Bu yedi maddeyi akşam kesinlikle denemem lazım.
Bu yedi maddeyi akşam kesinlikle denemem lazım.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Dünya etrafındaki dönüşünü 90 dakikada tamamlaması, istasyonda bulunan astronotların uyku ritminin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu sorunla baş etmenin en etkili yolunun katı bir uyku düzenine sahip olmak olduğunu söylüyorlar. NASA, astronotlar uzaya gitmeden önce onlara belirli bir uyku planı hazırlıyor ve uzayda da bu plana uymalarını bekliyor.
Uyumadan önce yaptığımız şeyler, uykuya dalma sürecimizi ve uyku kalitemizi büyük ölçüde etkiler. Akşam koşusu gibi aktiviteler vücut ısımızı yükseltip metabolizmamızı hızlandırdığından uykuya dalmamızı zorlaştırır ve uyku kalitemizi düşürür. Bu yüzden astronotlar yatmadan birkaç saat önce çok fazla fiziksel aktivite yapmaz ve ağır yemek yemezler.
Uzay istasyonlarında, astronotların uyku düzenlerini korumalarını kolaylaştırmak için floresan lambalar kullanılmaz. Bunun yerine rengi ve yoğunluğu değiştirilebilen LED lambalar tercih edilir. Uyku saatlerinde azaltılan mavi ışık, günün geri kalan saatlerinde astronotların performansını iyileştirmek için arttırılır.
Uzayda astronotların gün doğumundan etkilenmesini engellemek için ışık almayan uyku kabinleri vardır. Bir odaya ne kadar az ışık girerse melatonin seviyesi o kadar yükselir ve uyku kalitesi yükselir.
Bazı insanlar, stres ve kaygı nedeniyle uyku bozuklukları yaşarlar. Böyle durumlarda NASA, astronotları sakinleştirmek için bilişsel davranışçı terapilere başvurur. Bu terapilerin yanında, gevşeme egzersizleri de astronotları sakinleştirmek ve streslerini azaltmak için sıkça kullanılır. Basit bir gevşeme egzersizi uyku kalitenizi arttırabilir. Stresi azaltmak için en etkili tekniklerden bir tanesi nefes egzersizleridir.
İçinizden 5'e kadar sayarak yavaş ve derin bir nefes alın.
Aldığınız nefesi vermeden önce 5 saniye boyunca tutun.
Nefesinizi yine içinizden 5'e kadar sayarak verin.
Bu egzersizi birkaç kez tekrarladığınız zaman kaslarınızın rahatladığını fark edeceksiniz.
Bilgisayar ve akıllı telefonlarımızın yaydığı mavi ışık melatonin salgılanmasını azaltarak uyku kalitemizi etkiler. NASA astronotları yatmadan 2-3 saat önce elektronik aletleri kullanmayı bırakıyorlar.
Uyumakta sorun yaşayan astronotlar sentetik melatoninin ya da kahve, çay, çikolata gibi kafein içeren ürünler tüketirler. Melatonin sizi sakinleştirir ve uykuya dalmanızı sağlar, kafein ise yeteri kadar uyuyamadığınızda size enerji verir. Çalışmalara göre, kanda 12 oz (400 mg) kafein bulunması enerji kazanmak için yeterli. Eğer 5 saat uyuduysanız, konsantrasyonunuzu arttırmak için uyandıktan hemen sonra, her fincanda 3 oz kafein olacak şekilde, 2 fincan kahve içebilirsiniz. 4 saat sonra 2 fincan daha içmeniz bilim insanları tarafından öneriliyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...