Muzun Vücuda Yararları Nelerdir? Muzun Faydaları ve Zararları

Hemen herkes tarafından sevilen meyvelerden biri de muzdur. Ana vatanı Güneydoğu Asya olsa da dünya üzerinde sıcak iklimin yaşandığı birçok bölgede yetişebilir. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı bir meyve olduğu için her yaştan insan tarafından tüketilebilir. Özelliklerde bebeklerde mama olarak da kullanılır. Vitamin deposu olduğundan dolayı vücudun birçok bölgesine olumlu etkileri bulunur. Aynı zamanda çeşitli diyetlerde de öğün olarak tüketilebilir. Peki muzun vücuda yararları nelerdir? İşte muzun faydaları ve zararları...

Muz, besin değeri bakımından önemli meyvelerden biridir. İçerisinde A, E ve B vitamini grupları bulunur. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir, selenyum, bakır, manganez ve folat gibi birçok minerali de yapısında barındırır. Muz, zengin bir lif ve şeker kaynağıdır. Bu nedenle sağlık için oldukça yararları meyvelerden biri olarak bilinir. Ancak her meyve gibi muzda aşırı tüketildiği zaman çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bundan dolayı günde en fazla 1 tane muz yenilmelidir. Muzun vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Muzun Vücuda Yararları Nelerdir? Muzun Faydaları ve Zararları

Muz, hoş tadı ile dünya üzerinde en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Ayrıca insan sağlığına da sayısız yararları bulunur. Lifli bir besin olduğu için sindirim sistemi açısından oldukça faydalıdır. Bağırsak hareketlerini düzenler, bağırsaklarda yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. İshal, gaz, şişkinlik, ülser, reflü gibi problemlerin tedavisini hızlandırır. Yapılan araştırmalarda muzun kolon kanserinin oluşmasını engellediği görülmüştür. Aynı zamanda doyurucu ve enerji verici bir besindir. Bu nedenle kilo vermek isteyenler ya da sporcular tarafından tüketilebilir. Spordan sonra oluşan kramplarında giderilmesinde etkilidir.

Yüksek tansiyonu dengeleme açısından da önemli bir meyvedir. Damar sertleşmesini engelleyerek kişinin kalp damar hastalıklarından korunmasını sağlar. Aynı zamanda akyuvarların anormal şekilde çoğalmasından dolayı oluşan lösemi hastalığı riskini en aza indirger.  Antioksidan bakımında da zengin bir meyvedir. Antioksidanlar sayesinde sinir sistemini güçlendirir. Ayrıca yapısında bulunan bileşenler  mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonun salgılanmasını destekler.

Muz her açıdan faydalı bir besin olsa da fazla tüketildiğinde ciddi problemlere sebep olabilir. Aşırı tüketilen muz, kabızlığa yol açar. Aynı zamanda şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketildiğinde kalori alımına neden olur. Muzun içinde bulunan potasyum, vücuda fazla girdiğinde düzensiz kalp atışları, geçici felç, böbrek hastalıkları, kaslarda güçsüzlük görülebilir.

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı