- Şükran ve mutluluk ilişkisinde, şükran listeleri yazmanın faydalarına dair kanıtların zayıf olduğu bildirilse de, minnettarlığın yararlı etkilerini gösteren kanıtlar bulunuyor.
Şükran uygulamalarının en azından geçici olarak ruh halini iyileştirebileceğine dair bilimsel destekler gösteriliyor.
- Sosyallik ve mutluluk ilişkisinde, başkalarıyla konuşmanın ruh halini iyileştirdiğini ortaya koyan güçlü kanıtlar tespit ediliyor.
Daha dışa dönük olmanın mutluluğu artırabileceğine yönelik iddiaların ise, yeterince destekli bulunmadığı ifade ediliyor.
- Egzersiz ve fiziksel aktivite ile mutluluk ilişkisini inceleyen çalışmalarda, yürüme, koşma, yoga ve ağırlık kaldırma gibi çeşitli fiziksel aktivitelerin mutluluğu artırılabileceğini savunan öneriler bulunuyor. Şaşırtıcı bir şekilde, çok sayıda çalışma fiziksel aktivite ve egzersizin sağlığa faydalarını araştırmış olsa da, bireysel refah için faydalarını inceleyen daha az sayıda araştırma tespit ediliyor.
Mevcut bilimsel literatür, egzersizin mutluluğu artırdığı yönündeki popüler iddia için fazla güçlü destek sağlamıyor. Çeşitli çalışmalar insanların tek bir egzersizden sonra daha mutlu hissettiklerine dair kanıtlar bulmuş ancak, sessizce oturmak veya belgesel izlemek gibi sıkıcı olabilen aktivitelerle karşılaştırıldığında bu sonuca ulaşılmış. Öte yandan uzun vadeli bir egzersiz programının mutluluğu artırabileceğini gösteren güçlü bir araştırmaya da rastlanıyor. Bu noktada, egzersiz yapmanın Netflix'te popüler bir programı izlemekten daha iyi olup olmadığı araştırılmadığı için kesin bir çıkarıma varabilir miyiz? sorusuyla baş başa kalıyoruz.
- Farkındalık ve meditasyon ile mutluluğun nasıl artırılacağını sorgulayan araştırmalarda, özellikle farkındalık temelli stres azaltmayı (MBSR) inceleyen çalışmalar öne çıkıyor. Bir şeye dikkat yönelterek, şimdiki anda ve yargılayıcı olmayan deneyimin an be an ortaya çıkmasındaki farkındalığın, meditasyon, nefese odaklanma, sevgi ve şefkat geliştirmeye odaklanma gibi formları bulunuyor. Az sayıda insan üzerinde yürütülen deneysel çalışmalarda, MBSR’nin kişilerde iyileşme yarattığına dair güçlü kanıtlar sunulmuyor.
Farkındalık ve meditasyon odaklı uzun süreli yürütülen araştırmalarda ise güçlü etkiler gösteriliyor. Örneğin, Sri Lanka, Hindistan, Nepal ve Myanmar’da yaşlı bireylere uygulanan iki yıllık farkındalık programının sonuçları, katılımcılarda artan yaşam memnuniyetini ortaya koyuyor. Çinli ebeveynler ve Kanadalı lisans öğrencileri üzerinde yürütülen meditasyon odaklı çeşitli araştırmalarda da olumlu sonuçlar gösteriliyor. Ancak “bu etkilerin belki de kişilerin yalnızlıktan çıkmasıyla ilişki olabileceğini kim bilebilir?” gibi sorular tartışmaya açılıyor.
- Doğayla teması artırmak ve mutluluk ilişkisini ele alan incelemelerde, doğa yürüyüşüne çıkmak, çiçek toplamak veya dışarıda daha fazla zaman geçirmek gibi çok sayıda tavsiye bulunduğu gözlemleniyor. Araştırmalarda, doğada zaman geçirmenin faydalarına dair kanıtlar sunuluyor ancak temsiliyet ve kapsam niteliği bakımından güçlü çalışmalar olmayabileceği yönünde soru işaretleri bulunuyor.