Mutsuz Çalışanlar Yaratma Rehberinde Bugün: 10 Maddeyle Geri Bildirim Nasıl Yapılmaz?

'Sözcükleri kullanmak bedavadır; ama onları nasıl kullandığınız maliyetli olabilir.' 

Dünyanın bunca mutsuz çalışanla dolu olmasının en önemli sebeplerinden biri, kötü yöneticiler. Şirketlerde yöneticilere düşen en önemli görev ve sorumluluklardan biri, çalışanlarına geri bildirim vermek ve performans değerlendirmeleri yapmaktır; çünkü geri bildirimlerin motivasyon ve kendini geliştirebilme anlamında kıymeti çok büyük. Ama ne yazık ki çoğu yönetici bu konuda yeterince iyi olamıyor ve çoğunlukla da kaş yapayım derken göz çıkarıyor. Nasıl mı? Bu içerikte  'Nasıl geri bildirim yapılmaz' konusunu işledik.

1. Kıyaslayın.

'Yapan nasıl yapıyor?' 

Aslında  'X yapabiliyor' gibi daha çok. Bu tarz bir geri bildirim yaklaşımı, Price'a göre utanma, kıskançlık ve gücenme hislerini açığa çıkarmaktan başka hiçbir şeye yaramayacaktır. İsim kıyaslı örnekler vermek yerine, 'bu' kişi neyi nasıl daha doğru yapabilir; buna odaklanmalısınız.

2. Dört dörtlük olduğunu söyleyin.

2014 yılına ait bir Harvard Business Review araştırmasına göre çalışanların %57'si, olumlunun yanında eleştirel geri bildirim de alabilmeyi çok önemsiyor.

Çalışanınız gerçekten harika olabilir; bunu ve başarılarını tabii ki takdir edin ama illa ki onun da geliştirebileceği bir yönü vardır. Bununla ilgili yapıcı ve destekleyici bir şeyler duymak da daha iyi motive olabilmesine yardım edecektir. Diğer yandan, çok başarılı olmayan bir çalışana da gereksiz yere her şey sütlimanmış gibi yalan söylemeyin. Eksiklerini bilemezse geliştiremez de.

3. Genelleyin.

'Herkes böyle diyor', 'Kimse böyle düşünmüyor' gibi belirsiz ve genelleştiren ifadeler, çalışanın kendini yalnız ve izole hissetmesine sebep olacaktır ve söylediğiniz tüm şeyleri bir savunma kalkanının gerisinden dinleyecektir.

4. Tehdit edin.

'Yani sen yapamayacaksan yapacak başkasını bulayım!'

Bunun gibi, 'yaptın yaptın; yapmadın işin biter' demeye gelen tehditvari cümleler kullanmak, çalışanın sürekli bir korku ve huzursuzluk içinde işe gidip gelmesine yol açacaktır, diyor Price.

5. Destek olmaya hiç niyetiniz olmasın.

Çalışana, neleri geliştirip daha iyi yapabileceğine dair geri bildirimi verdikten sonra yolunu yordamını göstermemek, arkasında olduğunuzu hissettirmemek takınılabilecek en yanlış tavırlardan biri. Çalışanlarınızı başı kopmuş tavuk gibi çaresizlik içinde bırakmayın.

6. Küçük düşürün.

Negatif geri bildirim verirken dozunu kaçırın ki çalışan gururu incinmiş, utanç içinde kalmış ve küsmüş bir halde odadan çıksın. Sonrasında kendisinden tam randımanlı bir performans iyileştirmesi bekleyecek kadar aymaz olun.

7. Ümitsiz vakaymış gibi davranın.

Konuşurken şüphe belirten ifadeler kullanmak; kaş kaldırıp'umarım' demek gibi davranışlar, memnuniyetsizliğinize ilaveten çalışana inanmadığınızı da ortaya koyacaktır. Bu durumda kişinin kendisini geliştirebilmesi için en kilit motivasyon kaynaklarından birini yok etmiş oluyorsunuz.

8. Tüm konuşmayı siz yapın.

'Söyleyeceklerim bunlar; başarılarınızın devamını diliyorum çıkabilirsiniz.'

Olumlu / olumsuz / yapıcı / yıkıcı / destekleyici; hangi tür geri bildirimi vermiş olursanız olun, konuşmanızın finalinde mutlaka karşı tarafa da söz hakkı vererek sorular sormasına olanak tanımalısınız. Performans görüşmelerinin en kritik aşamalarından biridir bu; her çalışan kendini, bakış açısını ifade edebilmek ister.

9. Ya da hiç konuşmayın.

Biraz ikinci maddeye benziyor aslında. Eğer geri bildirim verirken, özellikle de eleştirel bir şeyler söylerken gerilen biriyseniz, açıkçası zaten yönetimsel bir pozisyonda olmamanız gerekiyor.

Tüm çalışanlar, iş yerinde kendisinden memnun olunup olunmadığını bilmek ister ve performans görüşmeleri bunun açık açık konuşulduğu harika bir ortamdır. Sizden iyi ya da eleştirel bir şeyler duymayı bekleyeceklerdir; buna daha çok motive olabilmek için ihtiyaç duyduklarını unutmayın.

10. Son olarak, görüşmeyi telefonlarla bölüp durun.

Sürekli elinizde telefon, bildirim ya da çağrı geldikçe görüşmeyi bölüyorsanız çalışan aslında kendisini de, performansını da çok fazla ciddiye almadığınızı düşünebilir. 10 dakika dikkatinizi bir insana vermek nezaketini gösterip telefonsuz yaşayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
27.06.2016

yönetici olunmaz yönetici doğulur,

28.06.2016

Son işyerimden kaçarak uzaklaşmama neden olan müdire hanımı andım şuan.... Maşallah ona yazılmış tüm maddeler :))) Ama şuan ise maşallah bunların hiç birini yaşatmayan yöneticiler ile çalışıyorum. :))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ