NASA'dan Bir Büyük Adım Daha: Jüpiter'i Keşfetmesi İçin Gönderilen Juno Yörüngeye Girdi!

Sene 2011, Ağustos ayı.

NASA tarafından tam 1.1 milyar dolara inşa edilen ve amacı Jüpiter gezegenini araştırmak olan Juno mekiği, yolculuğuna başlamıştı.

İnsansız bir uzay aracı olan Juno güneş sistemini daha iyi tanıyabilmek amacıyla üretilmiş ve uzaya gönderilmişti, neredeyse tam 5 sene önce.

Ana amaç ise sistemde yer alan en büyük gezegen olan Jüpiter'in ortaya çıkışı ve evrimi hakkında detaylıca veri toplamak idi.

Geçtiğimiz aylarda Juno uzay mekiği, Jüpiter'in yörüngesindeki yerini alabilmek için Mars gezegenini geçti.

Ve çok yakın bir zamanda -belki birkaç saat- Jüpiter gezegeninin yörüngesine oturan ikinci mekik olarak tarihe geçecek.

Adını Roma mitolojisindeki Jüpiter'in eşi Juno'dan alan mekik sayesinde Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen hakkında da pek çok şey öğreneceğiz.

Jüpiter’in iç yapısı, atmosferindeki su miktarı, gezegenin manyetik alanları, yer çekimsel alanları, manyetosferi vs araştırılarak hem Jüpiter hem de Güneş Sistemi hakkında daha ayrıntılı bilgiler elde etmeye çalışılacak.

Juno hakkında birkaç önemli bilgi vermek gerekirse, mekik ile alakalı belki de en önemli ve en değerli şey, güneş enerjisiyle çalışabilecek şekilde tasarlanması.

Aracın üzerine yerleştirilen üç güneş panelinde 18.000 güneş alıcı hücrecik bulunuyor. Juno'yu tasarlayan araştırma ekibinden Scott Bolton, güneş enerjisiyle beslenen Juno’nun, Jüpiter'in karanlık yüzünde kalmayarak güneş ışınlarından sürekli olarak faydalanacağını belirtiyor.

Saatte 250 bin kilometre hızla ilerleyen Juno, tamamen otomatik pilot tarafından yönetiliyor.

Jüpiter’e yeterince yaklaştıktan sonra 250 bin kilometrelik hızını düşürmesi için de ana roket motorunu ateşlemesi ve bu süreçte hiçbir sorun yaşanmaması bekleniyor elbette.

1 Temmuz’dan beri Jüpiter’in manyetik alanında bulunan ve oldukça şiddetli bir radyasyon ortamında ilerleyen Juno’nun, görevini başarıyla yerine getirip getirmeyeceği de merakla bekleniyor.

Uzay mekiğini inşa eden programın yöneticisine göre tüm bu olumsuz uzay ortamına rağmen Juno’nun yakın zaman içerisinde Jüpiter’e inmesi neredeyse kesin.

İniş sırasında Juno’nun kameraları ve diğer ekipmanları kapalı olacağı için, Jüpiter’in yüzeyinden herhangi bir görüntü veya fotoğraf alınamayacak.

Konu ile alakalı bir diğer ilginç bilgi ise, sadece 4 gündür Jüpiter’in manyetik alanında bulunan Juno’nun, Jüpiter’in yörüngesine oturacağı günün tam olarak 4 Temmuz’a, yani Bağımsızlık Günü’ne yetişmesi için NASA oldukça yoğun bir çalışma yapmış.

Juno ile alakalı hem önemli hem de eğlenceli bir ilginç bilgi daha var.

Juno; Galileo'nun Jüpiter'in dört büyük uydusunu gözlemlediği notlarının yazılı olduğu bir levhayı ve birisi Galileo'yu, diğer ikisi mitolojideki Jüpiter ile Juno'yu temsil eden üç adet aluminyum lego figürünü de Jüpiter'e götürüyor tam şu anlarda.

Bu önemli gelişme nedeniye bizler de oldukça heyecanlıyız ve Juno’nun sağlayacağı bilgileri ve bu bilgilerin insanlığı nereye götüreceğini merakla bekliyoruz!

Juno'nun boyutunu merak edenler için:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Son Güncelleme:

Saat 06.56 itibari ile Juno, Jüpiter'in yörüngesine başarıyla oturdu.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
05.07.2016

Neyse ki biz Nasa'dan iyiyiz de böyle gereksiz masraflara girmiyoruz...

07.07.2016

Lafa baktım laf değil, adam olsan anlama kabiliyetin olur. Yine de yazayım. Sizin orman ve su işleri bakanınız üç ay önce, (artık ne içtiyse) kalktı bizim teknolojimiz NASA'dan iyi diye açıklama yaptı. Bu işler Japonlara uydu yaptırıp Kazakistan'dan fırlatmakla olmuyor. Onu yaptık bunu yaptık diye salladıkları yalanları yutuyor veya gerçekle kurguyu ayıramıyor olmanız bizim kabahatimiz değil. Dünyayı tanımadan kendini dev aynasında görmek anca sizin gibi sözde milliyetçilerin yapacağı iş. Uzay çalışması yürüten ülkelere gelince; Brezilya, İngiltere, Rusya, Çin, Kanada, ESA üyeleri (Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya,Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, İsveç, İsviçre vs.), Hindistan,İran, İsrail, Japonya, Güney Kore. Bu liste uzar gider çok meraklıysan aç google'ı bak...

Pasif Kullanıcı
05.07.2016

Yunan mitolojisi değil Roma mitolojisi sayın editör. Yunan mitolojisinde isimleri Zeus ve Hera idi.

şaka maka juno jüpiter sevgilileriyle şeyapıyor mu diye kontrol etmeye gitmiş

Pasif Kullanıcı
05.07.2016

iyiki adamlar yapiyorda insanlik ilerliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (50)