Müze Turizmi Yapmak İsteyenler İçin Gidip Görülmesi Şart Olan 15 Müze

Geçmiş yaşamlar hakkında birçok bilgi edinebileceğimiz müzeler için sizi aşağıya alalım! 👇

1. Cumhuriyet Müzesi

Cumhuriyet Müzesi, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı olan Ulus Semti sınırları içerisinde yer alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda, ikinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren ve 1981 yılından itibaren Cumhuriyet Müzesi olan binada; ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları, dönemin meclisinde alınan karar ve kanunların sergilenmektedir. 

Ayrıca Atatürk'e ait olan şapka, ayakkabı, gömlek, ceket gibi kıyafetler de sergilenen ilgi çekici parçalardandır.

2. Louvre Müzesi

Louvre Müzesi, Fransa'nın başkenti Paris'teki Sen Nehri kıyısında yer alan Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Dünyanın en büyük sanat müzesi, günümüzde 73 bin metrekareye yakın bir alana yayılmış ve içinde bulunan eserlerin çokluğu nedeniyle üç kata ve sekiz bölüme ayrılmıştır.

Müze her bir alanında farklı kültürlere ve medeniyetlere ait eserlere, arkeolojik, mimari ve tarihsel alandaki sergilere, heykellere, dekoratif sanatlara ,el yazması kitaplara, minyatürlere ve gravürlere, birçok klasik ve modern sanatla ilgili şaheserlere ev sahipliği yapmaktadır.

3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus ilçesinde Atpazarı olarak adlandırılan semtte, iki Osmanlı binası olan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da yer almaktadır.

Kronolojik olarak ayrılmış bölümlerde sergilenmekte olan eserlere ev sahipliği yapan bu müzede, Tarih Öncesi Çağlar'ın başı olarak kabul edilen Paleolitik Çağdan, Kalkolitik Çağa kadar var olan eserler yer almaktadır. Bu devirlerin dışında Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı gibi kategorilere ayrılmış bölümlerde de birçok eser sergilendiğini görmekteyiz.

4. Mısır Müzesi

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Mısır Müzesi, 15 Kasım 1902 tarihinde resmi açılışı yapmıştır. Mısır Müzesi'nin kurucusu Auguste Mariette, Neo-klasik mimari tarzında inşa edilen müzenin mimarı ise Fransız mimar Marcel Dourgno’dur. Elinde bulunan eserlerinin önemli bir kısmı gösterimde olan iki katlı müzede, Mısır uygarlığının çok değerli ve önemli yaklaşık 120 bin adet eseri bulunmaktadır. 

Müzenin en ilgi çekici kısımları giriş katındaki mumyalama bölümü ve ikinci kattaki firavun Tutankhamun'un mezarından çıkarılan hazinelerdir.

5. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde, Gülhane Parkı’nın girişinden Topkapı Sarayı’na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşu üzerinde yer almaktadır. 19. yüzyılın sonlarına doğru Osman Hamdi Bey tarafından “İmparatorluk Müzesi” olarak kurulan müze, 13 Haziran 1891'de ziyarete açılmıştır. 

Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak üç ana bölümden oluşan ve bir müzeler kompleksi olan İstanbul Arkeoloji Müzelerinin koleksiyonunda; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik çağlarına, Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan çoğu medeniyete ait eserler yer almaktadır.

6. Metropolitan Sanat Müzesi

İki milyondan fazla esere ev sahipliği yapan Metropolitan Sanat Müzesi ya da 'The Met' olarak bilinen müze Manhattan, New York'taki Central Park'ın yanında yer almaktadır. 

Müzede ortaçağ sanatına ait koleksiyon, eski Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler, Afrika, Asya, Bizans, Hint ve İslam sanatından oluşan geniş bir koleksiyon bulunmaktadır. Ayrıca Batı resim sanatının öne çıkan isimlerine ait tablolar, müzik aletleri, kostümler ve aksesuarlar, antik silah ve zırh örnekleri, Amerikan ve modern sanat koleksiyonu, araştırma kitaplığı, çocuklar için oluşturulmuş bir bölüm ve eğitim sergisi de bulunmaktadır.

7. Troya Müzesi

Troya Müzesi, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı ve Homeros’un İlyada destanına da konu olan Troya’yı anlatır. Müze, Çanakkale ilinin Merkez ilçesine bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Müzenin iç ve dış cephesinde olmak üzere birçok; mezar taşları, büyük boy heykeller, lahitler, yazıtlar, sunaklar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler ve süs eşyaları gibi eserler sergilenmektedir.

Görsel grafik tasarımlarıyla, dioramalarla (ışığı kullanarak bir anı veya hikayenin üç boyutlu olarak modellenmesi), dokunmatik ekran ve animasyonlar yoluyla da müzede anlatımlar yapılmaktadır.

8. Hermitage (Ermitaj) Müzesi

Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinde yer alan Hermitage (Ermitaj) Müzesi, 1764 yılında Çariçe II. Katerina tarafından kurulsa da 1852 yılında kamunun hizmetine açılmıştır. İçerisinde bulunan toplam altı binanın beşi kamuya açıktır ve yaklaşık üç milyon sanat eseri sergilenmektedir. Bu binaların yanında müzenin dahilinde sayılan; Menshikov Sarayı, Porselen Müzesi gibi alanlar da bulunmaktadır. 

Barok mimarisinin başyapıtları arasında kabul edilen müzenin her alanında eski Mısır, Fransız, Alman, İngiliz, Rus, Çin, İran ve daha birçok kültüre ait sanat salonları bulunmaktadır. Bunun yanında müzede; birçok mücevher koleksiyonu, düşman kuşatmalarının anlatıldığı resim koleksiyonlara rastlayabilirsiniz.

9. Ayasofya Müzesi

Çok eski bir geçmişi bulunan Ayasofya Müzesi, İstanbul'un Fatih semtindeki Sultan Ahmet Meydanında yer almaktadır. İçerisinde olduğu gibi etrafında da birçok tarihi eser ve mekan bulunmaktadır.

Her bir adımınızda başka bir tarihe ayak bastığınız Ayasofya'nın içinde bulunan mozaikler ve hat levhalarının yanında, Ayasofya'da; Sultan III. Mehmed Türbesi, Sultan III. Mehmed Türbesi, Şehzadeler Türbesi, Sultan III. Murad Türbesi, Sultan II. Selim Türbesi, Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim Türbesi bulunmaktadır. Çevresinde de; Kariye müzesi, Büyük Saray Mozaikleri müzesi, Fethiye müzesi gibi alanlar bulunmaktadır.

10. Prado Müzesi

10 Kasım 1819'da açılan Prado Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan bir müze ve sanat galerisidir. Krallık koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu müze gün geçtikçe içine birçok yeni yapı katmaktadır.

Dünyanın en zengin kütüphanesine de ev sahipliği yapan müzede, restore edilerek eklenen ve arkeolojik bir harabe olan Jeronimo Kilisesinin kalıntıları da bulunmaktadır. Müze, İspanyol ve Hollandalı ressamların eserlerinin yanı sıra birçok heykel, çizim, madeni para, madalya ve süs eşyalarını barındırmaktadır.

11. Mevlânâ Müzesi

18 bin metrekareye ulaşan alanıyla eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan ve 1926 yılından beri faaliyet gösteren bir müzedir. 'Mevlana Türbesi' olarak da anılan müzede sergilenen en ilgi çekici parçalar arasında; dergâh eşyaları, değerli el yazmaları ve sekiz telli bir keman bulunmaktadır.

İçerisinde altı adet bölüm bulunan müzede, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Yeşil Kubbe olarak da anılan, dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine inşa edilen türbesi de bulunmaktadır.

12. Rijksmuseum

1800 yılındaki ismiyle Nationale Kunst-Gallerij (Ulusal Sanat Galerisi) olan Rijksmuseum müzesi, Amsterdam'da Museumplein meydanında yer almaktadır. Büyük bir ana binadan ve küçük ek binalardan oluşan müzenin içerisinde yedi milyondan fazla eserden oluşan koleksiyon bulunsa da bu eserlerin yalnızca küçük bir kısmı sergilenmektedir. 

Müzede Avrupalı sanatçıların tablolarına, oldukça geniş bir Asya sanatına ve Hollanda'nın Altın Çağı'na ait tablo koleksiyonlarına ulaşılabilmektedir. Bunun yanında sanat, zanaat ve tarih alanında sergilenen heykel, dekoratif parçaların bulunduğu eserler de bulunmaktadır.

13. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi

1965'ten beri hizmet veren Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde, 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanına ek olarak arkeopark alanında deneysel arkeolojik çalışmalara uygun kazı eğitim alanı bulunmaktadır.

Müzede dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe kazı buluntularını, heykellerini ve canlandırmalarını, çakmak taşından kesici aletleri, 'pithos' olarak adlandırılan ölü gömme küpleri, fayanstan yapılmış kolye tanelerini, hayvan figürinlerini ve takıları görebilmekteyiz. Bunun yanı sıra Şanlıurfa ve çevresinde Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait eserler de sergilenmektedir.

14. Uffizi Müzesi

İtalyanca 'ofisler' anlamına gelen “uffizi”  Floransa’da bulunan, İtalya'nın en eski ve ünlü sanat müzelerindendir. İki katlı toplam 101 salonu bulunan “U” şeklindeki müzede binlerce resim, heykel, el yazması ve tarihi objeler, ünlü Medici ailesine ait sanat koleksiyonu ve dünyaca tanınan Michelangelo, Da Vinci, Rafaello gibi isimlerin tabloları yer almaktadır. 

Zemin katında bilet ofisi, sesli rehberin ve müze mağazası bulunan müzenin ikinci katına geldiğinizde Vasari koridoruyla karşılaşırsınız, koridoru arşınladığınız süre boyunca sağınızda ve solunuzda bulunan heykelleri inceleyebilirsiniz.

15. Topkapı Sarayı Müzesi

Fatih ilçesindeki Sultanahmet meydanının arka taraflarında yer alan ve her bir avlusunda Osmanlı imparatorluğunun başka bir yönünün görebileceğiniz Topkapı Sarayı, 1478 yılında tamamlanmış ve 3 Nisan 1924 yılında müze haline getirilmiştir. 

Günümüzde yaklaşık 400 bin metrekarelik bir alan kaplayan müzede dünyanın en iyi çini porseleni koleksiyonuna, Osmanlı padişahlarının kıyafetlerine, mücevher ve kutu işçiliğine ve yazıt örneklerine yer verilmektedir.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

img.onedio.com

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR

Bi TR bi Dünya, bi TR bi Dünya. Serpin öyle.

15.06.2021

Müze aşığı biriyim, Kahire hariç hepsini gördüm. Tamam amaç bir Türkiye'den bir Yurtdışından olabilir ama bilmeyenler olur ya denk mi ya da bizimkiler de onlar gibi falan diye sakın ha düşünmesin. O müzelerin sadece 1 galerisi bizim müzeler kadar. Bizim müzelerde maalesef İnteraktif müzecilik ve güzel bir tasarım zafiyeti de var .Troya, Şanlıurfa ve Baksı (bu da benden) müzesi dışındakilerin hepsi facia. Topkapı müzeden çok Saray olarak değerlendirilmeli. (Versallies, Pitti Palace, Buckingham gibi)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ