Müzik Dinlerken Tüyleriniz Ürperiyorsa Bunun Sebebi Sıra Dışı Bir Beyne Sahip Olmanız Olabilir!

Eğer en sevdiğiniz şarkıyı dinlerken ya da beğendiğiniz bir ritm sizi kopma noktasına getirdiği anda tüyleriniz diken diken oluyorsa bilim insanlarına göre beyninizde daha yoğun sinirsel bir yapı olabilir. Indy100'den derlediğimiz bu çalışma henüz küçük bir grup denekle yapılmış olsa da beyin hakkında oldukça fazla bilgi veriyor.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken olması ya da gırtlakta düğümlenme gibi isler aslında oldukça nadir aynı zamanda da eşsiz durumlardır.

İşte bu bağlamda Harvard Üniversitesi mezunu Matthew Sachs, geçtiğimiz yıl bir araştırma yaptı. Araştırmada müzik dinlerken ürperme hisseden bireylerde bunun nasıl tetiklendiğine bakıldı. 

Araştırmada incelenen 20 kişiden 10'u müzik dinlerken bu bahsi geçen türde hisler yaşadığını söylerken diğer 10'u bu durumu yaşamadığını ifade etti. Her iki grubun da beyin taraması yapıldı. 

Matthew, araştırmada müziğe karşı duygusal ve fiziksel bir bağ hisseden kişilerin beyin yapılarının, hissetmeyenlere göre daha farklı olduğunu buldu.

Araştırma sonucunda bu kişilerin işitsel korteksleri ile duyguları işleyen bölümleri arasında daha yoğun hacimde sinirler olduğu ortaya çıktı.

Yani bu kişilerin beyinlerinde bu iki nokta arasındaki bağlantı daha kuvvetli.

Matthew Sachs'ın elde ettiği veriler ve çalışma Oxford Academic bilimsel dergisinde yayınlandı fakat Neurscience dergisinde çalışmasına yapılan referansta şöyle bir çıkarıma yer verildi;

İki bölge arasında daha fazla sinir bağlantısı olması bu iki bölge arasındaki iletişimin daha etkili olduğu anlamına geliyor. Bu da şu demek oluyor; eğer müzik size tüylerinizi diken diken eden bir his veriyorsa muhtemelen diğer durumlarda da yaşadığını duygular daha çok ve yoğun oluyor.

Bu durumun bir açıklaması da, dinlenen şarkının geçmişteki bir hatıraya ilişkisi olması sebebiyle bu duyguları yaşattığı olabilir. Fakat malesef bu laboratuvar ortamında test edilebilecek bir durum değil.

Bu çalışma grubu oldukça küçük denekle yapılmış olsa da Matthew Sachs araştırmasına devam ediyor. Matthew, bir sonraki araştırmasında insanın belirli tepkiler vermesine sebep olan şarkılar dinlendiğindeki beyin aktivitesine bakacak.

Bu reaksiyonların nörolojik etkenlerini anladığı zaman psikolojik rahatsızlıkları da tedavi etme yönünde bir adım atmış olabilir.

Örneğin depresyon gibi, insanı günlük hayattaki hislerden mahrum bırakan bir rahatsızlık müzik terapisiyle derinlemesine incelenebilir.

Her akşam canlı yayınlarla sevdiğin sanatçılar TV+ ile evine konuk oluyor.

Dinlenecek ne kadar konser varsa TV+'ta! Sen de hemen indir!

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
21.10.2017

Bende Mozart dinleyince titreyek boşalıyorum

Gece gece anırttırdın beni ya evin içinde :D

Pasif Kullanıcı
23.04.2020

Sevdiği şarkıları dinlerken tüyleri ürpermeyen var mı ki?

24.10.2017

Bunu yaşamayan insan yoktur ki ??

TÜM YORUMLARI OKU (31)