Müzik Dinlerken Ürperenler Buraya! Fark Etmeden Orgazm Oluyor Olabilirsiniz

Etkileyici müzikleri dinlerken yaşanılan o garip hissin aslında ne anlama geldiğini öğrenmek isteyenlere cevap niteliğinde bir içerikle geldik. Keyifli okumalar!

Müzik dinlerken tüylerinizin ürperdiğini hissettiğiniz olmuştur. Peki bu durumun aslında bir çeşit orgazm olduğunu söylesek? Müzik dinlerken hissettiğiniz bu ürpermeye ''frisson'' adı veriliyor.

Fransızca kökenli bir kelime olan frisson; estetik titreme, ürperme anlamına geliyor. Duygunun tarifi ise şöyle yapılıyor; teninizde dolaşan memnuniyet ve mutluluk verici bir dalga. Bu dalga bazı bilim insanları tarafından ten/deri orgazmı (skin orgasms) olarak adlandırılıyor.

Frisson en çok müzik dinlerken tetikleniyor ancak güzel bir sanat eseri, etkileyici bir film sahnesi ya da ani fiziksel temaslar da frisson etkisi yaratabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre insan popülasyonunun yaklaşık üçte ikisi bu ürpermeyi hissediyor.

Dinlediğiniz müziklerde sesin beklemediğiniz anlarda yükselip, alçalması veya solistin etkileyici bir şekilde şarkıya girmesi gibi durumlar oldukça tetikleyici olabiliyor.

Bu durumlar dinleyicinin beklentisi dışında gerçekleşen durumlar olduğundan etkilenme oranı da artıyor. Beklentinin ötesinde bir güzellikte gerçekleşen bu durum da orgazm etkisi yaratıyor.

Örneğin bir sanatçı, yüksek notayla sonuçlanan etkileyici bir müzik çalıyorsa, dinleyici o anda duygusal bir yüklenme yaşıyor.

Böylesine zor ve etkileyici bir parçayı dinlemek, dinleyici için duygu yüklü bir an oluyor ve bununla birlikte büyük bir heyecan yaşıyor.

Evrimsel bir miras olarak görülen frisson etkisi, bilimsel olarak da açıklanabiliyor.

Tüylerimizin ürperip diken diken olmasının evrimsel kökenler ile alakalı olduğu düşünülüyor. İlk insanların daha kıllı olması vücutlarını daha sıcak tutan bir mekanizma olarak nitelendiriliyor. Ani hava değişimleriyle diken diken olan kıllar endotermik sıcak hava tabakası sayesinde vücudu sıcak tutmayı hedefliyor. Deri ile kıllar arasında kalan sıcak hava dalgası vücudun sıcaklık dengesini korumuş oluyor.

Vücudumuzun özellikle müziğe karşı verdiği bu tepkinin nedeni yaklaşık elli yıldır bilim insanlarının araştırmalarına konu oluyor.

Eastern Washington University'den Dr. Amani El-Alaylı'nın laboratuvarında sosyal psikoloji üzerine çalışan Mitchell Colver'ın bu durumla yaptığı bir deney mevcut.

Yapılan deneyde kişinin müziğe gömülmesinin, etkilenme üzerindeki durumu araştırıldı.

Deneyde yalnızca müziğe gömülme oranı değil aynı zamanda dinleyenlerin kişilik özelliklerinin etkilenme durumunda herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığı da araştırma konusuydu.

Deney için farklı kişilik özelliklerine sahip insanlar; reaksiyonlarını ölçen, galvanik deri tepkisi denen bir cihaza bağlandı.

Galvanik deri tepkisi, fizyolojik olarak uyarılan bir kişinin derisindeki elektrik direncinin değişimini ölçen bir araç. Elektrik ne kadar az dirençle karşılaşırsa kişi o kadar heyecanlı kabul ediliyor.

Deneyde, seçilen insanlara çeşitli müzikler dinletildi ve deri tepkileri anlık olarak gözlemlendi.

Deneyde kullanılan bazı parçalar:

  • J. S. Bach’s St. John’s Passion: Part 1 – Herr, unser Herrscher (ilk 2 dakika 11 saniye)

  • Chopin’s Piano Concerto No. 1: II (İlk 2 dakika 18 saniye) .

  • Air Supply’s Making Love Out of Nothing At All (İlk 53 saniye) .

  • Vangelis’ Mythodea: Movement 6 (İlk 3 dakika 21 saniye) .

  • Hans Zimmer’s Oogway Ascends (İlk 2 dakika) .

Araştırmacılar deneyde elde edilen verileri, deneklerin kişilikleri bağlamında değerlendirdiler.

srv.onedio.com

Elde edilen sonuçlara göre, ürperme hissini yaşayan kişiler, testte bulunan 'yeni deneyimlere açıklık' kısmında daha yüksek sonuçlara sahipti. Yani deney sonucuna göre frisson etkisi bazı bilişsel bileşenlere bağlıydı.

Bu bulgular, Psychology of Music jurnalinde yayımlandı.

Araştırmadaki başka bir bulgu ise kendisini müziğe daha fazla adapte eden kişilerdeki ürpermenin, müziği 'sadece işitenlere' göre daha sık ve daha şiddetli olarak yaşanıyor olması.

Müziğin ruhun gıdası olduğunu söyleyen Socrates'in bir bildiği varmış demek ki! :)

Psychology of Music jurnali:

Sizin için orgazm etkisi yaratan bir şarkı oldu mu? Yorumlara bekliyoruz!

Bu içerik de ilgini çekebilir:

Kadınların Zevkin Doruklarına Ulaşarak Orgazm Olmasının Aslında Nasıl Hissettirdiğini Bilimsel Olarak Açıklıyoruz!

Bu içerik de ilgini çekebilir:

Partnerini ve Kendini Daha İyi Anlamak İsteyenlerin Kadın Orgazmına Dair Bilmeleri Gereken 10 Gerçek

Bu içerik de ilgini çekebilir:

Hem Kadınların Hem Erkeklerin Orgazm İle İlgili Bilmesi Gereken Altın Değerinde Bilgiler

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
14.07.2020

mor ve ötesi bir derdim var introsu dinliyorumdur

14.07.2020

Az önce yaşandı, Asaf avidan - Little parcels of an endless time 1. dakika 6. saniye

14.07.2020

Bana film izlerken de olur bu, sessiz bir sahnede birisi aniden fısıldayınca falan. Son bir yıldır artması canımın sıkıldığına işaret mi oluyor :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ