Mutluluğun Formülünü Arayanlara: Sağlıklı İlişkilerde Güven ve İletişimi Gösteren 10 Şey

İlişkiyi oluşturan başlıca etmenlerden biri de güven duygusudur. İnşa etmesi zor olduğu kadar güven duygusunun kaybolması da bir o kadar kolaydır. Zaten birlikteliğin amacı beraber gülüp eğlenebilmek ve tüm duyguları endişe duymadan paylaşabilmek değil midir? Biz de sağlıklı bir iletişimin hakim olduğu etmenleri bu listemizde sıraladık. Keyifli okumalar!

1. Açık ve dürüst bir iletişim kurmak.

İlişkide sağlıklı iletişim, güven duygusunun temelidir. Açık olmak, hislerimizi ve düşüncelerimizi samimi bir şekilde paylaşmak, partnerimizle aramızdaki güven duygusunu güçlendirir. İçten söylenen cümleler karşı tarafta endişe ve şüphe uyandırmaz, böylelikle birbirimizden beklediğimiz istek ve talepler daha temiz bir dille ifade edilir.

2. Empati kurabilmek.

Empati, karşımızdaki kişinin duygularını anlama ve onları anlama yeteneğidir. Empati göstermek, partnerimizin hislerine değer verdiğimizi ve onunla empati kurduğumuzu gösterir. Bu da güven duygusunu artırır.

3. Verilen sözleri eyleme geçirmek.

Güven, sözlerimizi ve eylemlerimizi birbirine uyumlu hale getirmemizle inşa edilir. Verdiğimiz sözleri tutmak ve verdiğimiz taahhütleri yerine getirmek, partnerimizin bize olan güvenini artırır. Partnerimize onu iyi hissettirmek için süslü cümleler kurabiliriz ancak bir beklentiye gireceği için bizden icraat bekler. Vaatlerimizi gerçekleştirmek ilişkiyi daha da sağlamlaştırır.

4. Karşılıklı destek göstermek.

Sağlıklı ilişkilerde güven, iki tarafın da birbirine destek olmasını içerir. Partnerimize onun yanında olduğumuzu hissettirmek, onun zor zamanlarında destek olmak ve ihtiyaçlarını önemsemek, güven duygusunu pekiştirir.

5. Saygı duymak ve bu sınırı aşmamak.

Saygı, sağlıklı bir ilişkinin temel taşlarından biridir. Partnerlerin birbirini saygıyla karşılaması, fikirlerini dinlemek ve önemsemek, ilişkideki güveni artırır. Saygının olmadığı ilişkiler pek mutluluk vadetmez. Bu yüzden duygusal güvenin temellerinde saygının bulunması gerekir.

6. Kişisel alanlara saygı göstermek ve bu özel alan isteğini hoşgörü ile karşılamak.

Her bireyin kişisel alanı ve sınırları vardır. Her ne kadar ilişki iki kişinin arasında yaşansa da ve ortak bir payda olsa da, partnerler bir birey olduğunu unutmamalıdır. Partnerimizin kişisel alanına saygı göstermek, onun kendini güvende hissetmesini sağlar ve güven duygusunu arttırır.

7. Sorunları yapıcı bir şekilde çözebilmek.

Partnerler arasında zaman zaman sorunlar ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir ilişkide bu sorunları yapıcı bir şekilde ele almak önemlidir. Partnerlerin birbirini dinlemesi, anlamaya çalışması ve ortak çözümler bulması, güven ve iletişimi geliştirir.

8. İlgi duymak ve ilgiyi açık bir şekilde göstermek.

Kimse ilgisiz bir partner ile bir ilişki sürdürmek istemez. Duygusal tatmin, ilişkilerde olmazsa olmaz şeylerden biridir. Partnerinle ilgilenmek, onun hayatına dikkat etmek ve ilgili sorular sormak, güven ve bağlantıyı artırır. İlgi göstermek, karşılıklı olarak önemsendiğimizi hissetmemizi sağlar.

9. Eleştiriye açık olabilmek ve yapıcı eleştiriler yapabilmek.

Yıkıcı eleştirinin faydası olmaz, partnerini yetersiz ve eksik hissettirebilir. Eleştiri, ilişkilerde zaman zaman ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir ilişkide eleştirileri yapıcı bir şekilde karşılamak ve değişime açık olmak, güven ve iletişimi destekler.

10. Şüphe uyandırıcı hareketlerde bulunmamak.

www.yourtango.com

Partnerinin güven duygusunu pekiştirmek için onun dikkatini çekebilecek ve şüphe ile hareket etmesine neden olabilecek davranışlarda bulunmaman gerekir. Partnerler kendilerini güvende hissetmek ister ve karşı tarafın tuhaf hareketlerde bulunması onda soru işaretleri oluşturur. Bu yüzden onu güvende hissettirmek için şüphe uyandırıcı eylemlerde bulunmamak çok önemlidir.

Popüler İçerikler

Kafalar Karıştı: Hakim Ziyech Galatasaray'dan Yıllık Kaç Milyon Euro Maaş Alıyor?
Narin Güran Cinayeti Davasında Karar Verildi!
Okuyanlar Şok Geçirdi! Futbolcu Enis Destan’ın Annesinin Gelini Hakkında Söylediklerine Yorum Yağdı