Mutluluk Hormonları Nelerdir? Mutluluk Hormonlarını Kullanabiliyor muyuz? Mutluluk Hormonu Nasıl Artırılır?

Mutlu olmak için dış etkenler kadar vücudunuzdaki hormonların da oldukça etkili olduğunu biliyor musunuz? Stres ve depresyon gibi mutsuzluğa yol açan problemler de mutluluk hormonlarının yeterince salgılanmaması ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam için bu hormonların yüksek olmasında yarar vardır. Koronavirüs pandemi sonrası yapılan mutluluk araştırmalarına göre, dünyadaki insanların %40’ı kendilerini mutsuz olarak tanımlıyor. Bu durum, neredeyse tanıdığınız her 2 kişiden en az 1’inin hayatlarından memnun olmadığı anlamına gelir. Sen de onlardan biri misin? Eğer öyleyse, hiç endişelenmeyin. Mutluluk hormonları nelerdir, nasıl arttırılır? Sizler için haberimizde yer verdik. Peki mutluluk hormonlarını kullanabiliyor muyuz? Mutluluk hormonları nasıl üretilir? İşte merak edilenler detaylar...

Ruh halimizi etkileyen birçok sebep vardır. Bunlardan en önemlisi ve etkilisi ise beynimizdeki kimyasallardır. Ayrıca, ruh halinizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkileyen hormonlara ise mutluluk hormonu adı verilir. Mutluluk hormonu tek bir hormon gibi bilinse de aslında mutluluğunuzu etkileyen 4 farklı hormon vardır.Beyniniz, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan bu mutlu kimyasallar olarak adlandırılan mutluluk hormonlarını salgılar. Peki bu hormonlar nelerdir, nasıl artırılır? Mutluluk hormonlarını kullanabiliyor muyuz? Mutluluk hormonları nasıl üretilir?

Mutluluk Hormonları Nelerdir?

Hormonlar, vücut tarafından salgılanan ve farklı görevleri bulunan kimyasallardır. Ayrıca, ruh halinizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkileyen hormonlara ise mutluluk hormonu adı verilir. Mutluluk hormonu tek bir hormon gibi bilinse de aslında mutluluğunuzu etkileyen 4 farklı hormon vardır. Kendinizi iyi hissettiğinizde, beyniniz mutluluk kimyasallarından veya mutluluk hormonları birini salgılar. Dört ana mutluluk beyin kimyasalı vardır. Peki bunlar nelerdir?

Dopamin

Dopamin, bizi motive eden ve harekete geçmemiz için bize ilham veren beyin kimyasalıdır.Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerini düzenlemede rol oynar. Dopamin büyük miktarlarda salındığında, bizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duygularını yaratır.Dopamin, birini ya da bir şeyi sevdiğinizde serbest kalır. Piyano çalmak veya resim yapmak gibi sevdiğiniz bir şeyi yaparken beyninizde ödül duygusu devreye girer ve dopamin salgılanır. Aynı şekilde egzersizin beyindeki dopamin seviyesini arttırdığı kanıtlanmıştır.Dopamin, hedefler belirlediğinizde ve bu hedefleri tamamladığınızda aktif hale gelir. Büyük hedefleri küçük parçalara bölerek bitiş çizgisine daha sık ulaşırsınız bu da her küçük hedefi tamamladığınızda dopaminin salınmasını sağlar.Yapılan başka bir çalışma ise meditasyonun dopamin salgılanmasına yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Meditasyon yapmak için bir sebep arıyorsanız buyurun size güzel bir sebep!

Serotonin

Serotoninin ruh hali üzerindeki etkileri nedeniyle antidepresanların çoğu serotonine odaklanır.Serotoninizi yükseltmek istiyorsanız kendi mutluluğunuza odaklanın. Psikiyatri ve Sinirbilim Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, katılımcıların mutluluğunun beynin sağ ön singulat korteksindeki yüksek seviyelerde serotonin sentezi ile pozitif olarak ilişkili olduğu belirtiliyor. Buna karşılık, bildirilen üzüntü duyguları ise beyindeki serotonin sentezi ile negatif olarak ilişkilidir. Bu çalışma, serotonin sentezinin kendi ruh halinizi değiştirerek etkilenebileceğini gösteren ilk çalışmadır. Ruh haliniz serotonin seviyelerini etkileyebilirken, serotonin seviyeleri de ruh halinizi etkileyebilir.Parlak ışık, beyninizdeki serotonin seviyesini arttırarak sizi çöküntüden kurtarabilir. Parlak ışığa maruz kalma, mevsimsel depresyon için bilinen bir tedavi yöntemidir, ancak ışık tedavisinin mevsimsel olmayan depresyon için de etkili olduğu kanıtlanmıştır.Egzersiz yapmak serotonin seviyesini yükseltebilir. Bunun nedeni, egzersiz serotonin üreten sinir hücrelerinin üretilme hızını arttırır. Böylece serotoninin sentezi ve salınımı da artar.

Oksitosin

Oksitosin, sosyal etkileşimi güçlendirmesinin ötesinde, kan basıncını azaltır, acı eşiğini arttırır, anksiyeteyi azaltır. Ayrıca büyüme ve iyileşmeyi teşvik eder.Oksitosini arttırmanın bir yolu, insanlarla fiziksel temasa geçmektir. Bir araştırma, masajın oksitosin seviyelerini arttırabileceğini ve adrenokortikotropin hormonu seviyelerini azaltabileceğini buldu. Adrenokortikotropin, bir stres hormonu olan kortizol salınımını uyaran bir hormondur.Dinlemek, oksitosin seviyesinin yükselmesini sağlayan başka bir yoldur. Hepimiz, birinin bizi dinleyip söylediklerimizi onaylamasını isteriz. Bir başkasını dinlerken fiziksel olarak varlığınızı gösterdiğinizde ikiniz arasında bir bağlantı kurulur ve bu bağlantı oksitosin seviyesinin yükselmesini sağlar.

Endorfinler

Endorfinler, acıya tepki olarak yükselirler. Ayrıca endişe ve depresyonu azaltmaya yardımcı olurlar. Egzersizin yanı sıra kahkaha, sizi iyi hissettirecek kimyasalların beyninizde salgılanmasını sağlar. Endorfinler, doğal ağrı kesicilerdir ve egzersiz endorfin seviyesini arttırmanın mükemmel bir yoludur.Kahkaha sadece endorfin seviyesini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kortizol seviyelerini ve stresin diğer etkilerini azaltır. Kahkaha terapisi, kahkahayı stres ve duygudurum bozuklukları için kullanan bir tedavi şeklidir.Endorfini insan vücudunda arttıran başka bir faktör ise baharatlı ürünlerdir. Baharat yemek, endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Baharat dışında ise çikolata ve muz da endorfin salgılanmasını arttıran yiyeceklerdendir.

Beynimiz ve vücudumuz, kimyaya dayalı bir senfoni ve onu kendimize göre uyarlamak ise bizim elimizde!

Mutluluk Hormonları Nasıl Artırılır?

Keyif alınan işler yapıldığında, dopamin düzeyimiz artar.Bir iş başardığımızda, tamamladığımızda, kendimizle gurur duyacağımız bir olay yaşadığımızda, kanımızda dopamin seviyesi artar. yani aslında tüm hislerimiz kimyasal kandırmacadan ibaret diyebiliriz.

Dopamin, duygularımızı düzenlerken, çok ince ve hassas bir dengede durmaktadır. Çok az dopamin salınırsa, Parkinson hastalığı ortaya çıkar. Çok yüksek dopamin seviyesi olursa, mani durumu ve halüsinasyonlar gözlenir. Dürtüsel davranışlar ortaya çıkar.

Serotonin hormonunun dışarıdan yapay yollarla alınamaması mümkün olmasa da meditasyon, sağlıklı beslenme, spor ve psikolojik destek gibi pek çok şekilde vücutta tekrar salgılanması hatırlatabiliyor. Kendinizi daha iyi hissetmek için uyumak, egzersiz yapmak, bol bol dinlenmek, uyumak, gülmek, sevdiklerinizle bol vakit geçirmek ve hobilerinizi gerçekleştirmeniz gerekir.

Mutluluk hormonu, bazı yediğiniz besinlerin içinde de yer alıyor. Aynı zamanda bol miktarda bal, balık, bitter çikolata, çilek, süt ve süt ürünleri ve yumurta gibi ürünleri tüketebilirsiniz. Serotonin eksikliği yaşamamak için bol miktarda D vitamini almak, sağlıklı besinleri tüketmeye özen göstermek ve stresle baş etmeyi öğrenmek gerekir. Bu besinleri düzenli alarak mutluluk seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Dopamin Hormonunu Artırmanın Yolları Nelerdir?

  • Düzenli meditasyon dopamin seviyesini % 65 artırmaktadır.

  • Günlük yapılacaklar listesi ve uzun vadeli hedefler oluşturun.

  • Bir görevi veya hedefi her işaretlediğinizde dopamin seviyelerini arttırırsınız.

  • L-Tirozin açısından zengin yiyecekler tüketin: avokado, balık, yumurta, peynir, muz ve kabak çekirdeği

  • Düzenli egzersiz yapın. En çok hangi egzersiz türünü tercih ederseniz edin, dopamin seviyelerinde en fazla artışı sağlayacaktır.

  • Yazı, müzik, sanat ve el sanatları gibi hobilerle uğraşın.

Oksitozin Hormonunu Artırmanın Yolları Nelerdir?

Oksitozin hormonu sizi güvende, başkalarına bağlı, sevilen birisi olarak hissettirir. Empatik hissetmenize neden olabileceğinden, bu en iyi sonucu başkalarını karışıma katarsanız işe yarar. Oksitozin seviyenizi artırmak için şunları deneyebilirsiniz:

  • Bir aile üyesini kucaklayın.

  • El ele tutuşun ve sevdiklerinizle vakit geçirin.

  • Evcil hayvanlarınızla veya bir arkadaşınızın evcil hayvanıyla oynayın.

  • Arkadaşlarınıza ve ailenize gerçek gerçek iltifatlar sunun.

  • Bir iltifat vermek, bir iltifat almak kadar iyi hissettirebilir, çünkü bunu yaptığınızda da beyniniz oksitozin salgılar.

Serotonin Hormonunu Artırmanın Yolları Nelerdir?

Serotonin, ruh halini dengeleyici hormondur. Serotonin ruh halinizi, uykunuzu, iştahınızı ve hatta hafızanızı düzenlediğinden, basit temel aktiviteleri deneyebilirsiniz. Serotonin seviyesi nasıl artar?

  • Biraz doğa sesleri dinleyin ve derin nefes alın .

  • Hatta dışarı çıkın ve doğa yürüyüşü yapın.

  • Kısa bir meditasyon yapmayı deneyin.

  • Güneşte dışarı çıkın.

  • Mahallenizde rahat bir gezintiye çıkın

Bu Haberler de ilginizi Çekebilir!

Mutsuzluğun Sebebi Bulundu: İrlandalı Bilim Adamları Mutsuzluğun Nedenini Açıkladı! Mutsuzluğun Nedeni Nedir?
İnsan Psikolojisini Merak Edenlere: Mutluluk Üzerine Yapılmış 10 Psikolojik Araştırma
Mutluluğun Formülünü Açıklıyoruz! Kendinizi Daha İyi Hissetmeniz İçin Uygulamanız Gereken 15 Yöntem

Popüler İçerikler

Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
Esra Erol'da Skandal! 15 Yaşındaki Kız Çocuğu İstismarcısıyla Evlendirilmiş!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!