Müzeye Dair Endişeler Artıyor: Topkapı Sarayı'nın Bahçesinde Kendiliğinden Oluşan Çukur

Geçtiğimiz günlerde Topkapı Sarayı Müzesi'nde, hazinelerin sergilendiği Fatih Köşkü’nün taşıyıcı duvarlarında ortaya çıkan hasarın, çatlak boyutunu aşarak 'ayrık ve yarık' seviyelerine geldiği yönünde bir uzman raporu basına yansımıştı.  Müze bu defa ikinci avluda kendiliğinden oluşan büyük bir çukur ile gündemde... 

Çukurun etrafı güvenlik şeridi ile koruma altına alındı. Göçükte kaybolan toprağın altta oldukça büyük bir alanı doldurmuş olabileceği belirtiliyor. Bir doğa olayından çok, alttaki arkeolojik katmanlarda bir göçük olma ihtimali üzerinde duruluyor. 

Bayram tatilinde Topkapı Sarayı'nın ikinci avlusunda kendiliğinden oluşan büyük çukur müzeye dair endişeleri artırdı. 

Adalet Kulesi’nin önündeki çimenlik alanda oluşan çukurun 3 metre çapında ve 2 metre derinlikte olduğu belirtiliyor. 

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri obruğu andıran çukur hakkında korkulacak bir durum olmadığını, araştırmanın devam ettiğini duyurdu.

Harem bölümüne girişin yaklaşık 200 metre yakınında Adalet Kulesi’nin önünde oluşan çukur güvenlik personelince fark edilmiş.

İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar çukurun etrafının güvenlik şeridine alınmasını istemiş.  

Habere göre, İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu’ndan izin alınarak bahçede arkeologlarca kazı çalışması başlatılacak. 

Çukurun oluştuğu bahçede yer altındaki katmanları görmek amacıyla jeoradar uygulaması yapıldığı verilen bilgiler arasında. 

Daha sonra 2. Avlu’nun tamamında GPRS sistemi ile yeraltı taraması yapılarak güvenlik zafiyeti gösteren zemin kısımlarda sağlamlaştırma yoluna gidilecek.

Uzmanlara Göre Topkapı Sarayı Müzesi Ayakta Durmakta Zorlanıyor...

Avrasya Tüneli çalışmalarının da Topkapı Sarayı zemininde oynamalara neden olabileceği belirtiliyor...

Uzmanlarca Marmaray çalışmaları sırasında Gülhane Parkı içindeki İslam Bilim Teknolojileri Müzesi’nin duvarlarında çatlamalar oluştuğu, devam eden Avrasya Tüneli çalışmalarının da Topkapı Sarayı zemininde oynamalara neden olabileceği belirtiliyor.

"Saray eski kalıntıların üstünde yükseliyor. Hazine’deki çatlamaların sebebi de zeminin altındaki kalıntılar"

Hürriyet'e konuşan İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Feridun Çılı şöyle diyor:

 “Kesin olarak altta bulunan bir Bizans ya da Roma yapısının bir hacminin üstü göçmüştür. Saray eski kalıntıların üstünde yükseliyor. Hazine’deki çatlamaların sebebi de zeminin altındaki kalıntılar. Orada sondaj yapılamamasının sebebi alttaki arkeolojik katmanlara zarar vermemekti. Doğal görünen sarayın zemini aslında esnek bir yapıya sahip. Zeminin tamamında bir araştırma yapılarak daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.”

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
30.09.2016

Osmanlı dönemindeki birçok yapı, eski Bizans eserlerinin üzerinde yükseliyor, o yapıların temeli kullanılıyor. Fatih Cami, bir bazilikanın temelleri üstüne inşa edilmiştir, Atıf Efendi Kütüphanesi (Vefa'da) bir Bizans sarnıcı üzerinde yükselir, İbrahim Paşa Sarayı (Türk-İslam Eserleri Müzesi) Hipodrom'un kalıntıları üzerine inşa edilmiştir vb. Ayasofya gibi önemli bir eserin çevresinde de başka yapılar vardı tabi ki. Su ihtiyacını karşılamak yapılan sarnıçlar en başta. Ayasofya'nın batı tarafında bulunan sarnıç ve Topkapı Sarayı Birun Avlusu'ndaki tonozları yerde görebilirsiniz. Muhtemelen bunlar çöküyor. Asıl oralara girilip sağlamlaştırma çalışmaları yapılmalı.

Asya ile avrupayı bağlayıp gösteriş yapacağım diye, geömişle bizi koparacak İpneler! G**tunuze sokun o kopruleri, böyle böyle yapacaksınız. Ecdadınız osmanlıymış! sie Ecdadınızı ejderha....

30.09.2016

ya yıkılırsa yıkılsın. mis gibi avm ya da gökdelenlik arazi. memlekete döviz lazım zaten. veririz yabancının birine..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ