Naci Ağbal Kimdir, Görevi Nedir? Naci Ağbal Neden Gündemde?

Türkiye güne dolardaki rekor ile başladı. Dün gece gerçekleşen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi sonrası iki başkan yardımcısı ve bir PPK üyesi görevden alındı. Yapılan bu değişiklikler sonrası dolar hızla yükseldi ve rekor kırdı. Merkez Bankası’nda yapılan bu değişikliler sonrası Naci Ağbal yeniden gündeme geldi. Mevut başkan Şahap Kavcıoğlu’nun selefi olan Naci Ağbal, başkanlığı sırasında yaptığı faiz artırımı ile doları frenlemişti. Peki, Naci Ağbal kimdir, kaç yaşındadır? Naci Ağbal neden görevden alınmıştı? İşte tüm detaylar…

Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa etmesiyle birlikte ekonomide yine görev almıştı. Daha önce Maliye Bakanlığı da yapan Naci Ağbal, 7 Kasım 2020’de yayınlanan kararname ile Merkez Bankası Başkanlığı’na Murat Uysal’ın yerin atanmıştı. Peki, Naci Ağbal neden görevden alındı?

NACİ AĞBAL KİMDİR?

Naci Ağbal, 1968 yılında Minteha ve Yakup Ağbal çiftinin çocuğu olarak Bayburt'un Yoncalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da tamamladıktan sonra 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kamu yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Maliye Bakanlığı Teftiş Kuruluna girdi, 1993'te maliye müfettişi oldu. Yüksek lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesinde iş idaresi genel işletme yönetimi (MBA) programında tamamladı.

2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü daire başkanlığı görevine, 2007 yılında bütçe ve mali kontrol genel müdürlüğüne atandı. Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 8 Mart 2008 tarihi itibarıyla da Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyet üyesi oldu. 12 Haziran 2009 tarihinde maliye bakanlığı müsteşarlığı görevine atandı. Bu görevini 9 Şubat 2015 tarihine kadar sürdürdü.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde maliye bakanı olarak görevlendirildi. Maliye bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'ten devralan Ağbal, yeni dönemin Türkiye ekonomisi için 'reform dönemi' olacağını ve mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğini bildirdi. Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde tekrar maliye bakanı olarak görevlendirildi.

24 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak atandı.

7 Kasım 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Naci Ağbal atandı. 20 Mart 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile görevinden alındı.

Naci Ağbal Neden Görevden Alındı?

Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı olarak atandıktan sonra faiz artırımı yapmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomistlerin bir türlü anlamadığı ‘yüksek faiz, yüksek enflasyon’ çıkarımına ters davranmıştı.

Ancak Naci Ağbal’ın yaptığı faiz artırımları sonrası dolar kurunda uzun süreden sonra gerileme kaydedilmiş ve Türk Lirası değerlenmeye başlamıştı.

Ancak faizlerin yüksek olmasına karşı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Naci Ağbal’ı görevden almıştı.

Reuters haber ajansı, Naci Ağbal’ın görevden alınmasından sonra yayınladığı analizde, Naci Ağbal’ın görevden alınmasına sebep olarak 128 milyar doları göstermişti.

Reuters AKP içinden 6 kaynağa dayandırdığı haberinde, Naci Ağbal'ın Berat Albayrak’ın döneminde Merkez Bankası rezervlerinin erimesini araştırmaya başladığı ve bu sebeple Erdoğan tarafından görevden alındığını iddia etmişti.

Popüler İçerikler

Survivor'dan Elenen Bozok Şok İddialarda Bulunduğu Nagihan Hakkında "Şakşakçı" Dedi!
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"