Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler, çevrelerinde egosu yüksek olarak tanımlanabilir. Psikolojik bir rahatsızlık olan bu durum ilerlediği takdirde başka rahatsızlıklara da yol açmakla birlikte, çevresindekilere hayatı zehir edebilir. Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişiler çevreleri tarafından sürekli şımartılmak, takdir edilmek isterler. Çevresindeki kişilerin kendilerinde olmayan bir şeylerini, başarılarını kıskanabilirler. Böyle bir durumda çevresindekilerin de kendisini kıskandığını düşüneceklerdir.

Kendini beğenmiş, kendini herkeste üstün gören kişilerin çoğunda Narsist kişilik bozukluğu görülmektedir. Aslında Narsist kişilik bozukluğunun altında derin bir özgüvensizlik yatmaktadır. Dış dünyaya aslında olmadıkları bir kişi olarak görünmeye çalışırlar. Sürekli ego tatmini yapma ihtiyacı hissederler. Oldukça alıngan ve tahammülsüz bir yapıya sahiptirler. İçlerinde yaşadıkları özgüvensizliği bastırarak kendisini oldukça üstün gören, aşırı kendini beğenmiş bozuk bir karakter ortaya koyarlar. Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler tedavi ile bu durumdan kurtularak kendilerinde bastırmış oldukları özgüvenlerini geri kazanabilirler.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nasıl Saptanır?

Eğer kendinizde veya çevrenizde görüştüğünüz bir kişide Narsist kişilik bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki maddeleri inceleyin. Eğer kişiler bu özellikleri gösteriyorsa; muhtemelen narsist bozukluğu vardır.

  • Bu kişiler her zaman en iyi olduklarını düşünürler, onlara göre çevrelerindeki insanlar her zaman onlardan aşağı seviyede olup, her şeyi yalnızca kendileri bilirler. Bu düşüncelerini de çevredekilerini kırıcı şekillerde küçümseyerek belli ederler.

  • Kendilerini aşırı derecede güzel ya da yakışıklı görürler. En zeki kendileridir, herkes onları sever. Olur da birileri tarafından sevilmediğini hissederlerse, dünyaları başlarına yıkılır.

  • Narsist olan bir kişi, her zaman en iyisini hak ettiğini düşünür. Tedavi olduğu doktor, eğitim aldığı öğretmen ya da alışveriş yaptığı mağazadaki ilgili kendilerine diğer insanlardan farklı davranmalıdır. Çünkü bu kişiler özelken; onların dışında kalan herkes sıradandır.

Narsist Kişilik Bozukluğu Ne Gibi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Narsist kişilik bozukluğunun en önemli sebebi özgüvensizliktir. Çevresine karşı aşırı alınganlık, tahammülsüzlük göstermektedir. Övgüyle beslenen psikolojik bir rahatsızlık olduğu için oldukça çok çalışırlar, aşırı hırslı insanlardır. Narsist kişilik bozukluğu gösteren kişiler, en küçük başarılarını bile yükselterek başkalarının hayattaki başarılarına karşı kıskançlık sergilerler. Bu durum yakın çevresi olan ilişkilerini olumsuz etkiler ve çevresindeki kişileri kaybetmelerine yol açabilir. İyi evlerde oturmak, pahalı arabalara binmek, yüksek statüde bulunan kişilerle arkadaşlık kurmak, diğer insanları küçük görmek gibi çabalar içerisine girebilirler.

Çocukluk zamanında ya da ergenlik döneminde ortaya çıkan ailevi baskı vb. durumlarda Narsist kişilik bozukluğu ortaya çıkabilir. Kişi yaşı ilerledikçe Narsist kişilik bozukluğu belirtilerini daha net bir şekilde göstermektedir. Narsist kişilik bozukluğu kendi içinde yapıcı ve yıkıcı olarak ikiye ayrılır. Yapıcı olan Narsist kişilik bozukluğu yararlı, alkışa alışık, sürekli başarılar elde eden bir kişilik oluştururken, yıkıcı Narsist kişilik bozukluğu kötü sonuçlar doğurabilir, çevresinde bulunan insanlar içinde tehlikeli bir durumdur. Bir örnek vermek gerekirse, yapıcı Narsist kişilik Atatürk, yıkıcı Narsist kişilik Hitler olarak örneklendirilebilir.

KAYNAK: Altay Bilgin

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
07.10.2015

Hepimizin içinde biraz var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ