Nafaka Düzenlemesinde Sona Gelindi: Evlilik Süresi Dikkate Alınacak

Çekişmeli boşanmalar ve milyonları ilgilendiren süresiz nafaka düzenlemesinde sona gelindi. Kademeli formülün öne çıktığı düzenlemeye göre, nafaka süresine üst sınır ya da evlilik süresine göre nafaka seçenekleri masada. Çekişmeli boşanmalarda ise anlaşmazlıkların eşler boşandıktan sonra karara bağlanması planlanıyor.

AK Parti, çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesinden kaynaklanan mağduriyetleri giderecek düzenleme üzerinde çalışıyor.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki faaliyet başlıklarından olan “uzun süren boşanma davaları”na yönelik düzenlemeyle, sürecin kısaltılması hedefleniyor.

Özellikle çekişmeli boşanma davalarında “tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu” gibi nedenlerle süre yıllarca uzayabiliyor. Yenişafak'ın haberine göre, yapılacak düzenlemeyle, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul hükümleri ana davadan ayrılacak. Yani kusur, tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında, boşanma gerçekleştikten sonra karar verilecek.

Kusur oranlarına boşandıktan sonra bakılacak

AK Parti’nin hukukçu kaynakları, düzenlemeye ilişkin, “Boşanma süreçleri yeni sorunlara yol açıyor. Şiddete ve kadınların ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Ya da boşanma gerçekleşmediği için ikinci evliliğini yapamıyor. Hakim vicdani kanaatine göre evlilik birliğinin fikren ve ruhen bittiğini, sadakatin kalmadığını tespit edebiliyorsa kusur oranlarına bakmadan boşanma kararı verebilecek. Kusur oranlarını, gerek nafaka talepleri, gerek velayet ilişkisi, gerekse tazminat ilişkisini ise boşanma sonrasında değerlendirecek” dedi.

Nafakada kademeli formül

Süresiz nafakayı sona erdirecek düzenleme üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. Bu kapsamda kademeli bir formül öne çıkıyor. Nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka ödenmesi seçenekleri gündeme gelirken, evlilik süresine göre kadını mağdur etmeyecek oranların belirlenmesi de üzerinde tartışılan bir başka formül.

Örneğin; 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yılın altında nafaka olamaz, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ila 10 yıl arasında nafaka verilmesi gibi süreler belirlenebilecek.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR

1 yıllık evli kalan bir arkadaşım vardı, eşi hiçbir eşlik görevini yerine getirmedi. Arkadaşım dayanamayıp boşanmaya çalıştı. Çekişmeli boşanması hala devam ediyor. Kadın ömür boyu nafaka talep ediyor. Şaka gibi. Yazık böyle düzgün erkeklerin haline. 1 yıllık evlilik - sıfır sevgi - ilgi yok - tek başına herşeyle uğraştı. Bir de nafaka çıkabilir. Umarım bu düzenleme bir an önce gelir.

07.01.2022

Ya arkadaş evli kaldıkları süre kadar olsun...

07.01.2022

neden. erkeklerin ne suçu var.

Çok saçma hani eşitlik Kardeşim erkek çalışabiliyorsa kadında çalışır nafaka olayı kadar saçma birşey yok

TÜM YORUMLARI OKU (41)