Ötegezegen olarak veritabanında yerini alan bir diğer gök cismi ise 'süper Dünya' kategorisine giren ve Dünya’nın yaklaşık 1,5 katı kütleye sahip bir ötegezegen. TOI-178 b isimli bu gezegen, yıldızı etrafındaki dönüşünü iki günden kısa sürede tamamlıyor.
Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin ötesindeki gezegenleri ötegezegen diye tanımlıyor. Araştırmacılar, çeşitli bilimsel araçlarla bu gezegenlerin boyutlarını, kütlelerini ve hatta neyden yapıldığını belirleyebiliyor.
size daha ilginc bir sey soyleyeyim mi, bunu kesfedenler sizin benim gibi insanlar! Soyle ki nasa'nin projesi var, ismi de Planet Hunters. Buradan link veremiyorum ama Nasa Planet Hunters dye arastirirsaniz bulursunuz. Ozetle otedeki yildizlarin onlerinden gecen gezegenelerin nokta efekti oluyor ve bunu Kepler gibi teleskoplar kaydediyor. Sorun su ki bunlardan milyonlarca var ve her data bir gezegen olmak zorunda degil. Bunu AI'in da algilamasi cok mumkun degil (arastirirsaniz nedenini acikliyor) dolayisila Citizen Scientist'lere ihtiyac duyuluyor. Cok basit bir online training'den gecip gezegen avina cikabilirisiniz. Dusunsenize uzaktaki bir dunyayi ilk siz buluyorsunuz. Tabi grafiklerle ugrasiyorsunuz cok eglenceli degil, sci-fi bisey beklemeyin.
ömrün yetmeyecek aq dünyasından başka gezegene gidilebildiğini görmeye o derece sıkılmışım memleketi geçtim dünyayı terk etmek baska gezegende yasamak ıstıyorum artık