya ulaşan kara deliğin çevresindeki sıcak gaz kümesi.

8. WR 124

WR 124, evrimsel sürecinin geçici bir dönemini geçiren bir Wolf-Rayet yıldızı. Bu tür, yıldızlar arasında oldukça nadir görülür. Büyük ve parlak yıldızdan yayılan yoğun rüzgarlar, Chandra adlı teleskop ile bir nötron yıldızı çiftinin tespitini zorlaştırabilir.

9. Cassiopeia A

Cassiopeia A, bir süpernova kalıntısıdır. 1999 yılında başlatılan Chandra görevi kapsamında 2 milyon saniyeden fazla bir süre boyunca incelenmiştir. Bu gözlem süresi, astronomi tarihindeki en uzun süreli gözlemlerden biridir. Cassiopeia A, ayrıca süpernovaların ve onların kalıntılarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor.

10. NGC 6872

NGC 6872 adlı çubuklu sarmal bir galaksi, sol üst köşede yer alan daha minik bir galaksiyle etkileşim içerisinde bulunuyor. Bu daha küçük ölçekli galaksi, büyük ihtimalle NGC 6872'den gaz çalarak kendi merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğini besliyor.

11. NGC 3324

Astronomi uzmanları, bir yıldız oluşum bölgesini 'Kozmik Uçurumlar' olarak adlandırıyorlar. Bu bölge ise, Carina Nebulası adı verilen yakın bir bölgede yer alıyor.

12. NGC 1365

NGC 1365, spiral şeklindeki bir galaksidir. Merkezinde son derece büyük bir kara delik ve hızla oluşan yıldız kümeleri barındırıyor.

13. Jüpiter

Güneş Sistemi'nin 5. sırasındadaki gezegen olan Jüpiter, aynı zamanda bu sistemdeki en büyük gezegen unvanını taşıyor. Jüpiter'in dikkat çekici özelliklerinden bir diğeri de kutup bölgelerinde X ışını üreten auroraların varlığı.

14. SN 1987A

Şubat 1987'de Dünya'dan gözlemlenen bir süpernova patlamasının sonucunda oluşan SN 1987A ve bu patlama sonucu oluşan enkazdan yayılan X ışınlarına bakıyorsunuz.

15. Centaurus A

NASA tarafından yayımlanan, Chandra'nın 25. yılına özel 25 fotoğraf galerisini incelemek için chandra.cfa.harvard.edu internet sitesini ziyaret etmelisiniz. 

NASA'S CHANDRA 25th ANNIVERSARY

İlginizi Çekebilir

Dünyayı Etkisi Altına Alan Microsoft Crowdstrike Krizinin Türkiye'deki Etkileri! Hangi Şirketler Etkilendi?
NASA Canlı Yayınındaki Ses Kaydı Tüm Dünyada Paniğe Neden Oldu! Peki, Aslında ISS'te Neler Yaşandı?
Çanakkale'de Peş Peşe Meydana Gelen Depremlere Uzmanlardan Açıklama Geldi! İşte Ahmet Ercan'ın Yorumu

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
25.07.2024

evrenin bu görüntüleri karşısında dunyanin ne kadar önemsiz ve bir nokta bile olmadığı gerçeği ile yüzleşiyor insan

25.07.2024

Manzaramın bu olmasını isterken iş yerimin camından gördüğüm manzara şehir merkezinin 15 temmuz meydanı ve koca bir rte posteri. Söyleyeceklerim bu kadar.. :D

26.07.2024

Senin manzara en güzeli kainatın efendisini görüyorsun

25.07.2024

Derin düşüncelere dalıyor insan. O kadar uzaktalar ki medeniyetimiz belkide asla ulaşamayacak oralara. Uçsuz bucaksız evrende o kadar boş alan neden var. Çözemediğimiz o kadar çok şey varki. Belki de algımız engel oluyordur buna.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ