Kişinin çalışmış olduğu kurum fark etmeden hem özel sektör hem de devlette hizmetleri karşılığında aldıkları maaşlara nafaka borcundan dolayı haciz getirilebilir. Bu haciz, alacaklının şikayeti ve mahkeme kararı doğrultusunda gerçekleşir. Ancak maaş haczinden önce borçlu görünen kişiye ilk başta icra takibi başlatılır.
İcra takibi başlatıldıktan sonra, borçlunun çalışıp çalışmadığı belirlenmeye çalışılır. Borçlu görünen kişiye İcra Müdürlüğü 90 gün müddet tanır. Bu süre içerisinde borç ödememişse kişiye tekrardan bir uyarı yapılarak 7 günlük bir zaman verilir. İcra Müdürlüğü tarafından verilen zaman içerisinde halen daha borç ödenmemişse maaşa haciz gelir. Borçlu, ödemediği içinde gecikme faizleri ile birlikte maaştan kesinti yapılır.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir. Daha sonra, kalan kısmından dörtte bir olacak şekilde geçmişe ait nafaka borcu kesilir. Kişinin maaşının üzerinden başka haciz var ise tüm nafaka borçları temin edildikten sonra kalan maaşın gene dörtte birinden diğer borçlar temin edilir.