Nasa Çarpışmak Üzere Olan Dört Kara Deliği İnceledi!

Gök bilimciler, galaksilerimizin kökenini anlamak için çağlar boyunca eşsiz, galaktik bir hesaplaşmaya tanık oldular: cüce gökadalarda/galaksilerde, hepsi aynı yerde olmasa da, çarpışmak üzere olan dört dev kara delik... Buyurun detaylara geçelim. 🙌

NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi'ni kullanan gök bilimciler, birleşmekte olan iki ayrı cüce galaksi çiftlerini yakından takip ettiler.

Galaksi çiftlerinden biri, Dünya'dan 760 milyon ışık yılı uzaklıktaki 'Abell' isimli bir kümede, diğeri ise 3.2 milyardan fazla bir uzaklıkta. 

Araştırmacılara göre Nasa'nın bu gözlemleri, cüce gökadaların/galaksilerin birleşmesindeki büyük kara deliklerin ilk gözlemsel kanıtı.

Bu çarpışmaya, nesli tükenmekte olan ve son derece uzun kuyruklu bir sinek kuşu türüne atıfta bulunan 'Mirabilis' adı verildi.

Neredeyse tamamlanmış olması ve dolayısıyla pratik olarak tek bir nesneyi temsil etmesi nedeniyle tek bir isim seçildi. 

Cüce galaksi çiftlerine ise 'Elstir' ve Vinteuil' isimleri verildi. Her iki isim de Marcel Proust'un 'In Search of Lost Time'ındaki kurgusal sanatçılarına atıfta bulunuyor.

Çalışmanın başındaki araştırmacı ve Alabama Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Marko Micic ve ekibi Chandra X-ışını gözlemlerinin sistematik bir incelemesini yaptılar.

Ardından bunları hem NASA'nın WISE teleskobundan gelen kızılötesi verilerle hem de Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu'ndan (CFHT) gelen optik verilerle karşılaştırdılar. 

'Gök bilimciler, nispeten yakın olan büyük galaksilerdeki çarpışma rotalarında birçok kara delik örneği buldular'

'Ancak cüce gökadalarda/galaksilerde onları aramak çok daha zor ve şimdiye kadar hep başarısız olunmuştu.' diyor.

Bu keşfi gerçekten önemli kılan kapsam alanı o kadar çarpıcı olmasa da cüce gökadaların, galaksilerin bir bütün olarak evrimini anlamaya ışık tutması.

Teoriler değişkenlik gösterse de kozmologlar genellikle Büyük Patlama'dan yüz milyonlarca yıl sonra oluşan ilk cüce gökadaların/galaksilerin zamanla birleşerek bizimkine çok aşina olduğumuz büyük gökadaları/galaksileri oluşturduğunu düşünüyorlar.

Çalışmadaki araştırmacı yazar Brenna Wells, 'Erken evrendeki cüce galaksilerin ve kara deliklerin çoğunun, tekrarlanan birleşmeler sayesinde şimdiye kadar çok daha büyümüş olması muhtemel' diyor.

'Bazı açılardan cüce gökadalar/galaksiler, milyarlarca yıl içinde, kendi Samanyolumuz gibi büyük galaksiler üretmek için evrimleşen galaktik atalarımızdır.'

Artık bu cüce galaksilerin bir değil, dört benzersiz örneğini keşfettiler. Bu belki de evrenimizin önceki galaksilerini anlamak için şimdiye kadar elde edilmiş en iyi fırsatlardan biri.

Gök bilimciler bu nedenle nasıl ilerlediklerini ve cüce gökadalar/galaksiler üzerindeki etkilerini izlemek için çarpışmaları gözlemlemeye devam edecekler.

Araştırmacı ve Alabama Üniversitesi'nde gök bilimci olan Olivia Holmes: 

'Bu bulguları erken evrendekilerin (büyük patlamadan önceki zaman) örnekleri olarak kullanarak, ilk galaksilere, kara deliklere ve çarpışmaların neden olduğu yıldız oluşumuna dair soruları derinlemesine inceleyebiliriz' diyor.

Bu heyecan verici gelişme hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...👇

İlginizi çekebilir:

Rolls-Royce, Ay'ın Üzerinde Bir Nükleer Reaktör İnşa Edeceğini Açıkladı!
James Webb Uzay Teleskobu İlk Kez Ölümün Eşiğindeki Bir Yıldızın Fotoğrafını Çekti
James Webb Uzay Teleskobu, Tek Bir Görüntüde 25 Bin Galaksinin Fotoğrafını Yakalayarak Rekor Kırdı!

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı