NASA 150 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Galaksinin Fotoğrafını Paylaştı

NASA bundan tam 250 yıl önce varlığı keşfedilen, 150 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksinin fotoğrafını paylaştı... Hem son paylaşılan galaksiye hem de daha önce paylaşılan galaksilere beraber bakıyoruz👇

Kaynak

Mesafelerden bahsetmeden önce, galaksiler arası mesafeyi tanımlamak için kullanılan ''ışık yılı'' ışığın 1 yılda katettiği mesafeyi temsil eder. Bu miktar 9 trilyon kilometredir. Yani ışık hızı 1 yıl boyunca tam 9 trilyon kilometre mesafe kateder.

Başak takımyıldızında bulunan NGC 5037 isimli galaksi, astronom ve besteci olan William Herschel tarafından 1785 yılında keşfedilmişti. NASA, Hubble Uzay Teleskopu aracılığıyla, Geniş Alan Kamerası 3 ile görüntünün çekildiğini belirtti.

NASA'nın fotoğrafını paylaştığını son galaksi, NGC 5037.

Eliptik NGC 4696 Galaksisi de yine Dünya'ya 150 milyon ışık yılı mesafede bulunuyor. Çapı ise tam 45 bin ışık yılı. Bu büyüklüğü, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sadece 8 ışık dakikası olduğunu düşününce bir nebze hayal edebiliyoruz.

Bir galaksinin içerisinde normal standartlarda yılda birkaç yıldız doğarken, bir Starburst galaksisi olan MCG+07-33-027 galaksisinde yılda yüzlerce yıldız doğuyor. Yıldız doğuran galaksinin Dünya'ya mesafesi ise 300 milyon ışık yılı.

NGC 3274 isimli spiral galaksi bünyesinde birçok cüce galaksi bulunduruyor. Yani cüce galaksiler tarafından oluşan bir büyük galaksi kendisi. Bize uzaklığı ise 20 milyon ışık yılı.

Dünya'ya 62 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 4414, bir diğer adıyla Topaklanmış Sarmal Galaksi'nin merkezindeki yıldızlar o kadar hızlı dönüş hızına sahipler ki, yıldızları bir arada tutmak için karanlık maddenin gücü gerekiyor.

Bugüne kadar keşfedilmiş galaksiler arasında, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'ne en çok benzeyen galaksi NGC 891'dir. Bu galaksi görünüş ve biçim olarak bizim galaksimize oldukça benziyor. Bize uzaklığı ise 27.400.000 ışık yılı.

NASA'nın fotoğrafını paylaştığı bir diğer galaksi ise M63, diğer adıyla Ayçiçeği Galaksisi. Sarmal galaksiler kategorisine giren M63'ün Dünya'ya uzaklığı 35 milyon ışık yılı.

Tüm bu keşiflere rağmen insanoğlunun uzaya dair sadece %0.10 bilgiye sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Uzay kavramı muhtemelen hiçbir zaman tamamen çözümlenemeyecek büyük bir gizem.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünya'nın Uydusu Ay Yerine Diğer Gezegenler Olsaydı Ne Olurdu?
Süper Çiçek Kanlı Ay Tutulması'nın Ülkemizden ve Dünyanın Çeşitli Yerlerinden Harika Fotoğrafları
İkinci Dev Uçan Laboratuvar Görevine Başlıyor! Peki Çin Kendi Uzay İstasyonunu Neden Kuruyor?
Uzay Boşluğuna Savrulmanız Halinde Başınıza Gelecek Olaylar

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
31.05.2021

şöyle bilgiler gördükçe dinler o kadar saçma geliyor ki :D toplu igne ucu kadar etmiyoruz evrende amk

01.06.2021

Bana da bir yaratıcının varlığını ifade ediyor hayal bile edemeyeceğimiz şeyleri, hayal bile edemeyeceğimiz düzende yaratan.

31.05.2021

çok merak ettim oradada akp varmıdır din varmıdır çağırsalar hemen giderim oraya bence bu ülkeden daha iyidir birde gel burda akp yok derlerse tadından yenmez

08.06.2021

suriye de ırak ta yok AKP oraya git.

01.06.2021

Teknolojide bir zıplama olmadığı sürece, asla ulaşamayacağımız yerler.. zira dünyanın ömrünün 200bin kaldığı söyleniyor.. gerçi insanlık 100 yılı sağlam çıkarır mı şüpheli :/ bu büyüklükteki uzayı keşfetmekte nasıl bir teknoloji gerektirir bilemiyorum.. milyonlarca gezegen olduğu tahmin ediliyor

TÜM YORUMLARI OKU (11)