Müzisyenlerin Bizzat Kendilerinin Yazdığı Mutlaka Okumanız Gereken 12 Anı Kitabı

Sevdiğimiz, takip ettiğimiz müzisyenlerin ve sanatçıların hayat hikayelerini, günlük yaşamlarında nasıl insanlar olduğunu hep merak ederiz mutlaka ya da belki de kafamızda tahayyül bile ederiz kimi zaman. İşte bazen buna gerek kalmaz çünkü otobiyografi kitaplarında bazıları kendilerini tüm samimiyetle kağıda döker, bize de bazen keyifle bazen hüzünle okumak kalır.

Müzisyenlerin bizzat kendilerinin yazdığı mutlaka okumanız gereken 12 anı kitabını sizler için derledik.

1. Patti Smith - Çoluk Çocuk

Patti Smith'in 'Just Kids' adıyla yayımlanan ve 'Çoluk Çocuk' adıyla Türkçeleştirilen bu kitabı, birbirlerine göz kulak olmaya söz vermiş iki genç sanatçıyı son derece akıcı ve keyifli bir dille anlatıyor. Patti Smith ve Robert Mapplethorpe'un bu yolculuğu esnasında o meşhur Chelsea Hotel'den New York'un sanat camiasının da içinde buluyoruz kendimizi.

2. Bob Dylan - Kayıtlar Vol. 1

Bob Dylan otobiyografisinin ilk kısmı olarak yayımlanan bu kitap, müzisyenin müzik kariyerinin başladığı 60'lı yıllarını anlatıyor. Yine başta New York olmak üzere Dylan'ın hayatına değmiş şehirlerin sanat ve hayatına dokunmuş insanların portrelerini birinci ağızdan okuyoruz.

3. Elton John - Me

Yaşayan bir efsane olan Elton John, 'ben' anlamına gelen 'Me' adlı otobiyografisini 2019'da buluşturdu bizlerle. Kitap henüz Türkçeye çevrilmedi; ancak böyle bir ismin otobiyografisine bu listede yer vermeden edemezdik. Umuyoruz en yakın zamanda Türkçede de görürüz bu sansasyon yaratan kitabı. Kitapla ilgili ekstra bir bilgiyi de şöyle geçelim. Geçtiğimiz yaz aylarında Elton John'un eski eşi Renate Blauel, John’u kitabında, dört yıllık evliliklerinden söz ederek boşanma anlaşmasını bozduğu gerekçesiyle 3 milyon sterlin talep etti.

4. Teoman - Fasa Fiso

Türkçe rock'ın önemli isimlerinden Teoman da çocukluğundan başlayarak rock yıldızı olduğu zamanlara kadar içtenlikle kendi hikayesini anlatıyor Fasa Fiso'da.

5. Ozzy Osbourne - Ben Ozzy

Metal müziğin devlerinden Black Sabbath'ın vokalisti Ozzy Osbourne'un her günü olaylarla geçen hayatını 'Ben Ozzy' adlı otobiyografisinde tüm samimiyetiyle paylaşıyor.

6. Jimi Hendrix - Sıfırdan Başlamak

Bu listenin en kendine özgü kitabı olan Sıfırdan Başlamak, Jimi Hendrix'in kendi sözlerinden hayat hikayesi ama bu kitabı kendisi kaleme almadı. Peter Neal ve Alan Douglas'ın ortak bir çalışması olan bu kitapta Hendrix'in tamamen kendi cümlelerinden derlenip toparlanan bir otobiyografi okuyacaksınız.

7. Kim Gordon - Girl in a Band

Yine ne yazık ki Türkçeye çevrilmemiş bir kitap Girl in a Band. Fakat bir punk punk efsanesinin böylesine içten bir otobiyografisini paylaşmamak mümkün değildi. Sonic Youth'un Kim Gordon'ı harika bir dönem hikayesi anlatmakla kalmıyor aynı zamanda müzikte yaptıkları devrimi de kanıtlıyor.

8. Miley Cyrus - Benim Yolum

Çoook kısa bir sürede dünya starına dönüşmesini izlediğimiz Miley Cyrus, 2009 yılında Hilary Liftin ile birlikte yazdığı 'Benim Yolum' adlı otobiyografisini yayımladı. Küçücük bir kızın otobiyografisinde ne bulacağız derseniz, çok küçük yaşlarından beri tüm dünyanın gözünün önünde büyüyen ve hem bu dünyanın hem de aile içerisindeki sorunlarıyla bir Disney prensesinin hikayesini okuyor olacaksınız.

9. Keith Richards - Hayat

Rolling Stones'un kurucu üyelerinden Keith Richards, 'ister inanın ister inanmayın yaşadıklarımın hiçbirini unutmadım,' diyerek kaleme aldığı ve uzun süre beklenen otobiyografisi 'Hayat' ile okuyucusuna inanılmaz bir hayat öyküsü sunuyor.

10. Bruce Springsteen - Born to Run

Amerikalı müzisyen Bruce Springsteen'in yedi yılda yazdığı bu otobiyografi, Bruce'un tıpkı şarkı sözlerinin şiirselliği gibi akıp giden bir yaşam öyküsü.

11. Morrissey - Autobiography

İngiliz efsanevi müzisyen Morrissey'nin Autobiography adını verdiği bu otobiyografide müzisyenin doğumundan günümüze kadarki hayat öyküsü var. Kitap, Türkçede maalesef yok...

12. Woody Guthrie - Bound for Glory

Folk müziğin kült ismi Woody Guthrie'nin kısmen otobiyografi olarak yazılan Bound for Glory adlı kitabı 1943 yılında yayımlandı. Guthrie'nin çocukluğundan başlayarak anlattığı hikayesinde Amerika'yı baştan başa seyahat edişine tanık oluyor ve arkaplanında bir John Steinbeck romanı izlerini görüyoruz. Bu kitap da Türkçemizde ne yazık ki yok ama ne kadar değerli olduğunu anlatmaya gerek yok bizce, umalım ki en yakın zamanda Türkçeye kazandırılır bu kitap.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
21.02.2024

Eminem'in de kitabı var ama listede yok 😭

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ