Nafakada 'Devlet Ödemeli' Formül Üzerinde Çalışılıyor

Hükümet, kadın örgütlerinden gelen tepkiler sonucu ve kadınlar açısından mağduriyet yaratacağı gerekçesiyle rafa kaldırılan, boşanma davalarında verilen 'süresiz nafaka' olarak da adlandırılan 'yoksulluk nafakası'na ilişkin yasal düzenlemeyi yeniden gündemine aldı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde, devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor.

Nafaka tartışması, yaklaşık 3 yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) gündeminde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019'da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında Meclis'e sevk edilen 2. Yargı paketiyle 'süresiz nafaka ve icralık çocuk tartışmalarının sona ereceğini' söyledi ancak kamuoyundan gelen tepkiler ve daha kapsamlı çalışma gerektiği gerekçesiyle paket içine bu düzenleme konulmadı.

Nafaka sorununda teknik çalışmayı yürüten Adalet Bakanlığı, o tarihten sonra 'süresiz nafaka'nın sınırlanması konusunda şimdiye kadar farklı formüller üzerinde çalıştı. Bu kapsamda nafaka ödeme süresine 'üst sınır' konulması ya da evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi formülleri gündeme geldi. Ancak boşanmalarda nafakayı almaya hak kazanan taraf büyük çoğunlukla çalışmayan veya güvencesi olmayan kadınlar oluyor. Kadın örgütlerinden gelen tepkiler ve düzenli geliri olmayan kadınlar açısından mağduriyet yaratacağı dikkate alınarak, yargı paketleri içine konulmadı.

Evlilik süresiyle sınırlanabilir

Ancak bir süre soğumaya bırakılan nafaka konusunda Adalet Bakanlığı'nın yeni bir formül üzerinde çalıştığı öğrenildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre yeni çalışmada, nafaka ödemek zorunda olan eşin, evlilik süresi kadar nafaka ödemesi, bu sürenin sonunda ise devlete nafaka ödeme yükümlülüğü getirilmesi formülü üzerinde duruluyor.

Nafakanın, evlilik süresinin yarısı kadar süre ödenmesi de bir başka seçenek.

Eğer evlilik süresi boyunca nafaka ödenmesine dönük formül benimsenirse, bir kişi örneğin 5 yıl evli kaldıysa, boşandığı eşe sadece bu süre boyunca nafaka ödemekle yükümlü olacak. Bu süre sonunda, nafaka alan eşin işsiz veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde devlet nafaka ödemeyi sürdürecek. Henüz kesinleşmemekle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kaynaklarından nafakanın karşılanması seçeneği üzerinde duruluyor.

Bakanlık kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 'kadına şiddet' vakalarında nafaka tartışması önemli bir yer tutuyor ve bu nedenle de 'Kadını da mağdur etmeyecek bir formül aranıyor.'

Yapılacak düzenlemenin Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yanı sıra kadın örgütlerinin de görüşü alınarak Meclis'e sunulması düşünülüyor. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi, böyle bir düzenleme halinde devlete maliyetinin de hesaplanması gerektiği belirtilerek, 'Bunun bütçeye yükü nedir, buna bakılıyor. Meclis'e gelmesinin gecikmesinin nedeni de bu. Eğer kadınlar da buna evet derse, gelecek yıl içinde bu düzenleme Meclis gündemine gelebilir' bilgisini paylaştı.

Çekişmeli boşanma kolaylaştırılıyor

Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı bir başka düzenleme ise 'çekişmeli boşanma'nın kolaylaştırılması.

AKP'nin yılbaşından sonra Meclis gündemine getirmeyi planladığı 6. Yargı Paketi içine koymayı planladığı düzenleme yasalaşırsa, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek.

Çekişmeli boşanma davalarında, taraflar tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu gibi etkenler boşanma davalarının uzamasına neden oluyor.

Meclis'e sunulması düşünülen düzenlemede ise mahkeme, velayet ve nafaka konusunda anlaşılması halinde boşanma kararı verilebilecek. Tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında ise dava, boşanma sonrasında devam edip, karara bağlanabilecek. Bu konuda aile arabuluculuğu mekanizmasının da işletilebileceği belirtiliyor. Ancak, arabuluculuk, aile içi şiddet nedeniyle açılan boşanma davaları için uygulanmayacak.

Popüler İçerikler

Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
YORUMLAR

Nafaka direk kalkmalı hani kadın erkek eşitti ama 1 yıl evli kal ömür boyu nafaka öde nerde adalet. kadınlar iş bulamıyor değil bulmuyor ya da sigortasız çalışıyor nafaka kesilmesin diye. art niyet çok bu işte. Şimdi ben eşime çalış diyorum keyfi çalışmıyor ben onun çalışmasını engellemedim otur evde demedim hiçbir zaman öyle diyen varsa o ödesin nafakayı

24.12.2021

Sen hangi kadının evde oturduğunu gördün? Akşam gittiğinde yediğin yemeğin havadan mı geliyor? Pis donlarınızı kim temizliyor? Sahip çıkamadığınız uçkurunuzun hıncını kimden çıkartıyorsunuz? Çocuğunuzu leylekler mi getiriyor? Peki ya o çocuklara kim bakıyor büyürken? O evi kim temizliyor? Görmediğiniz işleri kim yapıyor? Ömür boyu ananız bakmaz size. Ne konuşuyorsunuz boş boş.

Adam karıyı boşuyor, nafakayı niye ben ödüyorum ya? İdeal olanı evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi. Devlet şu popülist politikalardan ne zaman vazgeçecek?

24.12.2021

ideal evlilik süresi kadar nafaka doğru değil bence. mesela 1 yıl evli kaldı ama fiziksel psikolojik şiddet, aldatma her türlü gayri ahlaki bir durum var ve kadın boşanıyorsa bunun hakkı 1 yıl olabilir mi sizce?

24.12.2021

şimdi ülkemizde dinimizin ve kültürümüzün gereği kadına boşanma v.s bir durum olduğunda mağdur olmaması için Mehir diye bir şey var bunu da bizzat kadının kendisi istiyor be belirliyor ha durumu iyidir istemez yada eş adayına çok güvenir istemez az ister çok ister bu onun bileceği bir şey ancak genel olarak ülkemizde lise mezunundan yüksek lisans yapmışına fakirinden zenginine hatta feministlerde dahil olmak üzere bütün kızlar istiyor benim duyduğum şuan 100 gram yapılıyor bu da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 60 bin tl bu para bir insanı uzun süre idare eder bundan başka erkekten bir şeyler talep etmek toplumun tabanına c4 yerleştirip patlatmaktan başka nedir ? bir mantıklı açıklama var mı ? zina serbest iken evlilik neden bu kadar çok sorumluluk istiyor ? evlilik sadece iki kişi arasında değil mi devlet neden buna bu kadar müdahil oluyor ? altınları da kadına ver nafaka da bağla ee erkek ondan sonra nasıl bir hayat sürecek ? evlenebilecek mi ? geçinebilecek mi ?

24.12.2021

bir şeyler yapılıyor ama nelere sebebiyet vereceğini hangi dengeleri bozacağını hiç tartmıyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (17)