NASA'dan 10.000.000.000.000.000.000 Dolarlık Göktaşı Görevi Açıklaması: Bunu Doğru Yapmalıyız!

NASA, değerli madenlerden oluşan 16 Psyche isimli asteroid görevini yine erteledi. Yapılan açıklamaya göre bu yazın sonunda 10 kentilyon dolarlık görev için fırlatma gerçekleştirilecek.

Uzmanlar, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan yaklaşık 200 kilometre genişliğindeki göktaşının M tipi asteroitlerin en büyüğü olduğunu söylüyor.

Bunlar silikat kayaçların meydana getirdiği diğer asteroitlerin aksine, demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşuyor. Bu nedenle Psyche'nin tam 10 kentilyon dolar değerinde olduğu öne sürülmüştü.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre ABD'deki Purdue ve Brown üniversitelerinden araştırmacılar, asteroitteki demir yoğunluğunun düşünüldüğü kadar fazla olmadığını ve bu nedenle değerinin de daha az olabileceğini şubatta ortaya koymuştu.

NASA ise uzay madenciliği planları kapsamında Pscyhe'ye ulaşmayı istiyor.

Göktaşıyla aynı ada sahip uzay aracının, SpaceX'in Falcon Heavy roketiyle 1 Ağustos'ta fırlatılması hedefleniyordu. Ancak 24 Mayıs'ta, aracın kontrolle ilgili yazılımında sorunlar tespit edildiği ve fırlatmanın en erken 20 Eylül'de yapılabileceği bildirilmişti.

Şimdiyse uzay ajansı, yazılımla ilgili testlerin sürdüğünü açıkladı. Yazılım ve test ekipmanının tesliminde yaşanan gecikme yüzünden fırlatmadan önce gerekli çalışmaların yapılamadığı kaydedildi.

NASA uzmanları söz konusu sorunu çözse de testlerin sürdüğünü ve uzay aracını bu yıl göndermek için yeterli zamanın olmadığını duyurdu.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nın direktörü Laurie Leshin, 'Kütleçekimi yardımı için Mars'ı kullanarak metal açısından zengin olan uzaktaki bir asteroide uçmak, olağanüstü hassasiyet gerektiriyor. Bunu doğru yapmalıyız' dedi:

'Fırlatmayı erteleme kararı kolay değildi ama doğru olan bu.'

Psyche uzay aracı bu yıl fırlatılsaydı 2026'da göktaşına varacaktı.

İlerleyen yıllarda gerçekleştirilecek fırlatma, farklı yörünge konumları nedeniyle uzay aracının çok daha uzun bir yolculuk yapması gerektiği anlamına geliyor.

Ayrıca aynı SpaceX roketiyle fırlatılması planlanan NASA'nın ikili asteroit sistemlerini inceleyeceği Janus ve uzayda iletişimi iyileştirmek için tasarlanan Deep Space Optical Communucations (Derin Uzay Optik İletişimi) adlı görevleri de durduruldu.

Uzay madenciliği hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

İlginizi çekebilir 👇

Uzay-Zamanı ve Işığı Bükebilen Bir Galaksi Keşfedildi
Ay Yüzeyinin En Detaylı Haritası Çıkarıldı: Gelecek Uzay Görevlerinde Kılavuz Olacak

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
28.06.2022

A Haber, uzaydaki madenlerin ekonomiye nasıl kazandırılacağının haberini yapmıştı. Bunu ciddi ciddi tartıştılar. Uzayda maden arama komedisi yerine ülkemizdeki gençlere cevher muamelesi yapsak belki gelecekte bu yarış içinde olabiliriz. Neyse biten dünya rezervi bence de uzay madenciliği ile kapatılacak. Tek bir asteroitte bulunabilecek binlerce ton maden Dünya'ya getirilebilir tek sorun maliyetler ve mevcut yasal anlaşmazlıklar. 2015'de ABD’de kabul edilen Space act yasası, abd vatandaşlarına uzayda maden arama ve çıkartma hakkı tanıdı. Söz konusu yasa, Birleşmiş Milletler'in 1967'de kabul ettiği Dış Uzay Anlaşması'na ile ters düştüğü gerekçesiyle eleştirilmişti. Başta Rusya, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülke bu anlaşmadan çekileceğini ve uzay kaynakları arayışına girişeceği açıklamıştı. Maliyetlerin düşürülmesi ile ilgilide uzay asansörü gibi fantastik teknikleri tartışıyorlardı. Çin'in de robot sondalar vasıtası ile irili ufaklı göktaşlarını toplama projesi vardı.

28.06.2022

Aramızdaki fark işte tam bu kadar.

28.06.2022

yalan dolan işler...Obama!nın bi zaman agzından kacırdıgı gibi o gök kubbeyi manyetik tavanı bir gün mutalaka kıracağız.

28.06.2022

biraz açsana konuyu merak ettim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ