Nadir Bulunur: Filmi Kitabından Daha İyi Olan Uyarlamalar

Kitapların kelimelerle kurduğu dünyaları beyazperdeye aktarmak cesaret istiyor. Üstelik bembeyaz bir kağıdın üzerindeki siyah kelimeleri görselleştirmeye çalışmak, kitap karakterlerini etten kemikten birer insana dönüştürmek her zaman başarı getirmiyor. Vasat hatta kötü uyarlamalarıyla bazı filmler pek çok kitabın hayranlarını ve yazarını üzdü. Sinema endüstrisi yine de izleyicileri, nadir bulunun güzellikte başarılı kitap uyarlamalarıyla mutlu etmeyi başardı. İşte meraklıları için kitabından daha iyi olan 12 film önerisi...

12. American Pshyco

American Pshyco, Amerikalı yazar Bret Easton Ellis'in aynı adlı romanından uyarlandı. Hikaye, yatırım bankacısı ve aynı zamanda bir seri katil olan Patrick Bateman karakterini odağına alıyor. Kitap yayınlandığında eleştirmenler tarafından çok sevilmesine rağmen bir o kadar da rahatsız edici bulunmuştu. Kitabın film versiyonu, orijinal hikayeye sadık kalsa da başrol oyuncusu Christian Bale'in performansıyla kitabın bir adım ötesine geçmeyi başarıyor. Elbette filmin başarısında yönetmen Marry Harron'un kara mizahı ortaya çıkaran anlatımının da payı büyük.

11. The Silence Of The Lambs

Thomas Harris'in Bram Stoker ödüllü üçlemesinden uyarlanan film, gösterime girdiğinde epey konuşulmuştu. İzleyicilerin sinemada korkudan ürpererek koltuk kollarına yapışmasına neden olan film, uykuları kaçıracak kadar korkutucu. Kitabın yazarının bile ancak hayal edebileceği bir gerçeklikle ekrana uyarlanan filmin başarısında, Jodie Foster ve Anthony Hopkins'in oyunculuklarının da payını unutmamak gerekiyor. 8.6 IMDb puanlı bu şaheserin yakaladığı başarıyı, üçlemenin diğer kitaplarından uyarlanan filmlerin sürdürdüğü pek de söylenemez.

10. Jackie Brown

Elmore Leonard'ın suça karışan bir hostesin hikayesini anlattığı romanı Room Punch, Tarantino'nun sihirli ellerinde Jackie Brown'a dönüştü. Quentin Tarantino'nun uyarlaması hikayeyi çok daha derinleştirerek seyirciye sunmayı başarıyor. Tarantino'nun kusursuz diyaloglarına Pam Grier'in eşsiz oyunculuğu eklenince, temposu hiç düşmeyen bir film izleme şansımız doğuyor. Üstelik yazar Leonard da eserlerinden yapılan uyarlamalar arasında en çok Jackie Brown filmini beğenmiş.

9. Devil Wear's Prada

Lauren Weisberger'in çok satanlar listesindeki kitabı, eğlenceli içeriği ve dedikoducu tavrıyla edebi bir nitelik taşımıyor. Kitabın film versiyonunda seyirciler, anti-kahraman olan Miranda (Meryl Streep) karakterine bayıldı. Streep'in şapka çıkartan oyunculuğunu bir kenara bırakırsak, film kitabın yapamadığını yaparak hikayeye heyecan katmayı başarıyor. Ve itiraf edelim ki film kitaptaki sondan daha tatmin edici bir finale sahip.

8. The Shawshank Redemption

Steven King kuşkusuz korku edebiyatının en ünlü isimlerinden biri. Yazarın çok da korkutucu olmayan, Rita Hayworth and the Shawshank Redemption isimli uzun öyküsünden uyarlanan film öyküye sadık kalmış. Bununla beraber Shawshank Redemption filmi, kelimelerin bir hikayeye can vermek için sınırlı kalabileceğinin en başarılı örneklerinden biri. Steven King etkileyici bir öykü yazmış olsa da yönetmen Frank Drabont, izleyicinin yazılanları deneyimlemesine fırsat vererek öyküye bambaşka bir boyut katmış.

7. Forrest Gump

Film hakkında az bilinen detaylardan biri de filmin Winston Groom'un 1986 tarihli kitabından uyarlanmış olması. Kitap ilginç bir adamın başına gelen bir dizi çılgınca olayı, kitabın kahramanını karikatürize ederek anlatıyor. Oysa Tom Hanks'in oyunculuğu ve yönetmen Robert Zemeckis'in zeki kurgusu, Forrset Gump'ı hafızalarda yer eden bir karaktere dönüştürmeyi başarıyor.

6. Little Women (2019)

Sinema tarihinin en çok uyarlanan kitapları arasında Little Women yer alıyor. Tam yedi kez ekrana yansıtılan kitap, 1800'lü yıllarda yaşamış dört kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Greta Gerwig'in 2019 yapımı filmi seyirciye kitabın tozlu tadı yerine daha yaşayan bir hikaye sunmayı başarıyor. Gerwig, kardeşlerin çocukluktan ergenliğe geçişlerinin kronolojisinde değişiklikler yaparak karakterleri yeniden tasarlamış. Yarattığı duyguların sıcaklığı ve dengeli anlatımıyla Little Women'ın 2019 film versiyonu, kesinlikle kitaptan çok daha iyi.

5. The Notebook

Aşk romanları yazarı Nicholas Sparks'ın aynı zamanda 'Nicholas Sparks Filmleri' külliyatı da var. Yazarın beyazperdeye aktarılan çiftleri için yapılmış romantizm sıralamaları bile mevcut. 1996 yılında yazdığı The Notebook kitabı ise 2004 yılında yönetmen Nick Cassavetes tarafından ekrana yansıtılarak ölümsüz hale getirildi.

Elbette, Ryan Gosling ve Rachel McAdams arasındaki kimya filmin bu kadar sevilmesinin ve kitabının önüne geçmesinin başlıca nedeni. Ancak okuyucular, filmin finalini kitabın finaline yeğlediklerini de belirtiyorlar.

4. Bridget Jones's Dairy

Bolca kahkaha ve duygusal iniş çıkışlara yer veren Bridget Jones's Dairy, kitabından daha iyi olan romantik filmler arasında yer alıyor. Yazar Helen Fielding bekar kadınlar hakkındaki her olumsuz klişeyle ana karakteri acınası bir hale getirse de film onu parlatmayı başarıyor. Ekranda gördüğümüz ilginç ve eğlenceli tavırlarıyla Bridget Jones, kesinlikle kitaptakinden çok daha iyi kurgulanmış. Renee Zellweger'in içselleştirdiği rolü ile Hugh Grant ve Colin Firth arasındaki müthiş uyum, filmi kitaptan daha başarılı hale getiriyor.

3. The Godfather

Godfather, Mario Puzo'nun bir yıl boyunca NY Times En Çok Satanlar listesinde bir numarada kalan aynı isimli kitabından uyarlanmış. Puzo'nun dağınık anlatımıyla kurgusal bir mafya babasını anlattığı kitabı, yönetmen Francis Ford Coppola'nın elinden bir başyapıta dönüştü. Coppola'nın epik uyarlaması Puzo'nun hikayesini düzene sokarak kitaptaki tüm temaları genişletmeyi başarıyor. Godfather filmi, uyarlandığı eğlenceli sayılabilecek kitaptan sert bir hikaye çıkararak sinema tarihine Corleone Ailesi'ni hediye etti.

2. The Shining

The Shining, sinema tarihinin en kült yapımları arasında yer alıyor. Oysa bu kült yapım, kitabın yazarı Steven King'in Stanley Kubrick'ten nefret etmesine neden oldu. King'in Kubrick'e daha doğrusu filme duyduğu nefret, filmin kitaptan ciddi farklar içeriyor olmasından kaynaklanıyor. Ancak bu farklılık Kubrick'in 'Görmek inanmaktır.' fikriyle izleyiciye nesnel bir gerçeklik sunmasının önüne geçmiyor. Bugün bile The Shining denildiğinde ilk akla gelenin kitap değil de film geliyor olması, aslında filmin başarısını özetliyor.

1. Jaws

Steven Spielberg'in gişe rekorları kıran filmi Jaws, Peter Benchley'nin 1974 tarihli romanına dayanıyor. Benchley'in pembe diziyi anımsatan kitabı, Spielberg'in elinden unutulmaz bir sinema klasiğine dönüşüyor. Temelinde Benchley'in eseri yer alsa da Spileberg, insanın vahşi bir hayvan karşısında verdiği mücadeledeki gerilim ve korkuyu iliklerimize kadar hissettiriyor. Dönemin çocuklarında deniz fobisi yaratacak gerçeklikte çekimleri ve karakterleri ile Jaws, izleyiciden tam not almayı başarmıştı.

Yeni Yıla Zayıflama Kararıyla Girenlerin İşini Kolaylaştıracak Kilo Verme Tüyoları
Salatalık Kullanarak 5 Dakikada Hazırlayabileceğiniz 8 Ayrı Cilt Bakım Maskesi Tarifi

Popüler İçerikler

Kayıplara Karışan Köfteci Yusuf Yeni Adımla Ortaya Çıktı
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
29.01.2021

The Shining'i ve Little Women'ı bu listeye koyan üye edebiyat bilginden ve okuma zevkinden şüphe ediyorum.

29.01.2021

Jaws 1977'de Türkiye'de sinemalara geldi. Mayıs ayı gibi rahmetli babam biraderle bizi sinemaya götürdü. İşte yaklaşık bi 15 gün sonra pina plajına (İzmir-Güzelbahçe) gittik. Denizden köpek balığı çıkacak diye göt korkusuna az buçuk bildiğimiz yüzmeyi epeyce ilerletmiştik. O zaman 7 yaşındaydım :)

01.02.2021

Ergen misin RG ? Küçük aklındaki fikrinin AG

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ