NASA, ABD Savunma Bakanlığıyla Birlikte Dünya Yörüngesinde Nükleer Roket Testi Yapmayı Planlıyor!

NASA ve DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), 2027'de uzayda bir nükleer roket motoru geliştirip test etmeyi planlıyorlar. Güç kaynağı olarak bir nükleer reaktör kullanmak, kimyasal roketlerden daha iyi performans gösterecek ve ilk mürettebatlı Mars görevi için gereken süreyi büyük ölçüde azaltacaktır. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

İnsanlık, son 60 yılda uzay keşfi ve araştırmalarında büyük adımlar attı.

Ancak itme gücü söz konusu olduğunda, bugünün roketleri temelde İkinci Dünya Savaşı'nın Alman V-2 balistik füzelerininkilerle aynıdır. Güneş yelkenleri ve iyon iticileri gibi yenilikler ise henüz erken geliştirilme aşamalarında. Bu yüzden insanlı görevler veya çok ağır yükleri çok hızlı hareket ettirmesi gereken görevler için uzay ajansları hala kimyasal yakıtlı roketlere bağımlı.

Bununla ilgili bir takım problemler var ama en büyüğü kimyasal roketlerin teorik limitlerinde çalışıyor olmaları.

Roket teknolojisi aslında 1942'de zaten bu sınırlara yaklaşmıştı. Bu, Ay'a mürettebatlı görevlerin yalnızca en iyi ihtimalle sınırlı, pahalı ve az olabileceği anlamına gelirken, mürettebatlı bir Mars görevini teknolojinin en uç sınırında, bir hayal olarak bırakır.

Bu engelin üstesinden gelebilmek için mühendisler, nükleer reaktör teknolojisine dayalı daha verimli sistemleri araştırıyolar.

NASA, nükleer roket geliştirmek için en son 1960'larda Nükleer Motor için Roket Aracı Uygulaması (NERVA) ve Rover projeleriyle ciddi bir girişimde bulundu ancak 1964'ten sonra Apollo Ay'a iniş projesi yavaşlamaya başlayınca bunlardan vazgeçildi.

Bu konudaki en son uğraş ise, Mars'a görev yapmaya gidebilecek "Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations" (DRACO) programı.

İtici gücücü oluşturmak için içindeki gazı son derece yüksek sıcaklıklara ısıtacak bir nükleer termal motor kullanarak bu roket, geçiş sürelerini azaltacak ve yük potansiyelini artıracak. Bu prototip, geleneksel kimyasal yakıtlı bir roketin üç katından fazla verimliliğe sahip olabilir. Mürettebatlı bir Mars görevi için bu, daha az radyasyona maruz kalma, ağırlıksızlıktan daha az zararlı etki ve daha az malzeme ihtiyacı anlamına geliyor.

Bu bir NASA/DARPA ortaklığı.

Yeni NASA/DARPA ortaklığında, NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü (STMD), DARPA uzay aracına yalnızca uzayda görev yapacak bir üst kademe şeklinde entegre edilecek nükleer motorun geliştirilmesine öncülük edecek. Bu arada DARPA, en erken 2027'de - umarız Dünya'dan uzak bir mesafede - ilk uçuş testi beklentisiyle tüm aşamanın, reaktörün ve motorun geliştirilmesi için sorumlu makam olarak devam edecek.

STMD'nin yönetici yardımcısı Jim Reuter, "Bu işbirliğiyle, daha önceki birçok uzay nükleer enerji ve tahrik projesinden edindiğimiz uzmanlığımızdan yararlanacağız" diyor.

Reuter sözlerine, 'Son havacılık teknolojisi gelişmeleri, uzay nükleer teknolojisi için yeni bir çağı mümkün kılıyor ve bu proje, bir Dünya-Ay ekonomisi için uzay taşımacılığı yeteneği oluşturmaya yönelik büyük bir başarı olacak' şeklinde devam ediyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ürkütücü Bulutsulardan Gizli Ay Üslerine İçinizi Ürpertecek 25 Uzay Görüntüsü!
Uzaylılar Tarafından Gönderildiği İddia Edilen Gizemli Işık Sosyal Medyanın Gündeminde!
Tesla Roadster’den Pioneer 4'e İnsanlığın Uzaya Fırlattığı Tarihi Öneme Sahip En Değerli Objeler!

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler