NASA Açıkladı: Jüpiter'in Uydusunda Su Buharları

Merakla beklenen açıklama sonunda yapıldı. NASA, Jüpiter'in uydusu Europa'da muhtemel su buharlarına rastlandığını duyurdu.

NASA, Hubble Teleskobu'nun Jüpiter'in uydularından Europa'da muhtemel su buharlarına rastladığını açıkladı. Söz konusu aktivitenin, Europa'nın buzlarla kaplı güney kutbunun altında gözlemlendiği ifade edildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Buharların varlığı doğrulandığı takdirde, Europa Güneş Sistemi'nde su akıntılarına rastlanan ikinci uydu olacak.

Daha önce de Cassini uzay aracı, Satürn'ün uydusu Enceladus'ta yükselen su buharlarını tespit etmişti.

Enceladus'un aktif güney kutup bölgesi

Güneş Sistemi'ndeki gizemli uydulardan birisi olan Europa, bir süredir NASA'nın araştırmalarının odağı. 

Güneş'e olan mesafesinden ve atmosfer karakterinden ötürü son derece soğuk olan uydunun yüzeyi kilometrelerce kalınlığa ulaşan buzlarla kaplı. Ancak NASA, kalın buz tabakalarından oluşan yüzeyin altında devasa bir okyanus olduğuna inanıyor.

NASA'nın Europa'da su olduğuna inanmak için 3 sebebi var. 

İlk sebep uydunun buzlarla kaplı olmasına rağmen oldukça değişken ve yuvarlak bir yapıya sahip olması. Europa'nın bu yapısı, yüzeyin alt katmanlarında sürekli olarak değişen bir şeylerin olduğunu gösteriyor. 

İkinci sebep ise uydunun yoğunluğu. Bilim insanları Europa'nın yoğunluğunu hesapladıkları zaman iç katmanlarda sıvı bir şeyin olması gerektiği sonucuna varıyorlar. 

Katmanlardaki sıvı yoğunluğu, Europa'da Dünya'dakinın toplamından 2 kat daha fazla su bulundurduğunu gösteriyor.

Üçüncü ve son sebep de Eurupa'nın manyetik alanı. 

Europa'nın ve Jüpiter'in manyetik alanını detaylı olarak inceleyen NASA, uydunun manyetik alanında bazı farklılıklar olduğunu keşfetti ve bu farklılıkları oluşturabilecek tek şey büyük miktarda tuzlu su.

Tüm bu sebeplerden ötürü NASA, Europa'nın alt kısmında gizli bir okyanus bulunduğuna inanıyor. 

NASA'nın bu düşüncesini önemli kılan asıl şey ise yüksek miktarda sıvı suyun bulunduğu yerde canlılığın da olabileceği.

Teknolojioku

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
27.09.2016

Dünyanın içine edip tükeneceğini anlayan insanoğlu başka gezegenleri de tüketmenin peşinde sanırım..

27.09.2016

Ayneeen öyle.

27.09.2016

Hadi bulundu diyelim orda yaşam koşullarını oluşturacak teknolojiye kaç yılda nail olacağız hadi olduk diyelim, dünyanın ömrü buna yetecek mi. Bilime sonsuz saygım var çokta severim bilimsel araştırmaları ama bu gezegenlerde su aramak yerine gezegenimizdekileri değerlendirsek heba etmesek BBC yaklaşık 50 sene sonra çıkacak su savaşlarından bahsediyor, madem su için savaşacağız halihazırda kaynakları verimli kullanmanın hal çaresine bakılsa ?

27.09.2016

Dünyada okyanusların sadece %5 keşfedilmişti en son. Uzayla ilgilenildiği kadar Dünya ile de ilgilenilse ne iyi olur.

Eee su varsa naapalım. Bakalım o su içiliyor mu. Ya kuyu suyuysa. Şaka bir yana tamamen bilim kurgu yapıcam. Daha ileri ufuklara yelken açmak için ne kadar uzağa üs kurarsak o kadar iyi mantığındayız. Her ne kadar NASA, ESA, Çin uzayda yaşam (uzaylı) arıyor olsa da yaşama uygun göç edilebilecek gezegen araştırmalarına daha çok önem veriliyor diye biliyorum. Dünya kaynaklarının nüfus artışına görece azaldığı ve olası bir doğanın intikamı durumunda burada olmak istemeyecek insanları kurtarmak lazım. Kim bilir belki bir gün Alfa Centauri'nin yada Sirius'un sistemlerinde bir gezegende yaşayan primat komşularımız olur. Battlestar Galactica'da izleyen herkesin acaba dediği yaşama uygun gezegen bulma ümidi ile.

Bu arada bir uydu veya gezegende su bulunmuş olması o yerde yaşam olacağı anlamına gelmiyor. Aksine şuan bilim adamları metan yoğunluklu gezegen ve uydularda da farklı yaşam formu olabileceğini düşünüyor. Yazının sonunda Europa Report filmi gibi olmuş. :)

TÜM YORUMLARI OKU (26)