NASA, 6 Yıl Sonra Mars'a İndi: InSight Yüzeyden İlk Fotoğrafı Paylaştı

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın uzay aracı InSight, TSİ 22:55'te Mars yüzeyine iniş yaptı.

InSight, NASA'nın Mars'a son altı yıl içinde indirdiği ilk uzay aracı oldu

BBC Türkçe'nin haberine göre, Mars atmosferine giriş yaparak Kızıl Gezegen'in yüzeyine inen InSight, NASA'nın son altı yılda Mars'a gönderdiği ilk uzay aracı oldu.

Mars'ta görev yapan Opportunity uzay aracının devre dışı kalmasıyla, NASA'nın Mars ile ilgili çalışmaları hızını kaybetmişti. 

InSight'ın, Mars'ın yüzeyi ve yeraltı yapısı ile ilgili elde edeceği verileri Dünya'ya göndermesi bekleniyor.

InSight Mars'ta neyi araştıracak?

NASA'nın daha önce Mars'a gönderdiği Curiosity ve Opportunity uzay araçları, yüzeyden toplanan örnekler ile sınırlı kalmıştı. 

InSight ise, yüzey dışında Mars'ın yer altı yapısı ile ilgili de veriler toplanmasına olanak tanıyacak. 

Sondaj yoluyla Mars'ın yer altı yapısını inceleyecek olan InSight, gezegenin sismik yapısı, çekirdek yapısı ve yeraltı ısısı ile ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlayacak.

InSight'ın Mars görevi neden önemli?

Mars'ın katmanlarını inceleyecek olan InSight, diğer gezegenlerin oluşumuna ilişkin vereceği fikirlerden ötürü, önemli bir görev üstlenmiş durumda. 

NASA, konuyla ilgili olarak 'Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veriler Dünya'ya ait. Mars'ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak' açıklaması yaptı.

'Güneş Sistemi'nin oluşumuna dair sırlar, bu gezegende saklı'

NASA görev ile ilgili ayrıca, Mars'ın Dünya'ya göre daha küçük ve daha az enerji barındıran, fosil bir gezegen olduğunu belirterek, 'Güneş Sistemi'nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı.' ifadelerini kullandı.

InSight, TSİ 22:55'te Mars yüzeyine iniş yaptı

İniş anının simülasyonu

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

InSight yüzeye iner inmez Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf 📷

InSight bu sabah ise Mars yüzeyinden ilk temiz görüntüyü yolladı 📷

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
26.11.2018

İlk insanlı Mars hazırlığı da vardı 2033 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları.Koloni kurma çalışmaları.Eğer insanoğlu birkaç milyon yıl daha sürecekse, cesaretimizi toplayıp hiç kimsenin daha önce gitmediği bir yere gitmemiz gerekiyor demişti Stephen Hawking.Mars araştırmalarına milyarlarca dolar harcıyorlar, koloni kurmaktan vs bahsedilmekte. Ama neden Mars, antartika dan daha soğuk dünya gibi bir atmosferi yok. Mars atmosferinin neredeyse %95'i karbondioksitten oluşuyor.Yani Mars yüzeyinde özel kıyafetler olmadan dolaşılamaz.İnsanlı uzay araçlarıyla gidilebilecek en yakın gezegen olması ve su buzu bulunmasından dolayı koloni kurmak için en uygun gezegen olduğu düşünülüyor. Diyanetten fetva gelir bütçesinin bir kısmını bağışlarsa uzay çalışmalarında yer alacağız. Pek değinilmiyor, uzayda uydusu olan devletler iletişim ve askeri açıdan en güçlü devletlerdir.İstediğiniz kadar asker sayınız fazla olsun.Uydu izlemesi yer tespiti bilgi iletişim casusluk konumlandırma jeodezi imkanını uydular sağlar. Uydusu olan devletler artık uydu vuracak teknoloji çalışmaları yapıyor. Başkalarının teknolojilerini kiralayarak askeri açıdan da güçlü olmuyoruz. Hiç olmazsa iletişim haberleşme askeri güç için teknolojiye önem versek bilimsel çalışmaların önü açılır.Militarist toplum ve devletin başka türlü teknolojiye bulaşacağı yok.

26.11.2018

Biraz ütopik gelebilir ama dünya da ki canlı yaşamının bu gidişle fazla bir ömrü kalmadı farkındalar ve bunun için yaşam alanlarını genişletmeye çalışıyorlar. Bir tabloya 450 milyon dolar verilmesini eleştirebiliriz dünya bu haldeyken. Ama milyarlarca doların bu tür çalışmalara harcanması gelecek içindir. Sadece keşfetmek bilmek için değil.Sizin de dediğiniz gibi kaynaklar tükeniyor, dünya kirleniyor, iklim değişiklikleri artmakta, atmosfer de zararlı güneş ışınlarının tutulduğu katman ve manyetosfer her geçen gün aşılıyor.İçilebilir su kaynakları azalmakta vs saymakla bitmez. Mars'ta veya başka bir gezegende bir yaşam alanı kurulacağına inanıyorum ama bu alanlar sadece en üst sınıflar için olacak geri kalanlar malum. Hawking'in söylediği söz tabii ki Mars için değil genel bir yargı. Kepler grubu gezegenleri yaşanılabilir ihtimalinin en yüksek olduğu gezegenler şuan için. Ama bu uzaklıktaki gezegenlere ulaşmak için o teknoloji geliştirilene kadar insanlık kalırmı orası biliinmez, milyonlarca yıl...

27.11.2018

bu projenin maliyeti 800milyon dolar. diyanetin butcesini yarisi kadar bir para. ne yaptigi belli olmayan diyanet gibi bir kuruma harcanan parayi 20 sene boyunca bu tip projelere harciyor olsaydik sayet bugun marsa arac gondermenin gururunu biz yasiyor olurduk. olmaz demeyin hindistan bu paradan cok daha azini harciyarak su an marsa uydu gonderiyor. isin gururu bir yana bu projelerde yetisen, ileri teknolojinin sinirlarini zorlayip tecrube kazanan bilim insanlari, muhendisler turkiye ekonomisinde her alanda ilerlemenin onunu acabilirlerdi. gelisen vizyonlariyla ve tecrubeleriyle vestel arcelik gibi firmalarimizin beyaz esyanin otesinde seyler uretmesine vesile olurlardi. sadece kendi yetisterecegimiz degil, yurtdisindan yerli yabanci pek cok bilim insani muhendis boyle prestijli projelerde calismak, cv'sine eklemek icin turkiyeye gelir burdaki bilimin teknolojinin gelismesine hizmet ederlerdi ki, hep tartistigimiz tersine beyin gocude bu sayede gerceklesmis olurdu.

27.11.2018

tamam da nasi cami yapacaz

27.11.2018

Şu fotoğrafa tekrar bir bakın. Koskoca, bomboş bir yer. Hiç canlı yok. Ve orada, insan yapısı bir cisim "ben buradayım" dercesine bir fotoğraf gönderiyor. O fotoğraf ışık hızıyla gelse de, gelmesi iyi ihtimalle 13-14 dk alıyor. Bu bir insanı nasıl heyecanlandırmaz, anlamıyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (75)