Mutluluk Bakanlığı Var! Dünyanın En Mutlu Halkının Yaşadığı Bhutan'da Yaşam Nasıl?

Hindistan ile Çin arasında yer alan bu gizemli ve pitoresk ülke 1974 yılına kadar turistlere kapalıydı. Bugün, gerekli çok sayıda formaliteyi geçebilen ve yeterli paraya sahip olan herkes Butan'ı ziyaret edebilir.  Sınırlar açık olmasına rağmen, Kral hala birçok farklı yöntem kullanarak turist sayısını kısıtlamaya çalışıyor.

İnternet ya da televizyon yok.

Bhutan'da TV ve internet 1999'a kadar resmen yasaktı. Fakat bütün ülkeyi modern teknolojilerden izole etmek mümkün değildi, bu yüzden Kral bu kuralı iptal etmeye karar verdi. Bu sebeple Bhutan dünyada televizyon kullanmaya en son başlayan ülkeydi.

Mutluluk Bakanlığı var.

Ülkenin iç huzuruyla ilgilenmek için 2008'de, Gayri Safi Milli Mutluluk komitesi kuruldu. Nüfus sayımı anketinde bile, yaşamınızdan memnun olup olmadığınızı belirtebileceğiniz bir sütun var.

Ayrıca Mutluluk Bakanlığı da var ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) terimine benzer şekilde, Gayri Safi Milli Mutluluğu ölçüyorlar. Böylece, yaşam kalitesi finansal ve mental değerler arasındaki denge ile belirleniyor.

Evsiz insan yok.

Butan'da, sokakta yaşayan kimse yok. Bir kişi evini kaybederse, kral ona bir ev inşa edip sebze ekebilecekleri bir toprak parçası verir.

Ücretsiz sağlık hizmeti

Her Bhutanlı, ücretsiz tıbbi bakım alma hakkına sahiptir. Hem geleneksel hem de klasik tıp Butan'da yaygındır ve bir kişi kendi isteğine göre tedavi yöntemini seçebilir.

Ulusal kıyafetler

Bhutan halkı geleneksel kıyafetler giyiyor. Erkekler kalın, dize kadar uzanan kaftanlar, kadınlar ise uzun elbiseler giyerler. Bir kişinin statüsü ve sosyal seviyesi, sol omzunun üzerindeki fular ile belli olur. Sıradan insanlar beyaz fularlar takarlar, soylu insanlar ve rahipler ise sarı.

Sigara yasağı

Bhutan Kralı, ülkede tütün yetiştirme, hasat ve satışını yasaklayan bir yasa çıkardı. Ülkede tütün almak imkansız. Sınırı geçmek için gerekli tüm belgeleri toplamayı başaran turistler, yanlarında sigara getirmek istiyorlarsa büyük bir ücret ödemek zorundalar.

Hayvanlar ve doğa

Ülke ekoloji ve doğa konusunda gerçekten endişeli. Bu konuya özellikle dikkat ediyorlar. Bu arada 2015 yılında, Bhutanlı insanlar bir saat içinde 50.000 ağaç dikerek bir dünya rekoru kırdı.

Mutfak özellikleri

Bhutan halkının çoğu Budist. Bu din tüm hayvan dünyasına saygı duymayı öğrettiğinden, vejetaryenlik orada gerçekten yaygın. Ana ve temel yemek pilavdır. Normal pirinç bu kadar yükseklerde yetişemez, bu yüzden insanlar oldukça sert ve kendine has bir tada sahip olan kırmızı pirinç yetiştirir.

İnsanlar oldukça fazla çay tüketiyorlar. Siyah ve yeşil çayları tuz, karabiber ve bir kaşık tereyağı ile içiyorlar.

Turizm

Kral, Bhutan ülkesini turist ziyaretlerine açmış olmasına rağmen, ziyaret etmek isteyenler için zorlu ön koşullar sunuyor. Butan'ı sadece bir grup turist ile ziyaret edebilirsiniz. Tüm belgeler ve vizeler devlet tarafından atanan bir şirket tarafından kontrol edilir. İzin almak için tüm masrafları önceden ödemek zorundasınız (uçak biletleri, otel, ücretler, tur operatörü ve rehberlik hizmetleri, vize ve sigorta).

Ülkede, sadece bir rehberle seyahat edebilirsiniz, asla kendi başınıza bir geziye çıkma şansınız yok. Tur operatörü, tüm turistler için farklı eğlenceli programlar sunmaktadır. Bir gün genellikle 250$ civarındadır.

Ülke içinde ve dışına tüm uçuşları gerçekleştiren tek bir hava yolu şirketi var ve otellerdeki fiyatlar (ucuz ya da lüks olsunlar) hükümet tarafından belirleniyor.

Miras geleneği

Butan'da kadınlara saygı duyulur. Miras geleneği bunu kanıtlıyor. Evler, hayvanlar ve topraklar gibi tüm mülkler ve eşyalar, en büyük kıza verilir, erkek çocuğa değil.

Ekoloji en önemli şeydir.

Bugün tüm dünya, gezegenin geleceği için önlemler almaya, yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Bhutan bu sorunla ilgilenmiyor. Burada herhangi bir kimyasal ürünü ithal etmek veya kullanmak yasalara aykırı. Yani kullandıkları her şey ülke içinde yetiştiriliyor ve tamamen doğal.

Düğün gelenekleri

Butan'da bir yabancıyla evlenmek yasaktır. Kral, benzersizliklerini ve dünyanın geri kalanından izole olan yaşamlarını korumak için elinden geleni yapıyor.

Düğün töreni sırasında rahipler mantra okurlar. Bu sürecin yeni evlilerin sıkı bir zihinsel bağ kurmaları sağladığına inanılıyor. Ayrıca, yerel olarak üretilen bir içkinin tanrılara sunulduğu bir Changphoed ritüeli var. İçki tanrılara sunulduktan sonra gelin ve damat tarafından servis edilir. Gerekli tüm ritüeller yerine getirildikten sonra, çift aile olur. Ayrıca evlendiklerinde damat ve gelin, gelinin evinde yaşamaya başlar ve yeterince para kazandıklarında başka bir eve geçebilirler.

Yollar

Bhutan'ın başkentinde hiç trafik ışığı yok ve bu, insanlar için bir sorun değil. Tüm yol işaretleri elle yapılır.

Süslü dekorlu evleri

Bhutanlı insanlar evlerini dekore etmeyi sever. Duvarlara kuşlar, hayvanlar ve farklı desenler çizerler. Geleneksel bir Bhutan evi, 3 katlı ve küçük bir yapıdır. Zemin kat, hayvanlar içindir, yaşam alanı ikinci katta yer alır ve üçüncü kat saman depolamak için kullanılır.

Bütün yasaklara ve katı kurallara rağmen, Bhutan halkı çok cana yakın ve mutlular. Son zamanlarda turistler de bu yalıtılmış ülke ile daha fazla ilgilenmeye başladı.

Peki siz Butan'ı ziyaret etmek ister miydiniz?

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
01.05.2019

hemen taşınıyorum ihtiyacim olan tek şeye sahip adamlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ