Narsisizmin Ortaya Çıkış Sebebinin Bir Aşk Hikayesi Olduğunu Biliyor muydunuz? Narkissos ve Ekho'nun Hikayesi

Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız narsist insanlar birçoğumuzun hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Peki narsisizm nasıl ortaya çıktı? Narsisizmin ortaya çıkış sebebinin Antik Yunan'da yaşanan bir aşk hikayesi sayesinde olduğunu hiç duymuş muydunuz? Hadi gelin bu aşk hikayesini birlikte öğrenelim!

Hikayemizin başrolünde Narkissos ve Ekho var.

Ekho ve Narkissos'un dillere destan aşkı Yunan mitolojisinden günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu efsanevi aşk hikayesinin prensesi ise su ve orman perisi olan Ekho'dur. Ekho, ormanlar ve dağlarda yaşayan ve burada yaşarken karşılaştığı insanlarla muhabbet eden bir peri kızıdır. 

Aşk hikayesinin prensi ise ismini ileriki dönemlerde büyük bir hastalığa verecek olan Narkissos'tur. Narkissos, herkes tarafından ilgi gören ve dikkat çeken bir yakışıklılığa sahiptir.

Mitolojiye göre Narkissos ve Ekho'nun aşkının başlaması Ekho'nun Narkissos'a ilk görüşte aşık olması ile başlar.

Ekho, günlerden birinde kırlarda dolaşır ve dolaşırken birden hayatının aşkı olan Narkissos ile karşılaşır. Ekho ölümlü bu prense görür görmez aşık olur. Aşktan gözü kör olan bu prenses hemen etrafa haber gönderir ve Narkissos hakkında bilgi toplamaya başlar. Diğer su perileri Ekho'nun Narkissos'tan bahsettiklerini anladıklarında prensesi bir konuda uyarmak isterler. Su perilerinin Ekho'ya uyarısı ise şu şekildedir; Narkissos, ölümlü prenslerin en yakışıklısıdır. Tüm tanrılar, tanrıçalar ve faniler onun peşinde koşarlar ancak o kimseye bakmaz. Sen de bu umutsuz aşk ile vaktini sakın kaybetme...

Peki gönül ferman dinler mi? Tabii ki dinlememiş ve Ekho Narkissos'un peşinden gitmeye devam etmiş.

Ekho her ne kadar bu uyarılara dikkat etmeye çalışsa da gönlüne söz dinletemez ve her gün Narkissos'u uzaktan izlemeye başlar. Artık aşkına karşılık almak isteyen Ekho, her sonucu göze alır ve Narkissos'a giderek aşkını ilan etmeye karar verir. Bu uğurda yola çıkan Ekho, giderken Hera ile karşılaşır ve sohbet etmeye başlar. Ancak tanrıça Hera'nın başka işleri varmış ve bu yüzden de acele ediyormuş.

Hera, o sırada kocası Zeus'un su perileri ile görüştüğü haberini almış ve aslında onu yakalamaya gidiyormuş. Ekho ise konuşmayı çok severmiş ve Hera'yı saatlerce lafa tutmuş.

Hera, Ekho ile konuşurken zamanın nasıl geçtiğini anlamamış ve Zeus'u yakalamak için gittiğinde ise artık çok geçmiş. Hera, kocasını yakalamak için geç kaldığına çok sinirlenmiş ve bu durumdan Ekho'yu sorumlu tutarak ona büyük bir öfke beslemeye başlamış. Bu öfke sonucunda Hera, Ekho'nun yanına gitmiş ve onu cezalandırmış. Ekho'nun cezası ise konuşma becerisinin elinden alınması ve kekelemek ile lanetlenmesiymiş.

Ekho, artık karşısındaki insanın yalnızca son sözlerini tekrar edebilen birine dönüşmüştür. Bu şekilde Narkissos'un yanına giden Ekho, aşkını her ne kadar çok itiraf etmek istese de bunu başaramamıştır.

Narkissos, karşısında kekeleyen Ekho'ya git başımdan beni yalnız bırak şeklinde karşılık vermiş ve onu kovmuştur. Ekho ise karşısındaki insanın son sözlerini tekrar etmek ile lanetlendiği için Narkissos'a git başımdan, beni yalnız bırak diyerek oradan uzaklaşmış. O günden sonra Ekho çok üzülmüş ve kendini dağlara vurmuş. Uzun zaman boyunca yaptığı tek şey ise dağlarda ve mağaralarda yaşayan kişilerin son sözlerini tekrar etmek olmuş...

Narkissos'un Ekho'ya olan tavırları ise aşk tanrısı Afrodit'in hiç hoşuna gitmemiş ve Narkissos'un kendine olan hayranlığından hiç hoşlanmamıştır.

Afrodit en sonunda karşısına çıkan her kıza aynı tavırla karşılık veren Narkissos'u cezalandırmak istemiştir. Bu ceza için ise oğlunu yani Eros'u görevlendirmiş ve Narkissos'u en çirkin ölümlüye aşık etmesini istemiş. Bu karardan sonra Eros, Narkissos'u takip etmeye başlamış ve Narkissos av sonrasında su içmek için gölete eğildi sırada Eros'un oku yanlışlıkla yerinden fırlamış. Narkissos tam da kendi yansımasına bakarken Eros'un oku tarafından vurulmuş.

Narkissos vurulduktan sonra suda yansıyan görüntüsüne aşık olmuştur. Bu durum Narkissos için takıntı haline gelmiş ve sürekli sudaki yansımasını izlemeye başlamıştır.

Aradan kısa bir süre geçtikten sonra yine sudaki yansımasını izleyen Narkissos, kendine daha yakından bakmak isterken göle eğilmiş ve suya düşerek boğulmuştur. Narkissos'u sevenler onun ölümüne o kadar üzülmüşlerdir ki Afrodit'e onu ölümsüz yapması için yalvarırlar. Afrodit, bu isteği karşılık bırakmaz ve Narkissos'un suya düştüğü yerde onun bedeninden nergis çiçeklerini yaratır. 

Hem narsisizm hem de nergis çiçeklerinin ortaya çıkışı işte tam da bu şekilde olmuştur. Hem hüzünlü hem de takıntılı bir aşk hikayesi sayesinde...

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Narsisizmin Doruklarında Yaşamak: Kendiyle Evlenen Türk "Sabire Susuz"
Burak Öge Yazio: Narsist Ebeveynin Sonuçları
Bir Narsistle İnişli Çıkışlı İlişki Nasıldır? Narsist Düzelir mi?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Şok İddia: "Uğur Dündar'a Babalık Davası Açan Dilara'nın Babası Başka Bir Ünlü Sanatçı!"
Onur Akay Yeni Suphiye Orancı Bombasını Patlattı: Büyük Kızın Babasının Usta Şarkıcı Olduğunu Açıkladı!
Canına Tak Etti: Gösterisinde Yaptığı Esprilerin Yayılmasına Sinirlenen Cem Yılmaz Tepki Gösterdi!
YORUMLAR
23.10.2022

Insanlik tarihindeki narsistlik her toplumda vardir yunanla ortaya cikmamistir diger toplumlardada hikayeler efsaneler vardir yunan avrupalinin yayilmaciligindan dolayi hasta ve hayalci bir beynin urunu olan mitolojilerini dunyaya yaymistir hepsi bu, yoksa diger yerlesik toplumlardada insanlardaki ruh-i sapmalari konu alan cok eser vardir

23.10.2022

Onedio editörleri narsistlik konusundan başka bi bok yok mu narsitlikte narsistlik yeter be 😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ