Narsistik Kişilik Bozukluğu Olan Bireylerle Yaşanan İlişkide Maruz Kalınan 7 Psikolojik Durum

Eğer narsist veya sosyopat olduğundan şüphelendiğiniz biriyle beraberseniz, olanları açıklamak her zaman zordur. Gün geçtikçe ilişkide yalnız hissedebilirsiniz ama nedenini anlamazsınız. Her zaman yanlış şeyleri söylüyor gibi hissedersiniz ama ne olduğuna veya bunu nasıl önleyeceğinize dair bir fikriniz yoktur. 

Doğru sözler olmadan, her şey çok kafa karıştırıcı görünebilir. Özellikle de bu tip kişilik bozuklukları ile ilgili bir şeyler bilmiyorsanız. Psikologlar ve narsistik ilişkiden bir şekilde kurtulabilmiş kişiler kendilerine olanları anlamak için bir şeyler bulmaya çalışırlar. Çünkü bu konu hakkında konuşmaya başlayabildiğiniz zaman, bu şekilde bir tutumla karşılaşmanın normal olmadığını anlamaya başlıyorsunuz. 

Donna Andersen da bir sosyopat ile evliydi ve bu evlilikten kurtulduktan sonra LoveFraud.com adlı internet sitesini kurdu. İnternet sitesi şimdi bu tip insanlarla ilişki yaşamış kişilerin sorunlarını tartıştıkları ve birbirlerine yardımcı olmaya çalıştıkları bir sosyal platform haline gelmiş durumda. 

Andersen geçen ay, hayatındaki narsist veya sosyopat partnerlerle sorunlu ilişkiler yaşayan bireylere yardımcı olmak adına bilinmesi gereken önemli kalıpların ve kelimelerin olduğu bir gönderi yazdı.

1. Sevgi Bombardımanı

Bir narsistle ilk tanıştığınızda, etkileyicilikleri ile başınızı döndürürler. Büyük ihtimalle sizin, beraber olduğu diğer kişilerden ne kadar da farklı olduğunuzdan, ne kadar da özel olduğunuzdan bahsederler. İkiniz adeta birbiriniz için yaratılmışsınızdır. Sürekli size iltifat ederler, pahalı hediyelerle aklınızı başınızdan almaya çalışırlar, sizi tatillere götürürler.

Gerçekte ise aslında hiç de dünyanın en etkileyici insanı değillerdir. Sadece başınızı döndürüyorlar. İstedikleri şekilde sizleri hayatlarında tutmak için sevgi bombardımanı adını verdiğimiz tekniği kullanıyorlar. Bu şekilde size kendinizi dünyanın en önemli insanı sizmişsiniz gibi hissettiriyorlar. Kendileri de bu kadar mükemmel oldukları için size en uygun birey olarak da her zaman kendilerini görüyorlar. 

Fakat bunların hiçbiri gerçek değil ve olması gereken ilişki de bu değil. Eğer bir ilişkinin gereğinden fazla hızlı ilerlediğini düşünüyorsanız o zaman dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer birisi gelip de tanışmanızdan birkaç hafta sonra size deliler gibi aşık olduğunu söylüyorsa ve ruh eşi olduğunuzu anlatıyorsa, sizi rahatsız ediyorsa anlayın ki bu etkileyicilik pek de iyi bir yerlerden gelmiyor.

2. Avcı

Sizi oltaya getirmeden önce, bir narsist uzun bir süredir kendine yeni bir hedef arıyor olabilir. Bir yırtıcının avını aramasından hiç de farklı değildir bu durum. Çünkü kolaylıkla çıkarları doğrultusunda kullanabilecekleri zayıf bir birey bulmak zorunda olduklarını bilirler.

Narsist bireyler etkileyebilecekleri, baştan çıkarabilecekleri ve avlayabilecekleri birini dikkatlice ararlar. Bu konuda da gerçekten çok iyi olduklarını söyleyebiliriz. Hem birçok konuda onlara destek olabilecek hem de zayıflıkları olan biri olmalı. İşte bu yüzden bu yırtıcıların hedefi olan bireyler genelde öz saygı veya öz güven eksikliği problemi olan kişilerdir.

Fakat aynı zamanda bu narsist bireylerin başkalarını düşündükleri; ailelerine, arkadaşlarına ve işlerine karşı tutkulu oldukları da olabiliyor. Bunun gibi iyi özellikler de bu bireylerin sizi etkilemesini kolaylaştırıyor.

Bazen narsist bireyler, sizinle konuşmaya gelmeden evvel bile hakkınızda bir şeyler biliyor olabilirler. Sosyal medyadan veya ortak çevrenizden sizinle ilgili biraz araştırma yapmış olabilirler. Bu da iyi bir hedef olup olmadığınızı görmeleri için sizi takip ettiklerini gösteriyor.

3. Acıma Oyunu

'İlk olarak bir sosyopat ile karşılaştığınızda korkulacak bir şey olmuyor. Fakat esas korkmanız gereken nokta o sosyopat sempatinizi kazanmaya başladığında oluyor. Eğer kendinizi size veya başkalarına sürekli zarar veren birine acırken buluyorsanız ve yine de sempatinizi kazanma konusunda yol katetmeye çalışıyorsa bu kişi, uğraştığınız kişinin sosyopat olması çok yüksek olasılık.' diyor Martha Stout.

İlginizi çekmek için geçmişte yaşadıkları sorunlardan bahsetmekten keyif alırlar. Hayatında geçmişteki sorunlardan ve eski kötü ilişkilerden bahsederler. Bu elbette söylediklerinin yalan olduğu anlamına gelmiyor, sadece dikkatli olmak gerekiyor.

Narsist kişiler senin empati kurabildiğini bilirler ve kendi hayatına ilişkin detayları sizinle paylaşmasının aranızda bir bağ oluşturacağının farkında olurlar. Gerçekte ise sadece bir yakınlık illüzyonu oluşturmaya çalışıyorlar. Sonrasında bunu size karşı kullanacaklardır.

4. Manipülasyon

Dr. Stephanie Sarkis'e göre manipülasyon, narsist kişilerin biri üzerinde güç kazanmak için kullandığı yöntemlerden en çok karşımıza çıkanı. Bu sizi açıkçası kurban haline getiriyor ve gerçekleri sorgulamanıza sebep oluyor. 

Manipülasyonun birçok farklı evresi olduğundan bahsediyor Sarkis. Zamanla artarak gelişir bu yüzden insanların çok geç olana kadar bunu anlaması çok beklenemez. Bir yalan ile başlayabilir ve gün geçtikçe büyüyebilir. 

Narsist bireyler doğru olmadığını bildiğiniz şeyleri bile size direkt olarak söyleyebilirler, fakat eğer sorgulamaya kalkarsanız sert bir tepki ile karşılaşırsınız. Ayrıca yaptıkları ve söyledikleri şeyleri de reddederler. Sarkis hayatınızdaki kişi bunu yaptıkça sizin de gerçekliği her seferinde biraz daha sorgulamanıza sebep oluyor. 

Öyle ya da böyle, sorun çıkaran kişi sizi iyi hissettirmek için sizi över ve size güzel şeyler söylemeye başlarlar. Bütün bunlar da daha fazla kafa karışıklığına ve aklını kaybettiğini düşünmene sebep olur.

Ayrıca arkadaşlarına ve ailene senin çıldırmaya başladığını söyleyip, aynı anda sana da gelip bu insanlarla artık görüşmemen gerektiğini söyleyebilirler. Böylece güvendiğin insanlarla aranda bir mesafe yaratmaya çalışırlar.

5. Jekyll ve Hyde

Sürekli değişen ruh hallerini ve davranışlarını anlamak senin için zorlaşır. Jekyll ve Hyde davranışları narsist kişiler arasında yaygındır. Karşı tarafa göre şekillenirler. 

Terapist John G. Taylor'a göre sorunlu kişiler başkaları tarafından izlendiklerinde daha sevgi dolu ve etkileyici olabilirler fakat ikiniz baş başa kaldığınızda adeta bir canavara dönüşebilirler. 

Zaman içinde narsist kişiler kendini daha değersiz hissetmene sebep olabilirler. Bu kişilerin Hyde tarafı ortaya çıktığında aşağılamalara, dikkat çekmelere, ortadan kaybolmalara başlarlar. Yaptıkları şeyleri sizin üzerinize atarak sizi suçlarlar. Hedef olan siz ise kendi kendinizi suçlarsınız çünkü bütün sorunun sizde olduğuna inandırılırsınız. Fakat o romantik, kibar, nazik Jekyll kısmının karşınıza her zaman çıkmadığını hatırlamanız gerek.

6. Değersizleştirme ve Dışlama

Hayatınızdaki en önemli insanın bir narsist olduğunu anlayıp ilişkinizi bitirdiğinizde, değersizleştirme ve dışlama ile karşılaşabilirsiniz. Sizden bütün sevginizi, paranızı ve saygınızı alabilirler; sonrasında da sıradaki hedeflerini aramaya başlarlar. 

Şu an kesinlikle karşınızdaki narsistin sizi kullanmasına izin vermiyorsunuz ve bu yüzden seni etrafında tutmasına gerek yok tabii. 

Arkadaşlarını ve aileni de kendisine destek olarak, kendi yanına çekebilir. Hatta kimsenin sana inanmadığını görebilirsin çünkü onları manipüle etmiştir çoktan. Karalama kampanyasından farklı hiçbir yanı yoktur durumun.

Sosyopatlar tek çalışmayı tercih etmezler. Eğer sizi mahvetmeyi bir kere düşündülerse, hayatınızı mahvetmek için bir grup arkadaşından da destek alacaktır. 

Bazı insanlar kendileri de sosyopat oldukları için bu insanların sözlerinin etkileri altına girmezler. Ama diğerleri çoktan o büyüye kapılmıştır.

7. Süzülme

Hayatınızdaki narsist kişi tarafından dışlandığınızda veya bu ilişkiden kaçmayı başardığınızda, büyük ihtimalle geri döneceklerdir. Dolayısıyla biraz uyanık olup bu kişiyi bütün sosyal medya platformlarından, telefondan engellemeniz gerekiyor. İletişimi kesin yani.

Sarkis bir diğer blog sayfasında narsist kişilerin terk edilme korkusu olduğundan bahsediyor. Çünkü siz bu kişileri terk ettiğinizde, artık kontrolün ellerinde olmadığını görebiliyorlar.

Dolayısıyla sıklıkla geri dönüp sizi yeniden etkilemeye çalışırlar. Yaptıkları hatayı fark ettiklerini, bunun için üzgün olduklarını ve bir daha asla yapmayacaklarını söylerler. 

Andersen buna kanmamanız gerektiğini, yine aynı şeyler olacağını söylüyor.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
YORUMLAR
24.10.2018

Narsist bir erkek arkadaşla yaşadığım travmalar sonrasında iyileşmek için yazmaya karar verdim. Benzer şeyleri yaşayanlara yardımcı olabilmek ve bu konuda biriktirdiğim öğrendiğim ne varsa dökmek için yazıyorum. https://narsistlemucadele.blogspot.com/

24.06.2017

Burda yazılanların tümünü birebir yaşadım ve gerçekten işkence dolu günlerdi. Artık delirdiğimi falan düşünmeye başlamıştım. Biraz araştırma yapmaya karar verdiğimde manipülasyon ve narsist kişilik özellikleriyle tanıştım, neyin içinde olduğumu anladım. Onu terketmedim, onun beni terk etmesini sağladım ve böylece kurtuldum. Gerçekten hayatımı cehenneme çevirmişti, böylelerini gördüğünüz anda kaçmaya başlayın.

24.06.2017

İnternetten araştırdığımı söyledim mi? 6 ay boyunca psikolojik tedavi gördüm ve sadece bunu burada belirtmek istemedim. Hiçbir bilgin olmadan fikir sahibi olmamayı öğrenebilseydin belki tanımadığın birine gerizekalı diyecek kadar şuursuz olmazdın.

25.06.2017

ben bir narsistim ve bu bır hastalık.zaten egoya gerek duymadan söylüyorum hiç kimse bununla övünemez burda yazan hemen hemen herseyı eskı ılıskımde yaptım ama nedenı su karsımdakını algılamaya baslayınca bu yaptıklarımı hakedecegını dusunerek yaptım ona cennetı verdım sonra cehennemı yasattım tamda dusundugum gıbı bırı cıkması benı dafalarca aldatmasından sonra bıde kendı gozlerımle gordukten sonra keske daha fazlasını yapsaydım dedım neysekı her ne olursa olsun benı unutsada kı hersey unutulur ona bıdaha asla bunları yasatacak bırını bulamayacağı gercegı ıstedıgım seyı bana kazandırıyo buda bana yeter...

TÜM YORUMLARI OKU (17)