Müzelere Alakasız Nesneler Bırakıp İnsanları Trolleyenler ve Marcel Duchamp Gerçeği

Son yıllarda sanat merkezlerine, sergilere, müzelere sıradan nesneler bırakarak insanlarla alay eden gençlerin haberlerini görüyoruz. Burada dalga geçilecek olan, o nesnelere ilgi gösteren insanlar mı yoksa o nesneleri oraya bırakanlar mı?

Geçtiğimiz günlerde iki arkadaş bir sergiye marketten aldıkları ananası bıraktı.

İskoçya'da üniversite öğrencisi iki arkadaş Ruairi Gray ve Lloyd Jack, bu ananası bir üniversitenin düzenlediği sergiye bırakmış. Bir kaç gün sonra sergiyi ziyaret ettiklerinde ananasın koruma altına alındığını, cam bir vitrinin içine konulduğunu görmüşler.

Geçtiğimiz yıllarda başka bir müzeye de gözlük bırakılmıştı.

Yine iki arkadaş Amerika'da bir müzede, yere bir gözlük bırakarak insanların gözlüğe verdikleri tepkiyi fotoğraflamışlardı.

Peki bu insanların derdi ne?

Bu insanlar genel olarak sanat bilgisi konusunda arşa çıkmış olduğundan, diğer insanların sanat bilgilerini ölçmek için girişirler böyle işlere.

Fakat gerçekten sanatın içinde olan insanların aklına ilk olarak Marcel Duchamp ve Pisuvar'ı gelecektir.

Duchamp kendi döneminde, sanatın eskisi kadar yüceltilecek bir şey olmadığını düşünmüş ve hazır nesneleri sanat nesnesi olarak kullanmaya başlamıştır. Birkaç hazır nesneyi birleştirip (bisiklet tekerleği - tabure gibi) onlara kelime oyunlarıyla yeni anlamlar kazandırmıştır.

Duchamp, ters çevirdiği pisuvarı bir kaç sergiye göndermiş fakat yetkililer bunu fazla sıra dışı buldukları için ilk başta sergilemek istememişler.

Sergilenmeye başladığı dönemde de, sergiyi izlemeye gelenler pisuvara anlam verememiş ve uzun süre incelemişler.

Hatta bazı sanat tarihçileri eseri biçim, malzeme kalitesi, parlaklık, kıvrımlar ve yüzey yönünden incelemeye almışlar ama en nihayetinde o sanatçının satın aldığı bir pisuvardı ve yalnızca üzerine imza ve tarih atmıştı. 

Sanatçı bu eserle 'Sanat nedir? Sanatçı ne yapar? Sanat ille de sanatçının eliyle yapılmalı mıdır?' gibi sorulara yanıt aramıştır. Hala bunun bir sanat eseri olup olmadığı konusunda ortak bir görüşte birleşilememiştir.

Sonuç olarak, insanların müzede gördükleri hazır nesneyle ilgilenmeleri anormal bir durum mu?

Bu durumda yukarıda bahsettiğimiz bu iki sarkastiği sosyal medya fenomeni haline getirmeli miyiz?

Çünkü bu insanlar bir anda sosyal medyanın gündemine oturuyor, haber bültenlerine konu oluyor, gazetelere haber oluyor, konu üzerine başlıklar açılıyor. Bir çok insan da 'Biz sanattan ne anlarız' fikrine hemen ortak oluyor.

Bu kişilerin amacının 'Sanatta hazır nesne kullanılması' konusuna dikkat çekmek olduğunu düşünenler de var.

Yani asıl dalga geçilmesi gereken, nesneyle ilgilenen mi, bu insanları fotoğraflayan mı, sosyal medyada onların peşinden sürüklenenler mi?

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
12.05.2017

Sanat, bir delinin kuyuya taş atıp kırk akıllının da anlıyormuş gibi yapıp peşinden atlamasıdır bana göre, yani göz var hizan var bir boka benzemeyen bir nesneyi boynunda fular, ağzında pipolu yavşağın biri " sanatçı bu eserinde içsel devinimini varoluşsal bir biçimde eserine yansıtmış" tarzı süslü cümleler kullandı diye peşinde kırk salak da esere bakıp " hmmmm adam haklı" deyip kafa sallıyor, aptal mısınız sizin kendi göz zevkiniz ve sanatsal bakış açınız yok mu ? bir boka benzetemiyorsan sana göre o şey sanat eseri değildir nokta -.-

12.05.2017

Çok dandik bişeye milyonlarca insan hayran olup milyonlarca para yığsa milletin gözüne güzel görünmeye başlıyor. Michael jacksonın kakası kavanoz içinde saklanıyodu 😂😂😂

12.05.2017

yada asıl dalga geçilmesi gereken bu içeriği buraya taşıyıp başkalarıyla dalga geçme peşindeki editör mü... sanırım asla bilemeyeceğiz ve bir sır olarak kalacak.

TÜM YORUMLARI OKU (8)